Bilantul inundatiilor de luni seara: 11 morti, 3 disparuti, sute de persoane evacuate si gospodarii inundate
Adăugată de BenHur in 29/06/2010, citită de 4.135 ori
Autor: Alina Neagu, Categorie: Semnele sfârșitului
Bilantul inundatiilor de luni seara: 11 morti, 3 disparuti, sute de persoane evacuate si gospodarii inundate

11 persoane si-au pierdut viata numai luni seara, in judetele din Moldova, din cauza inundatiilor (6 in Botosani, patru in Suceava si una in Iasi). Alte 3 persoane sunt date disparute, iar sute de oameni au fost evacuati. Numarul gospodariilor inundate este si el de ordinul sutelor, zeci de localitati au ramas fara curent electric si zeci de drumuri sunt inchise.

UPDATE: Premierul Emil Boc va merge, marti, in Suceava si Botosani, judetele cel mai grav afectate de inundatii. El va fi insotit de cativa ministri, care vor evalua situatia din teren, anunta Mediafax.


Bilantul inundatiilor, pe judete:


  • Judetul Suceava - 4 persoane au murit, iar alte doua sunt date disparute in judet, in urma inundatiilor puternice de luni seara, ce au afectat grav 52 de localitati, fiind distruse 13 case, alte 936 avariate, peste 400 de locuinte izolate si cel putin 270 de persoane evacuate, anunta Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, sunt inchise circulatiei drumurile nationale DN 17 intre Gura Humorului si Ilisesti, DN 2 E in zona Vicovu de Jos, DN 2 K in comuna Iaslovat si drumurile judetene DJ 291 A Zvoristea - Zamostea - Gramesti, DJ 280 V in localitatea Patrauti, DJ 290 D si DJ 178 B in comuna Serbauti, DJ 208 D in comuna Dragomirna, DJ 209 V si DJ 178 in comuna Arbore, DJ 209 D in comuna Darmanesti, DJ 209 L in comuna Cacica, DJ 178 A in comuna Comanesti, DJ 178 C in comuna Fratauti si DJ 209 K in comuna Marginea.

 

In urma furtunii de luni seara, 32 de comune sunt nealimentate cu energie electrica, dupa ce sapte linii electrice au fost avariate total, alte 12 avariate partial si 279 de posturi de transformare au fost avariate, iar sapte stalpi de inalta tensiune si cinci stalpi de joasa tensiune au fost distrusi.

De asemenea, apele revarsate au inundat 1.166,5 hectare de terenuri agricole si pasune.


  • Judetul Botosani - 6 persoane au murit si cateva  alte persoane din localitati ale judetului Botosani au fost evacuate in urma ploilor torentiale de luni seara, fiind inregistrate pagube mari in 14 localitati, printre care si municipiul Dorohoi, unde peste o suta de gospodarii au fost inundate, anunta Mediafax.

Sase persoane si-au pierdut viata, iar un adolescent in varsta de 15 ani este dat disparut, sute de locuinte si gospodarii fiind distruse.

Din cele sase persoane decedate, una este din comuna Ibanesti, iar celelalte cinci din municipiul Dorohoi. 

Au fost evacuate aproximativ 350 persoane din toate localitatile situate in zona raului Jijia, in aval de Dorohoi, din comunele Broscauti, Corlateni, Dimacheni, Ungureni, Dangeni, Trusesti, Albesti, Todireni, Hlipiceni si Rauseni.

Persoanele evacuate temporar, pana cand pericolul trece, au fost cazate fie la unitatile de invatamant din localitatile de domiciliu, fie la rude.

Potrivit datelor preliminare ale ISU Botosani, au fost afectate localitatile Dorohoi, Bucecea, Sulita, Cristesti, Lunca, Hiliseu Horia, Tudora, Sendriceni, Candesti, Pomarla, Ibanesti, Flamanzi, Varfu Campului.

 

In municipiul Dorohoi, din cauza revarsarii paraului Buhai si a ploilor abundente, in zona Pod Buhai, peste o suta de gospodarii si locuinte au fost inundate, iar locuitorii acestora au fost izolati.

Apa a patruns si in subsolurile blocurilor si caselor din zonele din imediata apropiere a raului Jijia si paraului Buhai.

Mai multe portiuni de drumuri din municipiul Dorohoi au fost inundate din cauza suprasolicitarii si refularii retelei de canalizare.

  • Judetul Iasi - O persoana in varsta de 76 de ani, din comuna Belcesti, a murit din cauza unei viituri, produsa, luni seara, iar localitatea Iorcani din comuna Tatarusi este izolata de ape.

Reprezentantii Inspectoratului Situatii de Urgente (ISU) Iasi sustin ca in localitatea Valea Seaca ploaia torentiala a creat viituri in sapte gospodarii, 54 au fost afectate si alte 88 colmatate, in localitatea Cristesti 15 case au fost inundate, un sat din comuna Tatarusi a fost izolat din cauza inundatiilor.

De asemenea, intre localitatile Tatarusi-Iorcani au fost afectate 6 km din DJ 282F, care leaga Iasiul de Suceava, 35 km de drum comunal, 9 beciuri au fost inundate.

Totodata, in localitatea Siretel au fost afectate sase podete, 3 km din DJ 208F, 7 km DC si satesti, 3 ha de teren agricol, iar in Oteleni 3 km din DC 82A au fost afectati.

Afectate de inundatii au fost si localitatile Lespezi, Braiesti, Lungani, Cotnari, Scobinti, precum si orasul Podu Iloaiei. 


  • In judetul Teleorman, Dunarea a depasit cu un metru cota de inundatie.

Dunarea a continuat sa creasca amenintator pe sectorul sau din judetul Teleorman, ajungand marti dimineata la 644 cm in zona portului Turnu Magurele, cu aproape un metru peste cota de inundatie (550 cm), potrivit Agerpres.

Potrivit datelor centralizate la Sistemul de Gospodarire a Apelor Teleorman, in celalalt punct de masurare hidrologica din judet, la Zimnicea, nivelul fluviului a atins 685 cm, cu 75 cm peste cota de inundatie (610 cm).

Atat la Turnu Magurele, cat si la Zimnicea se inregistreaza un debit al Dunarii de 13.000 mc/s.

Deocamdata nu sunt semnalate probleme deosebite, digurile care protejeaza terenurile agricole si asezarile riverane din Teleorman rezistand presiunii apei iesite din matca fluviului.

Totusi, aproximativ 3.000 hectare de vegetatie forestiera, dintre malul Dunarii si diguri, sunt inundate.

In toate incintele indiguite din Lunca Dunarii s-a trecut la aplicarea masurilor din faza a doua a planului judetean de aparare impotriva inundatiilor, comitetele locale pentru situatii de urgenta din sudul Teleormanului fiind in stare de alerta.

Cel mai mare nivel atins de Dunare in ultimii ani in Teleorman a fost in vara lui 2006, cand la Zimnicea s-au inregistrat 840 cm. 


  • Inundatii si in Constanta si Costinesti

Peste 40 de reclamatii au fost primite, luni, la dispeceratul Regiei Autonome Judetene de Apa (RAJA), in urma ploilor torentiale care au cazut in judetul Constanta. Potrivit purtatorului de cuvant al Regiei, Irina Oprea, cele mai multe sesizari si solicitari de interventii au venit din municipiul Constanta si din comuna Costinesti.

"Sesizarile au venit din cartierele Coiciu (strazile Bogdan Vasile, Crinului, Venus si Steagului), Tomis Nord (Capitan Dobrila Eugeniu), zona Centrala (strada Mihai Viteazu), dar si din statiunea Mamaia, zonele Parc si La Butoaie, solicitarile de interventii vizand deblocarea gratarelor pluviale stradale, din zonele respective, infundate de resturi menajere ce au fost antrenate de torenti in caminele de canalizare. Din fericire, nu s-au inregistrat probleme deosebite la sistemul de preluare a apelor pluviale in municipiului Constanta", a declarat Irina Oprea.

De asemenea, in localitatea Costinesti, din cauza precipitatiilor abundente cazute intr-o perioada foarte scurta, au fost inundate trei case de pe strada Salcamilor, la fata locului intervenind mai multe echipe. Tot in Costinesti, luni dupa-amiaza, statia de pompare ape uzate a fost inundata, fiind scoasa din functiune.


Știre preluată de pe www.hotnews.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni