„IUBESC ISRAELUL“
Primul ambasador evreu al Marii Britanii în Israel
Mattew Gould este cel mai tânăr ambasador pe care Marea Britanie l-a trimis până acum în Israel şi, în plus, este primul evreu aflat în această poziţie diplomatică.
Matew Gould promite să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre Marea Britanie şi Israel. Noul ambasador este tânăr, un gânditor perspicace şi dovedeşte o capacitate de argumentare strălucită. Încă de la vârsta de 26 de ani el a obţinut înalta distincţie de “Membru al Ordinului Imperiului Britanic” pentru rolul avut în conferinţa pe subiectul aurului nazist, organizată în anul 1997 sub oblăduirea guvernului lui Tony Blair. Deşi a ocupat postul de ambasador adjunct la Teheran, el nu şi-a ascuns originea evreiască.
Într-un interviu pe care l-a acordat cotidianului Jerusalem Post, el a subliniat următoarele: “Ca evreu britanic sunt foarte mândru de faptul că pot ocupa un astfel de post. A fi evreu şi a-mi putea reprezenta ţara în statul Israel este un lucru cu totul special. Trebuie totuşi să specific că numirea mea nu a avut nici o legătură cu faptul că sunt evreu. Ministerul de Externe a fost de părere că eu sunt omul potrivit pentru această funcţie. Ei m-au numit ştiind că îmi voi reprezenta bine ţara în Israel”. Jurnalistul David Horoviţ i-a luat acest interviu la doar două luni după ce Matthew Gould a fost numit în funcţie. Horoviţ a menţionat în introducere că a rămas uimit de faptul că, deşi tocmai îşi începuse mandatul, Gould a fost înviorător de sincer şi de franc. Printre altele, el a mai spus: “Am de împlinit o datorie, iar aceasta nu este determinată de faptul că sunt evreu. Datorită originii mele evreieşti, cred că înţeleg mai bine ce rol joacă subiectul securităţii pentru israelieni, pentru poporul evreu. Încă de când eram la şcoală mi se povestea în casa părintească despre lupta dificilă din jurul naşterii statului Israel, despre Războilul de Independenţă şi despre alte evenimente care au marcat istoria statului evreu modern. Pot afirma că înţeleg mult mai bine necesitatea de siguranţă a israelienilor”.
Gould se conformează liniei politice a ţării sale: “Nu am venti în această ţară pentru a le ţine israelienilor discursuri moralizatoare. Consider că una din datoriile mele este să pun întrebări, să vorbesc cu oamenii, să ascult şi să învăţ”.
El a vorbit şi de familia sa: “Bunicii mei au emigrat din Polonia în anii ’20, stabilindu-se în Anglia. Rudele care au rămas în Polonia au fost ucise în timpul Holocaustului. M-am bucurat de o educaţie evreiască, dar gândesc ca un britanic şi sunt un britanic. Ar fi fost dificil să fiu un ambasador al Marii Britanii dacă nu aş fi mândru de originea mea naţională. În acelaşi timp însă, sunt foarte mândru şi de faptul că sunt evreu. Nu pot să spun că nu am experimentat anumite forme de antisemitism în Marea Britanie, dar acestea nu înseamnă că societatea britanică este caracterizată în general de o astfel de atitudine. Raportul dintre Marea Britanie şi Israel este fără îndoială marcat de amintiri dureroase, chiar dacă în zilele noastre, în ciuda diferenţelor politice, există relaţii bune, pe care eu vreau să le extind în continuare. Să nu uităm că guvernul britanic respinge de mult timp boicotul aplicat Israelului, iar eu voi face tot posibilul să păstrez această direcţie politică atât ca diplomat, cât şi ca persoană privată”. Antje Naujoks
Luat din Revista Ştiri din Israel Nr. 12/2010 pag.17