Srisoare din Sudan
Adăugată de sorinpetrache in 29/08/2011, citită de 2.541 ori
Autor: Petrache Sorin, Categorie: Diverse
Srisoare din Sudan

„Dragi părinţi, am ajuns ieri în Sudan şi suntem bine. Stăm zilele acestea la un „hotel” în Juba unde avem şi internet. Toată ziua avem întâlniri în domeniul sănătăţii. Juba e un oraş un pic mai rău comparativ cu ultimul cătun din România. Mâncarea e bunicică. Am mâncat doar la „hotelul” în care stăm. Se mănâncă mult cu degetele, uneori mai mulţi din aceeaşi farfurie. E cea mai ieftină mâncare pentru noi... Ne săturăm înainte să începem… Vă mai scriem când avem ocazia, Dana şi Adi”.

 

Este doar un fragment din corespondenţa trimisă la Oradea de tinerii Daniela şi Adrian Groza. Daniela, fostă Galchiş este medicul orădean care, în urmă cu doi ani, a iniţiat şi în România proiectul umanitar european „Saci pentru săraci” destinat comunităţii sudaneze aflate în pragul foametei. „Zilele acestea am stat cu echipa ICMDA (Asociaţia Internaţională a Medicilor şi Dentiştilor Creştini). Ne-am întâlnit cu ministrul Sănătăţii, cu oficiali din guvernul sudanez, cu misionari din bisericile evanghelice. Dumnezeu a deschis uşi neaşteptate. Ministrul Sănătăţii a propus echipei ICMDA sa administreze o şcoală medicală, care activează într-unul dintre cele cinci spitale universitare de instruire şi ne-a rugat să pregătim asistenţii medicali şi medicii pe principiile medicinii creştine. Episcopul Bisericii anglicane şi Biserica protestantă şi-au manifestat interesul de a trimite misionari care să slujească pe toate fronturile comunităţile izolate. Dar avem o problemă: în urmă cu două zile, două din triburile din zona Malakal-Melut (Siluk şi Nuer), au început luptele. Au fost în jur de 100 de morţi, însă la ştiri au anunţat peste 600 de morţi în zona Malakal-Melut. Episcopii bisericilor anglicane, catolice şi protestante au mers în zonă în încercarea de a face pace. Sudanezii implicaţi în conflict frecventează misiunile creştine, însă luptele s-au iscat datorită furtului de vaci. Sunt flămânzi şi foarte săraci. Vacile sunt toată averea lor, aşa că furtul de vaci e răzbunat cu viaţa în cultura tribală”, povesteşte Daniela Groza în scrisoarea trimisă părinţilor, la Oradea. „Rugaţi-vă pentru pace în Sudanul de Sud şi pentru siguranţa noastră!” – este mesajul din finalul scrisorii. Dorinţa tinerilor români de a merge în regiunea Nyeyok, unde copiii sudanezilor aşteptau ajutor medical şi soluţii pentru rezolvarea problemelor cu apa potabilă şi educaţia şi-a găsit rezolvarea prin puterea rugăciunilor înălţate din România.

Căsătorită cu arădeanul Adrian Groza, ambiţioasă, puternică şi vizionară, Daniela continuă să se implice, alături de soţul ei în susţinerea şi dezvoltarea sistemului primar de sănătate din tânărul stat african Sudanul de Sud, fiind într-un contact direct cu ministrul Sănătăţii de acolo. Familia Galchiş din Oradea a găzduit, în 2009, prima vizită a doamnei Mary Akwout Ruun, soţia dr. Harun Lual Ruun, ministrul Afacerilor Umanitare din Sudan şi fondatoarea Misiunii Miak Wadang („Miak Wadang” înseamnă „viitor” în dialectul dinka).  Speranţa de viaţă în această ţară africană, cu o bogăţie naturală imensă (70% din câmpurile petrolifere din centrul Africii sunt în sudul Sudanului), dar cu o populaţie sărăcită, nu depăşeşte 50 de ani. Spitalele sunt un lucru rar iar sudanezii sunt într-atât de săraci încât au nevoie permanentă de asistenţă pentru hrană. Cei mai mulţi nu au curent electric în casă, iar aprovizionarea cu apă reprezintă un lux. Anul acesta, Comunitatea internaţională a dat undă verde înfiinţării celui de-al 54-lea stat african, Sudanul de Sud. Noul stat african, sărbătorit la 9 iulie, ridică numărul statelor lumii la 193.

Sorin PETRACHE


Știre preluată de pe www.crisana.ro
cred că ar fi de un maxim folos regîndirea modului cum se administrează fondurile bisericilor din Romînia (mai ales a celor de la oraş) în scopul unei mult mai profunde participări la nevoile acelor ce au cu adevărat nevoie de asistenţă materială.Cred că se cheltuie exagerat pe factorul ''confort''în biserici...O,de-am avea inima Mîntuitorului...
Adăugat în 02/09/2011 de cristicomsa
Opțiuni