Creștinii și Copyright-ul (drepturile de autor)
Adăugată de Softy in 01/06/2011, citită de 8.676 ori
Autor: Laurentiu Trica, Categorie: Editoriale
Creștinii și Copyright-ul (drepturile de autor)

Creștinii produc materiale în aceste vremuri mai mult decat oricând. Mai mult, creștinii români produc materiale atât în mod fizic (cărți, reviste, buletine duminicale, CD-uri, casete, etc.) cât și online (site-uri cu materiale creștine - vezi aici o lista cu 1000 de site-uri evanghelice, blog-uri, cantari și predici audio/video) și chiar stații de radio și TV.

Multe din materiale sunt produse fără eforturi financiare deosebite, cum ar fi înregistrările audio și video din biserici, poeziile adăugate pe acest site chiar de către autori, buletinele duminicale din biserici, blog-urile, și altele. Majoritatea acestora au trei caracteristici comune: produc informație strict în mediul digital, sunt gândite și executate de voluntari și este, în general, rodul muncii în echipă a mai multor persoane. Cum voluntarii lucrează fără bani și mediul digital, prin natura lui, oferă metode de stocare și transport aproape gratuit, e ușor de înțeles de ce aceste materiale sunt ieftin de produs.

Cu toate acestea, dacă ne gândim la munca depusă de voluntari, nu putem să spunem că materialele nu costă nimic - ele costă și bani pentru echipamente, pentru întreținere (mai ales pentru site-uri), bani care sunt suportați de către voluntari sau biserici / instituții, dar ele costă și mult timp: timpul voluntarilor. Și pentru că de obicei voluntarii nu au prea mult timp la dispoziție, se adună mai mulți și își împart treaba între ei, așa încât fiecare face câte ceva și în cele mai multe cazuri, nimeni nu iese în evidență. Materialul devine, astfel, o lucrare colectivă.

Deoarece costurile producerii acestor materiale este mic, majoritatea sunt distribuite fără copyright sau drepturi de autor, astfel că este permisă copierea și răspândirea lor în folosul comunității.

Materialele fizice, în general, sunt mai greu de produs, deoarece producerea lor costă mai mult. Costă hârtia, costă tiparul, costă înregistrarea, costă echipamentul, costă transportul... toate au un preț. Și pe lângă acest preț, se adaugă costurile de personal. Cei angajați în edituri, în studiouri, în librării, artiștii și toți cei implicați în producția materialelor.

Toate aceste materiale sunt produse de oameni care merită considerația noastră, iar cei sinceri sunt apreciați chiar de Dumnezeu pentru munca lor. Dar pentru că de multe ori, ca oameni, uităm să mulțumim, uităm și să precizăm că materialele folosite de noi în diverse scopuri au fost create de un anume autor, sau o anume instituție. Mai grav, uneori le folosim chiar fără permisiune.

Din aceste motive, mulți care produc materiale creștine sunt ispitiți să și le protejeze restricționând drastic accesul la ele. Cei mai mulți aleg să-și protejeze materialele folosind dreptul de autor, așa-numitul copyright.

Din păcate, aceste drepturi de autor implică lipsa multor drepturi pentru cel ce cumpără un anumit material. De exemplu, daca un om cumpără o carte sau un CD pentru care autorul sau editura/studioul deține drepturi de autor (copyright), el nu are dreptul să copieze acea carte sau acel CD decât pentru uz propriu. Dacă el vrea să împrumute cuiva cartea sau CD-ul, este liber să o facă, dar acest lucru este posibil doar cu condiția ca obiectul împrumutului să fie cartea sau CD-ul în original. Nu are dreptul de a împrumuta o copie a cărții sau a CD-ului. Teoretic, nu are voie să împrumute cartea / CD-ul nici în original în cazul în care își păstrează lui o copie (fie fizică, fie digitală). Esența legii dreptului de autor este ca de un material cumpărat să beneficieze o singură persoană la un moment dat. Și asta pentru a stabili condițiile necesare vânzării materialului în cât mai multe exemplare, pentru a aduce profit atât autorului cât și editurii / studioului.

Într-o lume egocentrică, bazată pe egoism și mândrie, drepturile de autor se potrivesc perfect, dând posibilitatea de afirmare și născând staruri, alimentând industria de divertisment care folosește toate mijloacele posibile pentru a câștiga mai mult și pentru a naște dorința în mințile și inimile celor ce consumă divertismentul.

Problema este atunci când copyright-ul este folosit pentru materialele creștine. Un material creștin are, prin definiție, scopul de a-L onora pe Dumnezeu și de a da toată slava doar LUI. Așa cum Biblia are acest rol, așa cum bisericile și slujbele religioase au acest rol, tot așa materialele creștine au acest rol. Din păcate, drepturile de autor împiedică acest scop al materialelor creștine, împiedicând răspândirea lor prin prețul atașat fiecărei copii și prin restricțiile impuse în ce privește folosirea materialului în producerea altor materiale.

Din fericire, există alte variante de a proteja materialele creștine de utilizarea frauduloasă sau improprie: așa-numitul copyleft - alternativa la copyright. Licențele copyleft (există mai multe variante, în diverse forme, cum ar fi cele instituite de Creative Commons, licență pe care site-ul www.resursecrestine.ro a îmbrățișat-o de curând) oferă un grad sporit de distribuire a materialelor, oferind în același timp protecție împotriva plagiatului, al furtului intelectual.

Creative Commons oferă 6 tipuri de licențe pe care le prezentăm pe scurt:
- Atribuire
- Atribuire-FărăModificări
- Atribuire-Necomercial-FărăModificări
- Atribuire - Distribuire-în-condiţii-identice
- Atribuire-NeComercial
- Atribuire-Necomercial-FărăModificări

După cum puteți observa, toate aceste tipuri de licențe permit copierea și distribuirea gratuită a materialelor dar cu mai multe sau mai puține condiții. Condiția prezentă în toate licențele este citarea autorului și a sursei materialului. Apoi sunt condiții privind dreptul de distribuire comercială, legate de posibilitatea de modificare a materialelor și privind condițiile de distribuire.

Dacă artiștii sau producătorii ar dori să adere la aceste licențe care să permită distribuirea gratuită a resurselor și materialelor creștine, costurile de distribuție vor fi, în mare parte, suportate de consumatori și de cei ce vor distribui materialele pe cheltuiala lor. Rămâne, însă, problema finanțării costurilor de producție. În această privință, singurele modalități de finanțare, în afară de cele impuse prin copyright, rămân donațiile și munca voluntară. Este evident faptul că donațiile nu le poate garanta nimeni și munca voluntară nu este plătită, astfel că producătorii ajung în situația majorității bisericilor care depind de donații / colecte și munca voluntară a membrilor ei. Totuși, dacă stăm să ne gândim, bisericile rezistă de 2000 de ani din donații și muncă voluntară.

Aș dori să redau un citat de pe site-ul www.desiringgod.org (site ce conține predici și cărți ale lui John Piper distribuite în mod gratuit):
"De ce nu taxăm pentru conținutul online și cum poți ajuta această lucrare?
Ne-am pus întreaga noastră arhivă audio și video a lui John Piper de treizeci de ani de predici de duminică pe site-ul nostru, astfel ca tu și alții din întreaga lume să poată beneficia de ele gratuit. Aveţi posibilitatea să le ascultați online, să le descărcaţi, să le copiaţi, şi să le distribuiți gratuit. Noi nu doar vă permitem să o faceți. Vă încurajăm să o faceți! Iată de ce:
1. Existăm ca să răspândim
... Am putea face mai mulţi bani dacă am vinde predici. Dar noi credem că de-a lungul anilor, sute de mii de oameni vor asculta sau viziona aceste predici, dacă noi nu percepem bani pentru ele...

2. Slujirea sfinților
Peste tot în lume există creștini care beneficiază de acces la aceste predici, dar pentru care plata este împovărătoare, riscantă, sau imposibilă. Aici sunt doar câteva exemple de nenumărate moduri în care această lucrare poate sluji sfinţilor:
- Un student la seminar în Camerun, Africa, în situația în care o persoană în medie face 800 dolari pe an, poate utiliza un computer de la școala cu acces la internet pentru a asculta predicile pe care el nu și le-ar fi putut permite altfel.
- Eliminarea procesului de înregistrare şi de tranzacţie financiară reduce riscul ca un misionar într-o naţiune islamică sau comunistă să fie expus monitorizării internetului de către guvern.
- Un profesor de seminar poate cere elevilor să asculte predicile online, fără a îi împovăra cu costuri suplimentare.

3. Eliminarea obstacolelor din calea Evangheliei
- Imaginaţi-vă un creştin care, ca urmare a decesului unui membru al familiei, trimite e-mailuri cu o predică online la zece necredincioși, rude, care nu ar asculta la radio creştin, dar s-ar putea, într-un timp de durere, să asculte una din predicile lui John Piper pe marginea decesului sau suferinţei fără nici un alt efort decât un click de mouse. Una sau două dintre acele persoane s-ar putea să navigheze pe site, deschizând o lume întreagă de noi posibilități pentru misiune.
- Sau, imaginaţi-vă pe cineva care nu ar plăti pentru a asculta o predică sau chiar nu ar participa la o biserică, pentru că a trecut printr-o experienţă negativă. Dar s-ar putea să asculte un mesaj online, gratuit, deoarece un coleg i l-a recomandat şi ar putea fi convertit!

Cum vom plăti costurile pentru menținerea predicilor gratuite online?
L-a costat bani pe Pavel pentru a predica Evanghelia în Corint. Dar el nu a cerut bani de la Corintenii relativ bogaţi, astfel încât aceștia să nu se poticnească în orice aparenţă de speculaţii. În schimb, el a avut încredere în Dumnezeu pentru asigurarea nevoilor sale, prin lucrarea mâinilor sale, precum şi prin sprijinul financiar al creştinilor din alte oraşe care au colaborat cu el în răspândirea Evangheliei. Ne place exemplul său..."

Cu siguranță sunt materiale pentru care nu se poate să nu se ceară bani: cartea și CD-ul costă, și va fi întotdeauna o povară pentru producător să le ofere gratuit. Dar informația conținută pe aceste suporturi fizice poate fi multiplicată folosind mediul digital, mai ales Internetul, care oferă posibilitatea distribuției în cantități aproape nelimitate și la costuri infime.

Dacă ați observat, Bibliile se vând și acum, cu toate că nimeni nu are drept de autor pe ele. Dar eu încă nu am văzut o Biblie copiată la xerox. Cu siguranță, chiar dacă informația este accesibilă gratuit pe Internet, cei care vor să citească o carte în liniștea canapelei, o vor cumpăra de la producător. Poate fi mai ieftin decât să o tipărească ei.

În definitiv rămâne la latitudinea fiecăruia cum vrea să îl slujească pe Dumnezeu și pe aproapele său. Am vrut doar să prezentăm alternativa posibilă la copyright și drepturile de autor.


Știre preluată de pe www.resursecrestine.ro
Foarte bine punctat...
Daca Apostolul Paulus si-ar fi pus copyright ce ne-am fi facut noi azi !?!?!
Adăugat în 27/09/2011 de InsulaEkklesiablog
dacă vorbim de o predică sau un material creștin, trebuie să fie inspirat de Duhul Sfânt: Iată Adevăratul Autor!
Apoi creștinii trebuie să se bucure de resursele lui Dumnezeu pt. zidire, creștere și maturizare spirituală: Creștinii trebuie să fie oamenii (care copiază pe Hristos Domnul) și oameni copiați de toată lumea...
Să-L copiem pe Dumnezeu că nu Se supără; Se bucură. Copiați pe sfinții adevărați călcând pe urmele lor pentrucă ei calcă pe urmele lui Hristos!
Uneori: Ascultând predica cuiva, sau citind poezia cuiva îți vine o inspirație divină și predici sau scrii și tu ceva, care poate nu e diferit de ceia ce te-a inspirat, decât poate că completează într-un fel sau altul materialul respectiv; și asta tocmai pentru că Dumnezeu vorbește când într-un fel, când într-altul, pe înțelesul tuturor.
Când cineva copiază un material creștin, (din punctul meu de vedere) nu face decât un lucru bun, chiar dacă nici măcar nu are intenția aceasta, pt. că Cuvântul lui Dumnezeu nu se întoarce fără rod!
Mai degrabă, poate ar trebui să ne rugăm să fie cât mai copiate și răspândite materialele creștine, până la marginile pământului și Domnul să fie lăudat și slăvit!
Domnul să vă binecuvânteze din plin cu feluritele Sale daruri și binecuvântări! Amin.
Adăugat în 27/09/2011 de Ioanhapca
Ma bucur de acest articol atat de clar explicat.In ultima vreme,de cand cu ACTA,am intalnit felurite articole sau marturii cu privire la"piraterie".Intre ele au fost care pe mine m-au pus pe ganduri,adica sa imi cercetez blogurile,sa caut daca nu am ceva carti pe care nu am dreptul sa le detin.Si am gasit,macar ca sunt carti foarte bune crestine,informative,in felurite limbi,le-am sters.Am hotarat ca tot ce gasesc ca este bun de zidire spirituala,sa caut sa am aprobarea autorului pentru a le posta.La fel procedez si cu articole ziditoare,atat in limba germana sau romana sau in alte limbi europene.Am deja abrobare primita de la uncii atori de carti sau chira articole.Sunt intre ei,care se bucura daca le raspandesc mai departe pentru a fii de folos crestinilor.
Frate Ioan Hapca,sunt in totul de acord cu viziunea Dvs.descrisa in comentariu.Daca asfel de postari avem,care au fost scrise sub inspiratia Duhului Sfant,cu adevarat atunci cei care le ccitesc vor fii binecuvantati cu o crestere spirituala,la statura de om matur in Domnul.
Multa binecuvantare de la Domnul pentru toti colaboratorii voluntari al acestui Site,o doresc din inima.Cu stima M.M
Adăugat în 15/02/2012 de mariechen
Mariechen,cred ca ai facut rau ca le-ai sters caci daca ar fi dupa unii sau altii exagerati
ar trebuii sa stergem aproape tot....
Stiu ca ai avut experienta aceea negativa cu cartea de bucate dar asta a fost ca sa te descurajeze si acel om firesc nu trebuia bagat in seama plus ca noi ne incredem in Domnul
si postam tot ce putem pana putem
si Domnul ne va da izbanda....
FII INECUVANTATA SI PLINA DE CURAJ !!!!!
Adăugat în 18/02/2012 de InsulaEkklesiablog
Fiti binecuvantati!
Toata aprecierea pt cei care se ostenesc pt Domnul si strang resusrse crestine pt altii si care raman anonimi. Ramaneti asa ca va strangeti comori in cer si in cer veti fi dati "pe fata" ca ati lucrat pt El.
Imi doresc si eu sa fiu corect cu resursele pe care le folosesc si care sunt/sau par gratis.
Am citit partea cu Copyleft, in mare am priceput. As fi mai impacat in a face download la unele carti de pe site...(poate eu nu ma pricep) daca as intelege: cum de ai licenta sa pui inregistrarea unei carti de CS Lewis pe site? - raspunsul, ma gandesc, ar fi ca datorita lui Copyleft - dar mie nu mi-e clar).
Eu nu sunt de acord cu crestinii care vor doar sa dea jos orice de pe net, muzica, predici, alete materiale si sa nu dea nici un ban, sau sa mearga la concerte crestine si sa nu plateasca. Pt ca si intre noi exista artisti, valori, carora li se recunosc munca dar li se sugereaza sa ofere gratis ce lucreaza, in special in muzica. Si chiar o predica de ar fi macar 10 lei sa dea cel care o foloseste sau 5, sa simta si beneficiarul ca ofera ceva. Sa invatam sa apreciem pe cei care creeaza/muncesc chiar daca e pt Domnul.
Sincer, nu sunt deloc impotriva distribuirii materialelor crestine de acest site, doar vreau eu in fata Lui Dumnezeu sa fiu impacat ca pot sa citesc/ascult inregistrarea o/unei carti chiar daca nu am dat bani pe ea. Si in nici un caz sa o vand.
Domnul cu voi si ochii sus!
Adăugat în 09/07/2012 de AlinFlorin
În dar ați luat, în dar să dați (Matei 10:8). Cred că acest verset spune totul.
Adăugat în 10/08/2012 de GabrielTudor
Am mai scris cu citva timp in urma, ceea ce LaurentiuTrica ,scrie acum, mi-am atras multe antipatii,dar, ramin la cele ce spune Cuvintul;Mergeti si vestiti, fara bani si fara plata!Nu sunt de acord, cu cuvintul ARTISTI, printre crestini, Noi, toti, avem daruri din partea Domnului si-L laudm doar pe El , de aceea cred caci singurul Maestru, Artist, Este El, noi, fiind doar niste slugi postale, binecuvintate , sa ducem ''dulceata''pe care El ne-o da si acelora care abia asteapta ''un strop de dulce din stup''Daca vom ramine, la ceea ce Domnul, a rinduit pentru noi, vom culege roada bucuriei impreuna cu cei care citesc, se apropie de Domnul si poate cu unii , ne vom intilnii in ceruri.Sincer, eu, nu as putea minca NICIODATA din vinzarea acestor daruri atit de scumpe si pretioase.Fi binecuvintat Laurentiu, te mai asteptam, avem nevoie de tine si sfatul vostru, RESURSE CRESTINE!
Adăugat în 10/08/2012 de sanda_tulics
Azi am citit aceste lamuriri cu privire la copyright; acum am inteles mai bine ce inseamna si de ce ca si copii ai Domnului trebuie sa luam seama, sa fim cinstiti, spre lauda Domnului. Multumesc pentru explicatii voua celor de la resurse crestine si Domnul sa va mangaie inimile si sa va dea noi puteri in slujirea Sa. Si fie ca Domnul sa poarte de grija intr-un mod atat de minunat celor ce isi ofera gratuit resursele, incat sa nu le para rau niciodata!
Adăugat în 07/02/2014 de floaredeliliac
Multumesc.
Cantecele, predicile, si celelalte resurse produse pentru bani deja si-au luat rasplata. Am auzit de situatii in care unii "crestini" au dat in judecata pe alti crestini ca le-au folosit resursele - cantarile in special - fara a cere dreptul, de fapt fara a plati pentru aceasta. Aici e problema - iubirea de bani. Doar ca asta nu se impaca cu asa numita dragoste pentru Dumenzeu pe care o canta multi din acesti "artisti crestini". Parerea mea este ca cei care ridica sus copyright-ul pot sa-si pastreze resursele - oricum Dumnezeu nu este impresionat de ele.
Adăugat în 23/10/2014 de trezire
Opțiuni