Cea mai puternica arma pentru a preveni un razboi in Coreea este rugaciunea
Adăugată de Katarina in 02/08/2010, citită de 2.696 ori
Autor: CatholicNewsAgency, Categorie: Internațional
Cea mai puternica arma pentru a preveni un razboi in Coreea este rugaciunea

Conform unei stiri preluate de pe site-ul agentiei de stiri Catholic News Agency, presedintele Conferintei Episcopilor Catolici din Coreea (CBCK) a lansat catre toti credinciosii o invitatie  la rugaciune pentru pace si reconciliere intre Coreea de Nord si de Sud si a atras atentia asupra unei ”catastrofe umanitare iminente” in Coreea de Nord precum si asupra faptului ca “razboiul ar fi o tragedie teribila”. Intr-un interviu din 19.06. 2010, episcopul Peter Keng din insula Jeju (Coreea de Sud) a declarat agenţiei de stiri Fides despre existenta unei Zile Speciale de Rugaciune pentru reconcilierea si unitatea poporului coreean . Ziua tinuta pe data de 20.06.2010 a avut ca tema "Binecuvantati sunt facatorii de pace, pentru ca ei vor fi chemati copii ai lui Dumnezeu".  Ziua de rugaciune şi de reconciliere s-a desfasurat pe fondul tensiunilor dintre Nord si Sud in urma scufundarii unei nave marine apartinand Coreei de Sud “Razboiul ar fi o tragedie teribila, si vrem sa-l impiedicam, folosind cele mai puternice arme: rugaciunea. Este urgent sa gasim noi cai de dialog si de reconciliere", a comentat el, adaugand ca Biserica Catolica sprijina angajamentul pentru pace si solidaritate al tuturor liderilor religiosi coreeni.”

 

Episcopul a mai relatat faptul ca Biserica Catolica din Coreea de Sud impreuna cu alte comunitati religioase au formulat o cerere de reluare a trimiterii de ajutoare umanitare catre nord. "In acest moment de tensiune extrema, trebuie gasite cai de a da un nou impuls promovarii dialogului si reconcilierii". Ajutoarele catre Coreea de Nord ar fi benefice si reluarea acestora ar fi "un gest de bunavointa" fata de nord-coreenii care sufera din cauza saraciei şi a foametei. Gestul ar avea, de asemenea, " cu siguranta un efect pozitiv" asupra guvernului din Coreea de Nord”. Episcopul Keng a declarat, “Caritasul din Coreea nu face nimic deoarece ajutoarele catre Coreea de Nord au fost oprite. Acesta este primul astfel de impas din ultimele decenii. Preocuparea noastra este de a salva civili nevinovati din Coreea de Nord, in special copiii- cea mai vulnerabila categorie, care sufera consecinte dramatice atunci cand ajutorul umanitar este oprit", a explicat episcopul. "ONG-urile locale avertizeaza cu privire la un iminent dezastru umanitar in Nord", a continuat el, recunoscând ca Biserica nu are informatii directe", dar ca “pericolul exista." Explicand pe scurt politicile actuale ale guvernului din Coreea de Sud fata de Coreea de Nord, el a spus ca, incepand din 2008 guvernul presedintelui Lee Myung-bak a incetat diverse actiuni de cooperare intre Nord-Sud. Guvernul actual este diferit.

 

 Criza declansata atunci cand o nava de razboi din Coreea de Sud a fost scufundata de catre o torpila suspectata a fi de productie nord-coreeana "a inrautatit situaţia in mod clar" si a inchis total frontiera”, a declarat episcopul. Aceasta criza emana sentimente de neincredere si ostilitate si frica pentru faptul ca violentele ar putea escalada a mai declarat episcopul Keng, declarand” necesitatea opririi , a  aceastei auto-alimentarii aflata in crestere. Dialogul direct cu Nordul este "extrem de dificil" pentru mai multe motive, cum ar fi refuzul sau de a urma normele convenţionale. Dialogul indirect prin intermediul altor tari precum China (principalul aliat al Coreei de Nord)  devine "fundamental", la fel ca si implicarea institutiilor internationale, cum ar fi Organizatia Natiunilor Unite. "In aceasta situaţie extrem de delicata liderii religiosi din Coreea continua sa pronunte doar un singur cuvant: reconciliere", a explicat el. "Noi, crestinii putem sa le amintim tuturor coreenilor si lumii intregi ca binele suprem este reconcilierea."


Știre preluată de pe www.christiantelegraph.com
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni