Alţi trei creştini evenghelici, închişi pentru practicarea credinţei lor, au murit în interiorul taberelor închisorii militare din vestul Eritreei, au declarat oficialii unui grup internaţional anti-persecuţie. Numărul credincioşilor care au murit în această ţară, pentru că îşi mărturisesc până şi în închisoare credinţa lor, s-a ridicat la un total de 21, au mai spus oficialii “Open Doors” din Statele Unite ale Americii.
Terhase Gebremichel Andu, în vârstă de 28 de ani, şi Ferewine Genzabu Kifly, în vârstă de 21 de ani, au murit înfometaţi şi din cauza problemelor de sănătate netratate, spun surse confidenţiale din interiorul Eritreei, pentru “Open Doors”. Andu a murit pe 16 octombrie 2011, iar Kifly la o săptămână mai târziu, duminică.
Ambii au fost arestaţi în timpul unei întâlniri de rugăciune, în 2009, într-o casă privată din Tesenai, potrivit Open Doors. Ei s-au confruntat apoi cu doi ani de tortură fizică şi au fost privaţi de îngrijire medicală, în interiorul taberei militare Adersete.
Angesom Teklom Habtemichel, în vârstă de 26 de ani, care a fost încarcerat în Tabăra Militară Adi Nefase din Asab, a murit la sfârşitul lunii august 2011, au declarat funcţionarii ministerului. El a suferit din cauza unei forme de malarie severă, fiindu-i “refuzat tratamentul medical, din cauza refuzului său scris, de a renunţa la credinţa creştină”.
Toţi cei care au murit au fost îngropaţi în afara taberelor militare, potrivit Open Doors.
“Eritrea este o ţară mică, în care sunt vizaţi creştinii evanghelici”, afirmă purtătorul de cuvânt al Open Doors, Jerry Dykstra.
“Preşedintele Afewerki contestă faptul că ar avea loc persecuţii, dar persecutarea creştinilor evanghelici, inclusiv închiderea lor în containere de transport maritim în soarele fierbinte, sunt o evidenţă “.
Guvernul Eritreei a scos în afara legii toate activităţile religioase care se află în afara Ortodoxei, Catolicismului, luteranilor şi a credinţei islamice, după 2002. Aproximativ jumătate din populaţia Eritreei face parte dintr-un mediu etnic musulman, potrivit statisticilor Open Doors.
Numărul creştinilor care trăiesc în Eritrea, ţară situată în Cornul Africii, este estimat la circa 2,2 milioane persoane. Cei mai mulţi dintre creştini aparţin Bisericii Ortodoxe, iar numărul lor total ajunge la aproximativ jumătate din populaţia ţării.
Creştinii evanghelici, între timp, se luptă cu Guvernul. Dykstra explica: “Bisericile evanghelice mici au fost închise şi ele nu pot fi înregistrate”.
Liderii Bisericii spun că există aproximativ 1.500 de credincioşi în închisori, în special pentru credinţa lor. Creştinii sunt arestaţi şi eliberaţi la momente diferite, în valuri. Cei care nu sunt suspectaţi că ar fi implicaţi în conducerea Bisericii sunt adesea eliberaţi, după semnarea unui fel de acord.
Liderii Bisericii, în general, nu au voie să părăsească ţara şi se simt izolaţi.
Un număr mare de creştini sunt implicaţi în serviciul militar obligatoriu şi îşi exercită credinţa lor conform unor restricţii severe. Un mare număr de soldaţi sunt convertiţi.
În general, este riscant pentru Biserici să primească literatură de specialitate şi alte astfel de elemente.
Prizonierii religioşi şi familiile lor sunt persoane aflate în întreţinere – o altă povară asupra Bisericii, deja slăbită financiar.
Dykstra le cere creştinilor să “se roage pentru păstrarea Harului lui Dumnezeu asupra vieţilor celor care suferă în taberele închisorii militare. Rugaţi-vă ca ei să rămână puternici în credinţă!”.
“Rugaţi-vă pentru familiile victimelor. Rugaţi-vă pentru ca Dumnezeu să intervină în Eritreea”, a mai cerut Dykstra. “Până când El va schimba lucrurile, rugaţi-vă ca Biserica din Eritreea să fie un exemplu şi o încurajare in reactia organizaţiilor la nivel mondial, ale lui Hristos”.
“Această presiune internaţională ar pune capăt politicilor represive ale Guvernului Preşedintelui Isalas Afewerki”, a mai concluzionat acesta, informează Serviciul de presă LONews, al Agenţiei de ştiri Lăcaşuri Ortodoxe.