Violentele interetnice din Kyrgyzstan nu-i descurajeaza pe credinciosi
Adăugată de Katarina in 27/07/2010, citită de 2.248 ori
Autor: Beth Alexander, Categorie: Internațional
Violentele interetnice din Kyrgyzstan nu-i descurajeaza pe credinciosi

Violentele interetnice dintre kyrgyzi şi uzbeci care au avut loc in ultima vreme in Kyrgyzstan au omorat peste  2.000 de persoane si au izgonit din casele lor peste 400.000 de persoane. Conform spuselor unui lucrator crestin din regiune, in ciuda tensiunilor dintre ei, credinciosii kyrgyzi ii ajuta pe vecinii lor uzbeci chiar cu riscul de a-si pierde vietile. De când preşedintele Kurmanbek Bakiyev a fost inlaturat de la putere cu doua luni in urma tot in urma unor violente de strada, Kyrgyzstanul a fost intr-o totala dezordine politica. Acum  conflictul se invarte  in jurul localitatii Osh, cel de al doilea oras ca marime din ţara . Armata continua sa patruleze in localitate dupa ce in data de 10 junie barbaţi mascaţi au strabatut piaţa principala a orasului dand foc la cea mai mare parte a caldirilor din zona centrala. ”Blocuri  intregi de case apartinand uzbecilor au ars din temelii, oamenii au fost macelariti- femei, copii, familii intregi- munti de cadavre pe strazi” a declarat Victor Ivanovici, un cetatean de origine rusa care traieste la Osh. Exista raniti pe care nimeni nu-i ajuta. Bande intregi de tineri alearga prin oras cu armele in mana, ucigand si arzand totul in calea lor.”

Roza Otunbayeva, preşedintele interimar al Kyrgyzstanului, a declarat ca numarul mortilor in urma   violentelor din localitatile Osh şi Jalal-Abad ar putea fi de 10 ori mai mare decat numarul oficial de 214. In timp ce uzbeci alcătuiesc doar 15 % din populaţia Kyrgyzstanului, orasele Osh şi Jalal-Abad, aflate la frontiera de sud cu Uzbekistanul in partea de sud, sunt locuite cu populatie predominant uzbeca. Multe magazine in Jalal-Abad au fost jefuite si incendiate in acelasi mod ca si cele din Osh. Organizaţia Naţiunilor Unite estimeaza ca 400.000 de oameni au fost stramutati de la casele lor ca urmare a recentelor atacurilor si cel puţin 100.000 de uzbeci au fugit peste graniţa in Uzbekistan, care simte o presiune enorma asupra sistemului de sănătate şi a proviziilor de hrană. Desi au solicitat o forta internationala de mentinere a pacii pentru a restabilii ordinea nu li s-a raspuns inca, dar miilor de refugiati care au fugit din Osh si statele invecinate aflati la granita cu Uzbekistanul au primit asistenta umanitara din partea diferitelor organizatiilor neguvernamentale. Organizatia Natiunilor Unite, organizaţii neguvernamentale şi ţări, inclusiv Statele Unite lucreaza in zona asigurand ajutor miilor de refugiati. Lucratori apartinand Southern Baptist Convention care lucreaza în regiune spera sa gaseasca un raspuns la criza umanitara odata ce situaţia se va stabiliza în Osh. Organizatia Baptist Global Response este in legatura cu partenerii de pe teren pentru a obţine o evaluare precisă a nevoilor refugiatilor.

“Mormane  intregi de mobilier de resturant au fost arse iar cenusa lor intinsa pe jos. Graffiti profane au fost scrise pe  cea mai mare parte a cladirilor. Foarte  puţini oameni circula pe stradă si nu am vazut nici un fel de comert.” a relatat un lucrator crestin din zona. ”Este  foarte multa frica printe celalalte grupuri etnice din Kyrgyzstan - dungan, rusi si uzbeci”, a declarat David Smith, supraveghetor in Kyrgyzstan al lucrarilor Consiliului pentru Misiune Internaţionala.  In  timp ce crestinii nu pot inţelege de ce exista atata violenţa, Smith a declarat ca “ei se roaga lui Dumnezeu ca sa lucreze in inimile oamenilor pentru a se impaca intre ei si cu Dumnezeu.”  Smith cere Southern Baptists sa se roage pentru ca lucratorii crestini sa cunoasca cele mai bune cai de a-i ajuta pe cei raniti din randurile kyrgyzilor si uzbecilor. Anul trecut  Kyrgyzstanul a promulgat o lege care restricţioneaza activitaţile religioase. Numarul crestinilor evanghelici din Kyrgyzstan şi Uzbekistan este sub 2 % din intreaga populaţie. Fergana Valley - o fasie de teren agricol fertil, care se intinde pe intreg teritoriul tarilor Uzbekistan, Kyrgyzstan şi Tadjikistan - este cunoscuta ca fiind o regiune cu o identitate puternic  islamica. In  pofida acestor provocari, Smith a spus ca exista mare unitate intre credinciosii in Kyrgyzstan iar Evanghelia a fost raspandita pe vechile rute comerciale ( Drumul Matasii) din aceasta vale. In Asia Centrala, exista mai mult de 400 de grupuri entice care nu au fost atinse inca de Evangelie, facand din aceasta cea mai neevanghelizata regiune din lume.



 





 


Știre preluată de pe www.bpnews.net
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni