Cinci morţi după cutremurul din Indonezia
Adăugată de Gottestochter in 13/04/2012, citită de 2.850 ori
Autor: Magazinul matinal, ARD, Categorie: Semnele sfârșitului

În urma celor două cutremure cu o intensitate de 8,6 şi 8,0 în largul coastelor indoneziene, cinci persoane au murit din cauza atacurilor de cord. Acest lucru a fost anunţat de către autorităţile indoneziene. Cu privire la naţionalitatea victimelor, nu există indicii până acum.

În plus, mai multe persoane au fost rănite în timp ce încercau să fugă in regiuni mai inalt situate - de teama tsunami-ului anunţat. Autorităţile emisesera avertismente, care puteau fi ridicate câteva ore mai târziu.

Noaptea a trecut, fără pagube mai mari. Au fost mai multe replici în ocean, tremuraturi care s-au simtit la tarm. Un avertisment de tsunami nu a fost emis din nou. Cu toate acestea, multe persoane din zonele afectate au petrecut noaptea în aer liber.

 

Cel puţin trei mini-tsunami-uri

Centrul de Avertizare Tsunami din Pacific a avertizat după primul şoc toate ţările din jurul Oceanului Indian, pentru a observa noi semne cu privire la un eventual tsunami. Cutremurele de această magnitudine ar putea provoca un tsunami cu o mare putere de distrugere. Avertizarea a fost  de asemenea valabila si pentru Kenya, Africa de Sud, Iran, Singapore şi părţi din Australia.

Măsurătorile cutremurului din Indonezia au aratat, ca cel puţin trei valuri mareice mai mici au ajuns coasta. Cel mai mare a fost în Meulaboh în vestul provinciei Aceh înregistrat pe insula Sumatra. "A fost de o inaltime de 80 de centimetri", a declarat un purtator de cuvant.

 

Direcţia socului seismic determina gravitatea tsunami-ului.

Faptul ca avertismentele au fost ridicate destul de repede se datoraza, conform oamenilor de stiinta, direcţiei tremurului de pământ. Plăcile s-au miscat mai ales pe orizontală, a declarat Rainer Kind, un cercetator de la Centrul German de Cercetare pentru Geostiinta (GFZ) din Potsdam, conform agenţiei de ştiri DPA. "În cazul în care fundul oceanului se misca numai pe orizontală, atunci  în mod semnificativ mai puţin mase de apă sunt puse în mişcare."

În mod similar s-a exprimat si  geofizicianul Bruce Pressgrave de la central seismologic American UCGS in BBC. Mişcarea orizontală a plăcilor diferă în mod semnificativ de cea pe verticală cum s-a petrecut la cutremurul sever din 2004 cand au murit circa 230.000 de oameni.


Știre preluată de pe www.tagesschau.de
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni