Echipa resursecrestine.ro anunță cu bucurie lansarea a trei metode de marcare a resurselor text:
- resurse care sunt sau nu scrise corect gramatical
- resurse care folosesc sau nu diacritice
- resurse care sunt sau nu sunt autentice
Ne dorim ca voi, vizitatorii, să vă implicați cât mai mult în trierea și corectarea resurselor text pentru o cât mai bună calitate. Până acum v-ați exprimat aprecierea sau dezaprobarea față de calitatea resurselor prin notarea lor. De acum înainte puteți să ajutați autorii să își îmbunătățească resursele prin marcarea celor care nu sunt scrise gramatical corect, sau nu conțin diacritice. După cum spunea o colaboratoare care ajută la corectarea poeziilor, în limba română diacriticele nu sunt opționale!
Care este modul în care poți face chiar tu ceva bun pentru site? Probabil nu poți petrece ore în șir pe site ajutând la corectarea resurselor, dar poți petrece câteva secunde marcând caracteristicile resursei pe care tocmai o citești! Dacă este scrisă corect gramatical, nu ezita să apeși butonul verde, astfel ca cei ce caută resurse de calitate din acest punct de vedere să le poată găsi mai ușor! Dacă resursa respectivă nu conține diacritice, te invităm să o marchezi în sensul acesta, astfel ca autorul ei să se sesizeze și să o corecteze!
Dacă așteptăm ca doar câțiva oameni să reușească să corecteze toate resursele de pe site, s-ar putea să nu se întâmple niciodată! Daca, în schimb, sute sau mii de vizitatori își aduc contribuția la creșterea calității resurselor, cu siguranță se pot produce schimbări în bine în cel mai scurt timp, fără ca vreunul din ei să fie nevoit să își dedice prea mult timp pentru asta - e vorba de câteva click-uri și nimic mai mult!
Fă și tu o diferență!
In viitorul apropiat vom da posibilitatea oricarui utilizator sa corecteze resursele, si astfel, calitatea acestora va creste.
Asa cum spuneti ca un cititor poate abandona datorita marcajului negativ, asa se poate intampla ca un cititor sa abandoneze daca citeste ceva scris foarte gresit gramatical - si probabil ar prefera sa poata alege sa citeasca doar ce e corectat.
Multumim pentru intelegere si suntem convinsi ca lucrurile vor merge spre bine!
eu personal, am luat peste nas destul încercând să ajut sau să corectez (nu să judec sau să critic!) anumite lucruri...Înainte să vedem că am greșit ceva și cineva vrea să ne ajute, vedem doar că suntem atacați...Și înainte să abordăm cu pocăință și smerenie, răspundem cum ne vine...Așa este firesc și omenește; apoi fiindcă suntem creștini, ne cercetează Duhul Sfânt și facem ce trebuie. Dar prima reacție este aceea care nu va da curs acestei idei; repet, bune în sine.
Poate mai mult decât scrisul trebuie făcut ceva pt. a îmbunățăți ceea ce se scrie!
doar că ,,ajutarea” sau ,,corectarea” cere un preț mai costisitor decât timp....asta era ce vroiam să accentuez, și; pt. asta e nevoie de curaj, demnitate și putere duhovnicească, din Puterea lui Hristos, prin Duhul Sfânt.
Apoi: la ce altceva suntem chemați dacă nu a ne ajuta unul pe altul să creștem în toate privințele până vom putea fi înfățișați desăvârșiți înaintea Tatălui Sfânt!
Colaborez cu RC chiar din anul când a luat fiinţă. De-atunci am constatat cu bucurie îmbunătăţirile ce au avut loc la acest site. Cred cu convingere că RC îşi atinge scopul prin faptul că vrea să stea în Cuvânt, să nu se abată de la El şi de aceea oferă hrană spirituală foarte diversă pentru vizitatori. E o oază binecuvântată pentru sufletele însetate, pentru sufletel cu dor de veşnicie.
Vreau acum să fac un apel la cititori, autori, vizitatori, administratori.
*Nimeni nu este perfect. Perfect a fost Domnul Isus care a fost sută la sută om şi sută la sută Dumnezeu.
* Să înţelegem dorinţa administratorilor de a îmbunătăţi RC din toate punctele de vedere. Într-un fel compoziţiile noastre sunt jertfe aduse în faţa lui Dumnezeu. În faţa Lui nu ne putem prezenta oricum. Grija noastră, atenţia noastră, pasiunea noastră în a crea ceva reflectă dragostea faţă de Creator.
*În ce mă priveşte caut să mă las inspirat de Dumnezeu în tot ce scriu. Această inspiraţie e o taină. Nu pot spune ce voi scrie mâine, sau în zilele ce vin. Voi şti abia după ce primesc inspiraţia. Înainte de a trimite ceva la RC revizuiesc şi verific apoi verific şi revizuiesc. Şi totuşi scăpări pot să fie. Vă rog dacă sesizaţi scăpări nu le faceţi publice. Faceţi sesizarea personal căci aşa e bine. Vă dau şi e-mailul meu : [email protected]. Oricând puteţi să-mi trimiteţi o sesizare obiectivă, o observaţie sinceră. DAR VĂ ROG S-O FACEŢI PERSONAL, NU PUBLIC. Am contactat de câteva ori fraţi care administrează Rc şi se pare că în curând vor face modificări în ce priveşte MARCAREA RESURSELOR. Adică va fi posibilitatea să se facă în mod personal şi nu public. Când e vorba de erori gramaticale în majoritatea cazurilor acestea sunt clare, nu pot fi controverse dacă e greşit ceva sau nu. Problema sensibilă este atunci când o resursă e marcată INCERT DIN PUNCT DE VEDERE AL AUTENTICITĂŢII. Gândiţi-vă puţin ce înseamnă lucrul acesta. Dacă mergem la DEX, AUTENTIC e ceva care e adevărat, ceva care nu e fals. Dacă o resursă e marcată sau calificată „incert din punct de vedere al autenticităţii” atunci concluzia ar fi că e ceva fals şi dacă e ceva fals nu are ce căuta pe RC şi pe nici alt site creştin sau necreştin. Deci, dragi vizitatori, înainte de a face click-ul mai gândiţi-vă, mai revizuiţi; nu daţi acel click de „incert” aşa de uşor. Vă dau un exemplu concret. Am postat o poezie cu o temă profundă: „Nimic nu poate să ne-abată”. A fost marcată „incertă din punct de vedere gramatical” Am revizuit-o de câteva ori cu mare atenţie. Nu am văzut nici o eroare gramaticală. Am şters acea poezie. Deci atenţie sporită când dăm calificative. Sfatul principal aici e REŢINERE.
*Mai trebuie să ştim că AUTENTICITATEA e una şi VALOAREA LITERARĂ e cu totul altceva şi că nu toţi poeţii pot fi Costache Ioanid sau Eminescu.
* CONCLUZIE: Să nu ne mulţumim cu creaţii mediocre ci să căutăm să facem lucrarea ca pentru Domnul cum spune Scriptura. Dar sesizările în ce priveşte scăpări sau erori trebuie făcute personal, nu public. În sensul acesta am sugerat metoda altor site-uri de poezii, adică există posibilitatea chiar pe site ca cel ce sesizează ceva să trimită un mesaj autorului. La acel mesaj doar autorul resursei are acces nu toţi vizitatorii. E o corespondenţă între cei doi şi nu e publică.
Şi cred cu convingere că aşa e bine şi spre această metodă să opteze şi RC.
Cu stimă George Cornici
- tocmai pentru ca stim ca sunt persoane care nu pot scrie cu diacritice NU vom bloca niciodata resursele care nu au diacritice.
Acest sistem de notare va fi util pentru corectori: persoane care au timp la dispozitie si in curand, printr-un sistem la care momentan lucram, vor putea ei corecta resursele de pe site. Dar ca sa le corecteze au nevoie intai sa stie care resurse au nevoie de aceste corecturi. Prin urmare am inceput cu primul pas despre care vorbim aici: marcarea resurselor în funcție de calitatea scrierii lor.
Va fi posibil in curand sa filtrezi toate poeziile care nu au diacritice si sa te implici in corectarea lor, corectarile urmand a fi confirmate de catre colaboratori sau administratori.
Ceea ce dorim e sa avem o comunitate pe acest site nu doar bazata pe consum ci si pe implicare.
Nu este intentia noastra de a arata cu degetul spre autorii de resurse, ci de a corecta mai ales adevarate comori nebagate in seama din cauza greselilor si a calitatii scrierii.
Ganditi-va cate poezii de Traian Dorz au fost adaugate pe site. Multumita unei colaboratoare, toate acestea au fost corectate gramatical si au primit diacritice. Prin aceste marcaje, putem face diferenta intre resursele corectate gramatical si celelalte, ca sa putem sa le corectam doar pe cele necorectate, sa nu trebuiasca sa le verificam pe toate.
Inchipuiti-va multe alte situatii in care orice marcare pozitiva poate adauga valoare atat resurselor, cat si site-ului. Iar marcarile negative au rol de a ne da imbolduri sa corectam, sa ne corectam si sa mergem mai departe.
Speram ca ne veti fi alaturi si ne veti sustine si in aceasta privinta.
Si apoi, nu pot sa permit sa se faca corecturi mai ales ca exista ispita de a adauga sau sterge(chiar semne de punctuatie, ca sa nu zic cuvinte) doar pentru ca asa ar suna mai bine, schimband de multe ori mesajul care se voia transmis.
Si daca referendumul e la moda, puteti face unul printre cei ce scriu poezie intrebandu-i daca sunt de accord sau nu, ca altii sa intervina si sa faca corectiile pe poeziile personale. Eu unul nu sunt de accord.
Softy...daca tot ati spus ca in curand veti da posibilitatea fiecaruia sa faca corecturi, v-ati gandit inainte sa cereti si permisiunea autorului?(asta daca mai are drepuri).
Cand vom adauga posibilitatea ca utilizatorii sa propuna corecturi ale poeziilor (si a oricaror resurse text), in mod evident ei nu vor putea opera corectura. Corectura va astepta pentru aprobarea autorului si/sau a colaboratorilor care vor fi desemnati ca moderatori pentru sectiunea de poezii text de pe site.
Intelegem pozitia voastra ca autori, si ne bucuram de interesul vostru de a va corecta singuri creatiile, ni se pare si noua corect si nu vrem sa intervenim in acest proces. Dar intelegeti-ne ca exista foarte multe resurse scrise gresit, adaugate de altcineva decat de autorul lor, si pe acelea trebuie sa le corectam sau sa le stergem pentru a avea un site de calitate.
Vom face tot ce ne sta in putinta pentru ca autorii sa poata fi semnalati, contactati, si sa li se propuna corecturi, iar ei sa poata sa modifice singuri operele lor. Dar ce facem cu autorii care nu-si dau seama de greselile lor? Sau care nu vor sa le corecteze? Pentru acei autori va trebui sa poata lua si altii decizii privitor la operele lor - cum ar fi colaboratorii cu cunostinte in materie de gramatica si ortografie.
Cred ca fiind pe un site crestin puteti avea incredere in bunele intentii pe care noi le avem ca echipa, si va invitam sa propuneti si voi, aici, in comentarii, un sistem care v-ar conveni pentru corectarea greselilor resurselor autorilor activi si a celor ce nu au cont pe site, sau au fost adaugate fara un utilizator atasat resursei.
O resursă marcată "Resursă cu greșeli" are inexactități altele decât cele gramaticale? Greșeli la nivel de concepte, idei? Sau greșeli în ceea ce privește reproducerea exactă a cuvintelor autorului acelui material? (De exemplu e scrisă o poezie de Traian Dorz care în loc de "holde mănoase" are "holde grase")
Vă mulțumesc!
Dumnezeu să binecuvânteze și această inițiativă, este binevenită și bine intenționată.
Continut incorect poate insemna ca ii lipseste o strofa sau ceva de genul acesta.
Lucram la obligativitatea adaugarii unui mic comentariu atunci cand o resursa este marcat in mod negativ - ca sa stim ce trebuie corectat la ea.