Statornicie şi respect în viaţa comunităţii creştine
Adăugată de sorinpetrache in 06/09/2010, citită de 4.597 ori
Autor: Sorin Petrache, Categorie: Diverse
Statornicie şi respect în viaţa comunităţii creştine

SALONTA / IANOŞDA:

STATORNICIE ŞI RESPECT ÎN VIAŢA COMUNITĂŢII CREŞTINE

 

Localitatea Ianoşda a devenit, în ultimii 11 ani, exemplu de continuitate şi respect pentru tinerii satului bihorean. Acest fapt este demonstrat şi de evenimentul „Fiii satului Ianoşda”, aflat la a XI-a ediţie, organizat recent de Comunitatea creştină baptistă din Biserica baptistă Ianoşda.

 

Peste 150 de ianoşdani, localnici şi fii ai satului stabiliţi în Oradea sau în alte zone ale ţării (Arad, Timişoara, Deva) şi în străinătate (ţări din Europa sau Statele Unite – Florida), s-au reunit, în cadrul Serviciului divin de rugăciune şi laudă adus Domnului Isus Hristos, în Biserica creştină baptistă Ianoşda. Printre aceştia, bătrânii satului Ianoşda l-au reîntâlnit pe fratele ing. Nicodim Bulzesc, europarlamentar român în Parlamentul Europei, în perioada 2007-2009.

Decanul de vârstă al adunării creştine, fratele Gheorghe Petruşan, a mulţumit tuturor celor care nu şi-au uitat rădăcinile credinţei şi ale vieţii ancorate în satul natal Ianoşda. „Acest eveniment creştin s-a născut din inima fiilor şi fiicelor satului Ianoşda care au crescut şi s-au format moral în biserica noastră baptistă, ne-a declarat pastorul Mihai Cociubei. Este un gest simbolic de mulţumire adus bătrânilor comunităţii baptiste din localitate şi, totodată, un exemplu pentru generaţia viitoare. Flacăra credinţei baptiste care arde de un secol în Ianoşda trebuie menţinută puternică şi vie. De-a lungul timpului, peste 400 de creştini s-au format ca oameni desăvârşiţi în Biserica baptistă Ianoşda. Numeroşi dirijori de fanfară, cântăreţi, misionari şi pastori au descoperit Cuvântul lui Dumnezeu în biserica noastră şi duc acum mai departe lucrarea lui Isus Hristos în România, în Europa şi Statele Unite. Prima ediţie a acestui eveniment emoţionant a avut loc în anul 2000, odată cu finalizarea lucrărilor la noua clădire a bisericii baptiste care numără peste 250 de locuri. De atunci, an de an, în perioada concediilor de vară, cei rămaşi acasă, în Ianoşda şi cei plecaţi în ţară şi străinătate, ne adunăm în părtăşie, la rugăciune şi îi mulţumim lui Dumnezeu pentru binecuvântări şi încercări. Fii satului aduc bisericii-mamă salutul bisericilor baptiste unde Domnul Isus i-a aşezat pentru o vreme şi, uniţi în credinţă, prezintă mărturii ale trăirii creştine”.

Mărturiile trăirii cu Dumnezeu ale celor plecaţi din Ianoşda au fost completate de file din istoria comunităţii creştine locale. Cu lacrimi de speranţă, bătrânii au reamintit tinerilor evenimente din anii grei de prigoană comunistă. În anul 1958, fanfara Bisericii creştine baptiste Ianoşda a fost confiscată de regimul comunist al vremii. Fiindcă instrumentiştii din fanfară au avut curajul să iasă din biserică şi să cânte pe uliţa satului, creştinii baptişti au fost găsiţi vinovaţi de aparatul represiv comunist. Instrumentele muzicale din fanfară au fost confiscate şi duse la Salonta, la Casa de Cultură a Consiliului popular Salonta de unde nu au mai fost recuperate. Au urmat anchete şi ameninţări specifice regimului comunist prin care s-a încercat intimidarea şi izolarea creştinilor baptişti. Prezentul vieţii creştine din Ianoşda demonstrează că experienţele trecutului comunist n-au făcut decât să întărească dragostea oamenilor pentru Dumnezeu.

Sorin Petrache


Știre preluată de pe crisana.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni