Imaginea Samsonului biblic a fost descoperită la o sinagogă antică
Adăugată de AdaMirela in 07/07/2012, citită de 4.108 ori
Autor: Anonim, Categorie: Știri din Israel
Imaginea Samsonului biblic a fost descoperită la o sinagogă antică

În Israel, o săpătură arheologică a descoperit o clădire de sinagogă ce prezintă o rară imagine mozaică a personajului biblic Samson.

Sinagoga, care e descrisă de către Autoritatea Israeliană de Antichităţi (IAA) ca fiind “monumentală”, datează din perioada romană (între secolele al IV-lea şi al V-lea d.Hr.). Este localizată în Huqoq, un sat antic evreiesc ce este situat la doar câteva mile de vestul Capernaumului, în Galileea.

“Această descoperire este semnificativă, deoarece doar un mic număr de clădiri de sinagogi antice (romane) sunt decorate cu mozaice care ilustrează scene biblice, şi doar altele două au scene cu Samson (una este într-un alt loc, la doar câteva mile de Huqoq)”, a susţinut Jodi Magness, din cadrul Universităţii din North Carolina, care este conductorul săpăturii, într-o declaraţie.

Mozaicul este făcut din pietre mici, colorate, care au fost aranjate pentru a-l ilustra pe Samson introducând torţele aprinse între cozile vulpilor. Imaginea prezintă o poveste din Judecători 15, în care Samson trimite vulpi, cu cozile lor legate împreună şi cu torţele aprinse, în câmpurile de cereale ale inamicilor săi, filistenii, pentru a distruge terenul acestora. În Biblie, Samson este foarte cunoscut pentru părul său lung şi pentru extraordinara putere primită din partea Domnului.

În plus faţă de portretul lui Samson, o altă parte a mozaicului ilustrează ceea ce pare a fi feţele a două femei care poartă un medalion rotund, care conţine în ea o inscripţie în ebraică, ce se referă la răsplătirile date celor ce fac fapte bune.

Magness, care serveşte ca distins profesor pentru Departamentul Studiilor Religioase din cadrul Colegiului de Arte şi Ştiinţe “UNC”, susţine că modul în care sinagoga a fost construită şi decorată sugerează faptul că satul a fost clădit în bunăstare.

“Mozaicurile noastre sunt, de asemenea, importante, datorită calităţii artistice înalte şi a mărimii minuscule a cuburilor de mozaic. Acesta, împreună cu mărimea monumentală a pietrelor utilizate la construcţia pereţilor sinagogii, sugerează un nivel ridicat de prosperitate a acestui sat, clădirea fiind, în mod sigur, costisitoare”, a afirmat dumneaei.

Magness a coefectuat săpături alături de David Amit din cadrul IAA. Săpătura este sponsorizată de către UNC, Universitatea “Trinity”, Universitatea “Brigham Young”, Universitatea din Oklahoma şi Universitatea din Toronto. Personalul şi studenţii din aceste universităţi participă, de asemenea, la săpături.

Într-un interviu cu CNN, Magness a declarat că o altă imagine cu Samson, în care este ilustrat ucigând filisteni cu o falcă de măgar, poate fi găsită într-o altă sinagogă din apropierea sinagogii din Wadi Hamam. Cealaltă imagine cunoscută a eroului biblic este într-o sinagogă antică din Turcia modernă, iar aceasta ilustrează scene variate din viaţa sa.

Deşi dumneaei nu este sigură de ce imaginile cu Samson au apărut în două sinagogi care sunt aşa apropiate una de alta, Magness afirmă că intenţionează să afle. Acest lucru marchează al doilea an de săpături la acest site particular din Huqoq, şi multă muncă a fost planificată să continue în acest loc vara următoare.


Știre preluată de pe stiricrestine.ro
Nu este "o poveste din Judecatori 15" ci o intamplare. Din fericire, Biblia nu contine povesti.
Adăugat în 10/07/2012 de Tencijup
Opțiuni