Consumul abuziv de alcool reprezinta cauza a 25% dintre decesele inregistrate la barbatii tineri (intre 15 si 29 de ani), se asociaza cu pana la 60% din cazurile de viol, cu pana la 70% din cazurile de violenta in familie, cu 40% din crime si cu 1 din 6 cazuri de suicid. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca pentru fiecare persoana care consuma abuziv alcool, alte 7 persoane au de suferit (parteneri de viata, familie, rude, prieteni).
Daca nu vrei ca alcoolul sa fie cel care-ti dicteaza viata si te-ai hotarat, intr-adevar, sa renunti la dependenta de alcool, atunci trebuie sa stii ca Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT), organizatie nonguvernamentala care deruleaza proiecte in domeniul adictiilor din Romania inca din anul 1999, ofera astfel de servicii gratuit
Interventiile intr-un astfel de domeniu se adapteaza in functie de persoana (momentul in care se afla aceasta), de gravitatea consumului (in cazul depresiei cronice severe se impune dezintoxicare pentru a evita riscul de sevraj complicat, abia apoi putand discuta despre o interventie propriu-zisa), suportul socio-familial, nivelul de stabilitate socio-profesionala, etc.
In cele doua centre deschise (Bucuresti si Targoviste), ALIAT ofera servicii gratuite de ingrijire a sanatatii (psihoterapie individuala sau de grup, prevenirea recaderilor, consult psihiatric), dezvoltare personala (consolidarea motivatiei de a face schimbari pozitive in viata lor), servicii de psihoeducatie atat persoanelor cu un consum problematic, cat si familiilor acestora. De asemenea, ofera si formare profesionala - consiliere vocationala,cursuri de calificare profesionala autorizate.
In programul derulat in Centrele ALIAT, cresterea eficacitatii tratamentului acordat beneficiarilor are loc si prin procesul de reinsertie socio-profesionala. Astfel, 45 de persoane au finalizat deja cursuri de calificare profesionala autorizate si alte 45 urmeaza sa inceapa un astfel de curs. Toate aceste persoane beneficiaza de servicii de integrare profesionala din partea asistentilor sociali si a consilierilor vocationali din cele doua centre ALIAT. Serviciile oferite in cadrul Centrelor ALIAT sunt gratuite si confidentiale si respecta standardele de etica general acceptate in domeniul serviciilor de sanatate mintala. Atitudinea noastra este una nemoralizatoare, deschisa, de acceptare si colaborare.
Serviciile ALIAT au fost accesate atat de persoane tinere, cu varsta peste 18 ani, dar si de persoane trecute de varsta de 60 de ani.
Media de varsta a beneficiarilor celor doua Alcocentre este de 45 de ani.
Pana in prima jumatate a lunii aprilie, aproximativ 340 de persoane au beneficiat de servicii psiho-sociale in cele doua Alcocentre. Dintre acestea, 271 sunt persoane cu un consum problematic de alcool, iar 69 sunt membrii familiior persoanelor consumatoare. O alta componenta o reprezinta serviciile acordate membrilor familiilor in care exista o persoana cu un consum problematic de alcool.
Pentru ca o persoana cu un consum problematic de alcool sa poate beneficia de serviciile centrelor ALIAT este nevoie, in primul rand, de o programare telefonica sau online.
Aceste servicii sunt oferite gratuit prin Programul "Centrul de incluziune sociala pentru persoanele dependende de alcool", proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, a inceput in ianuarie 2011 si se termina in decembrie 2013.
Despre A.L.I.A.T.
In prezent, programele ALIAT acopera intreaga plaja de servicii in domeniul abuzului si dependentei de alcool si droguri - prevenirea initierii consumului, tratamentul abuzului si dependentei, ingrijiri paleative, training pentru profesionisti si cercetare.
Toate proiectele ALIAT au fost/sunt interventii noi pentru Romania, au eficienta dovedita in studii internationale si includ specialisti de prestigiu, atat romani, cat si straini.
Centrul de Incluziune sociala pentru persoanele dependente de alcool' este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 2007-2013, Axa Prioritara 6 'Promovarea incluziunii sociale' Domeniul major de interventie 6.2 'Imbunatatirea accesului si a participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii'. Parteneri - Centrul National de Studii in Medicina de Familie si Asociatia de Sprijin a Somerilor Dambovita.
ALIAT – Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor este o organizaţie nonguvernamentală, o asociaţie de profesionişti în sănătate mintală, una din primele organizaţii profesionale care activează în domeniul adicţiilor din România, fondată în 1993.
Mai multe informaţii cu privire al activitatea ALIAT şi a celor două centre de incluziune socială pentru persoanele cu un consum problematic de alcool găsiţi pe www.alcocentru.ro, www.aliatong.ro
Bucuresti: Str. C.F.Robescu nr.4, Sector 3 – 021.334.84.06
Targoviste: Str.Nicolae Radian nr.3A – 0245.210.064