Afganistan - 8 angajati ONU ucisi de manifestanti nemultumiti de incendierea Coranului in SUA
Adăugată de BenHur in 01/04/2011, citită de 2.895 ori
Autor: Dumitrina Galantonu, Categorie: Internațional
Afganistan - 8 angajati ONU ucisi de manifestanti nemultumiti de incendierea Coranului in SUA

Cel putin 8 angajati straini ai ONU au fost ucisi, vineri, in timpul unui atac asupra sediului Natiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, in nordul Afganistanului, de manifestanti care protestau fata de incendierea recenta a Coranului in Statele Unite, a anuntat politia, citata de AFP.

"Zece angajati ai ONU au fost ucisi de manifestanti (...) Toti mortii sunt straini", a declarat pentru AFP Lal Mohammad Ahamdzai, un purtator de cuvant al politiei din Mazar-i-Sharif.

Purtatorul de cuvant al Misiunii ONU in Afganistan (UNAMA) la Kabul, Don McNorton, a declarat pentru AFP ca este "la curent cu un incident la biroul din Mazar". "Verificam faptele", a precizat el.

Protestatari inarmati au atacat dispozitivul de paza si au patruns in interiorul cladirii organizatiei internationale dupa ce s-a aflat ca un pastor din Florida a dat foc unui exemplar din Coran, relateaza AP.

Comandantul fortelor nationale de politie, generalul Daud Daud, a precizat ca cinci garzi ale ONU si alti doi functionari internationali au fost ucisi iar altul ranit grav.

Un purtator de cuvant al administratiei provinciei Balkh a explicat ca, initial, protestatarii au fost pasnici, si nu se cunoaste motivul pentru care manifestatia a devenit brusc violenta.

Pastorul integrist american Terry Jones a ars in 21 martie o copie a Coranului, in urma unui "proces" in care cartea sfanta a musulmanilor a fost declarata "vinovata" si "executata". Proiectul sau a starnit in urma cu sase luni un scandal international, atat in lumea musulmana cat si crestina.

In urma condamnarilor din partea a zeci de sefi de stat si a Papei Benedict al XVI-lea, dar si a Organizatiei Conferintei Islamice, care a calificat acest proiect drept o "provocare grosiera", pastorul renuntase la proiectul sau definitiv, dupa cum spunea atunci.

Dar in 21 martie, dupa ce a declarat ca a "incercat sa dea lumii musulmane ocazia de a-si apara cartea" si neprimind niciun raspuns, el a ars un exemplar al Coranului in cadrul unei ceremonii deschise publicului, la Gainesville (Florida), in prezenta a circa 30 de persoane.

In septembrie, au existat mai multe proteste publice in incercarea de a-l impiedica pe pastor sa distruga 200 de exemplare din Coran, cu ocazia comemorarii atentatelor din 11 septembrie 2001. Intentia sa a provocat inclusiv demonstratii violente in lumea musulmana.

Update1: Cetateni romani, norvegieni si suedezi se afla printre functionarii ucisi vineri, a anuntat o sursa din politie, citata de Reuters. Doua dintre victime au fost decapitate, a anuntat un purtator de cuvant al politiei locale.
Update2:"In total 11 persoane au fost ucise, trei functionari straini ai ONU, 5 gardieni nepalezi ai ONU si 3 manifestanti", a declarat pentru AFP generalul Mohammad Daud Daud, sosit de la Kabul.


Știre preluată de pe www.hotnews.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni