În ediția din decembrie 2011 a Buletinului Cultului Creștin Penticostal, mai exact în Nr. 12 a „Cuvântului Adevărului” se anunță demararea procesului de înființare a Univesității Penticostale din România.
La 21 de ani de la Revoluție, Consiliul Director al Institutului Teologic Penticostal din București a avut o ședință de inițiere a proiectului Universității Penticostale din România. Viziunea Universității Penticostale constă în înființarea unui centru universitar penticostal, cu multiple specializări, în care tinerii penticostali din România să se pregătească, îmbinând formarea profesională cu dezvoltarea caracterului creștin, astfel încât mărturia creștină penticostală să poată fi purtată la toate nivelurile și în diverse medii (afaceri, administrație, politică, etc.) din țară, din Europa și din lume.
După ce Sentatul ITP și Consiliul Bisericesc al Cultului Creștin Penticostal și-au dat acordul, de principiu, pentru înființarea Universității Penticostale, în ședința Consiliului Director al ITP s-a format un comitet de inițiativă care va demara procesul de înființare a Universității Penticostale, format din 11 frați, reprezentanți ai Senatului ITP, reprezentanți ai Departamentului de învățământ al Consiliului Bisericesc al CCPR și reprezentanți ai oamenilor de afaceri penticostali: Valerian Mocan, Mircea Cirț, Radu Țârle, Emil Meștereagă, Ionică Bădeliță, Vasile Romulus Ganea, Emanuel Conțac, Ioan Repede, Ioan Tecar, Corneliu Constantineanu, Ioan Brie.
Redăm opiniile a trei dintre participanții la ședința de desemnare a Comitetului de inițiativă a Universității Penticostale:
Pastor dr. Pavel Riviș Tipei, președintele Cultului Penticostal din România:
„A sosit timpul ca influența credincioșilor penticostali din România să se manifeste la toate nivelurile, și Universitatea Penticostală din România este soluția prin care tinerii penticostali să pregătească pentru a aduce o mărturie creștină și prin contribuția lor la construirea unei societăți clădită pe temelia moralității biblice și a puterii lui Dumnezeu, în transformarea societății românești”.
Mircea Cirț, om de afaceri penticostal, ATP Exodus:
„După 20 de ani de economie de piață în România, mediul de afaceri s-a maturizat, în sensul înțelegerii faptului că ridicarea calității afacerilor depinde de calitatea personalului. Mă refer atât la pregătirea profesională riguroasă a tinerilor din rândul cărora va fi recrutat, cât și la caracterul integru al acestora. Unde să se pregătească astfel de tineri, dacă nu într-un mediu universitar care îmbină competența academică și profesională cu spiritualitatea și moralitatea creștină?”
Dr. Radu Țârle, președintele Consiliului Județan Bihor:
„Penticostalii români trebuie să-și asume, cu responsabilitate, rolul de lideri ai „Mișcării de trezire spirituală din Europa” și să fie promotorii învățământului universitar penticostal, prin care mărturia creștină spirituală și morală a tinerilor români să ajungă pe întregul continent. România poate să ofere, prin Universitatea Penticostală, un cadru de pregătire al tinerilor din toate țările din jur, astfel ca aceștia să reprezinte o influență creștină penticostală în Europa și în lume”.