Controversata Lege “Big Brother” a trecut de Parlament
Adăugată de Gottestochter in 25/05/2012, citită de 1.290 ori
Autor: Daniel Marţuneac, Categorie: Diverse

Controversata Lege “Big Brother” a trecut de Parlament

Controversata propunere legislativă care îi obligă pe furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi de internet să stocheze datele de trafic ale clienţilor, timp de şase luni, a fost aprobată, marţi, de Camera Deputaţilor. Cunoscut sub denumirea de Legea Big Brother, actul normativ a fost cerut de Comisia Europeană. În 2009, judecătorii Curţii Constituţionale au respins un proiect similar, pe motiv că el încalcă dreptul la viaţă privată.

Legea Big Brother prevede bligaţia furnizorilor de telefonie fixă, mobilă şi de internet de a stoca datele de trafic ale tuturor clienţilor, dar nu şi conţinutul convorbirilor, pentru şase luni. Informaţiile ar urma să fie trimise la cererea autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale – procurori, judecători sau servicii secrete.

Legea a fost adoptată cu 197 de voturi "pentru", 18 voturi "împotrivă" şi 13 abţineri. Iniţial, actul normativ impunea stocarea datelor pentru o perioadă de un an de zile, însă Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis reducerea acestui interval la şase luni.

Camera Deputaţilor este for decizional, legea putând fi trimisă la promulgare şi atacată la Curtea Constituţională.

Potrivit legii, furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de e-mail-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit.

Lege controversată

Propunerea de lege mai prevede faptul că furnizorii pot reţine şi alte date necesare activităţii lor comerciale, cu acordul prealabil al clienţilor. Iniţiatorii proiectului, deputaţii PDL Valerian Vreme şi Adrian Bădulescu, precizează că sunt interzise interceptarea şi reţinerea conţinutului convorbirilor telefonice sau ale e-mailurilor.

Dezbaterea a fost lansată şi pe plan european, principalul argument invocat pentru introducerea acestor măsuri fiind lupta împotriva terorismului. În Marea Britanie, un proiect de lege similar a stârnit un scandal de răsunet şi a fost retras în 2009. Luna trecută ,proiectul a fost readus în discuţie de Cabinetul Cameron.

Legea "Big Brother", obligaţie europeană

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, avertiza, la 7 mai, potrivit Mediafax, că România riscă amenzi de peste 30.000 de euro pe zi dacă nu va adopta cât mai repede legea privind retenţia datelor, cunoscută şi ca legea "Big Brother", pentru care este deschisă procedură de infringement împotriva ţării noastre.

La nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeană a emis în 2006 directiva privind crearea unei baze de date care să stocheze datele de trafic şi localizare provenind de la companiile de telecomunicaţii şi furnizorii de internet pentru o perioadă de la 6 la 24 de luni.

În 2007, Comisia Europeană a cerut în mod oficial României să ia măsuri pentru transpunerea în legislaţia proprie a directivei, ceea ce s-a şi întâmplat în 2008, când Parlamentul a votat legea privind păstrarea datelor care obligă companiile de telecomunicații și furnizorii de internet să stocheze datele utilizatorilor prevăzute.

În 2009, Curtea Constituțională răstoarnă situaţia şi declară că legea este neconstituțională, invocând încălcarea dreptului la viaţă privată.

Sub conducerea lui Emil Boc, Guvernul a transmis Comisiei Europene un punct de vedere referitor la propunerea legislativă în care nu se pronunţă nici în favoarea, nici în defavoarea acesteia. Emil Boc preciza atunci că „Parlamentul este singurul în măsură să se pronunţe asupra adoptării legii”.

După acest demers, România nu a adoptat un nou act legislativ care să pună în aplicare directiva europeană, motiv pentru care Comisia Europeană a transmis României în octombrie 2011 o somaţie. Proiectul fusese relansat în dezbatere publică tot anul trecut, iar mai multe ONG-uri au semnalat că propunerea are în continuare prevederi anticonstituţionale.

Antichristul va urmari si controla pe toate persoanele prin asa-zisul "Frate mai mare"


Știre preluată de pe www.tvrinfo.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni