Aiud: Lăcaş de cult incendiat în toiul nopţii. Zvastici desenate pe pereţi
Adăugată de adiloghin in 23/06/2010, citită de 4.077 ori
Autor: Loghin Adrian, Categorie: Evenimente
Aiud: Lăcaş de cult incendiat în toiul nopţii. Zvastici desenate pe pereţi

Biserica Penticostală din Aiud a fost incendiată marţi noaptea de persoane necunoscute. Însemnul zvasticii a fost desenat de două ori cu vopsea neagră pe pereţii din interiorul lăcaşului de cult.

Singura Biserică Penticostală din Aiud a fost profanată de persoane neidentificate care au pătruns în lăcaşul de cult şi au incendiat mai multe obiecte. Primele semne care nu lăsau loc îndoielilor că focul a fost pus de rău voitori a apărut încă de la intrarea în biserică unde se puteau vedea orga, mixerul şi o chitară aşezate şi arse în mijlocul lăcaşului, iar pe pereţi desenate două svastici. „Au adus de la demisol orga, chitara şi mixerul şi le-au dat foc. Au ars şi scaune şi schela pentru construcţie“, a spus Mirel Neamţu, pastorul lăcaşului de cult.

170 scaune de lemn, 280 mp de tavan fals, schela pentru construcţie şi material lemnos au fost mistuite de foc. „Pompierii militari au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea incendiului în jurul orei 01.00. În incendiu acoperişul a ars aproape în întregime“, a firmat Alina Balaş, purtătorul de cuvânt al ISU Alba. În interior o mare parte din bunuri au fost făcte scrum, iar pagubele se ridică la aproape 100.000 lei. „De câţiva ani construim la ea, era în construcţie, iar serviciile religioase erau ţinute la demisol“, a afirmat pastorul.

Treziţi de flăcări

Localnicii au fost cei care au alertat autorităţile cu privire la incendiul izbucnit în toiul nopţii. „Am ieşit să iau nişte tablete pentru că nu am putut dormi şi atunci am văzut flăcări. Am fugit şi l-am trezit imediat pe ginerele meu care a sunat la pompieri“, a spus Koti Kovacs. Oamenii sunt convinşi că au de-a face cu un act premeditat.

„Eu cred că cine a fost acolo ştie locul foarte bine“, a afirmat Profira Lorintz o femeie care locuieşte în vecinătatea bisericii. Membrii comunităţii penticostale sunt de aceeaşi părere. „Nu ştiu ce să spun despre cele două zvastici, poate au fost făcute doar să atragă atenţia. Noi ne-am dat seama că a fost o mână criminală şi că totul a fost declanşat de cineva care are ceva împotriva religiei noastre. Nu am avut niciodată probleme cu ceilalţi membri ai comunităţii. Nimeni nu şi-a manifestat făţiş adversitatea faţă de noi“, a spus Laurenţiu Borda, membru al comunităţii penticostale.

Autorităţile continuă ancheta

Cele două zvastici desenate pe pereţii bisericii lasă loc interpretărilor. „Se ştie că semnul zvasticii a aparţinut naziştilor şi însemna o ideologie şi o politică a statului german totalitară, naţionalistă, rasistă, antisemită şi anticomunistă“, a explicat istoricul Gabriel Rustoiu.

Autorităţile care anchetează cazul confirmă că există indicii că focul ar fi putut fi pus. "Nu avem un verdict clar în stabilirea cauzei de unde a pornit incendiul, dar nu excludem posibilitatea ca focul să fi fost produs de o persoană care a pătruns în incinta bisericii. Există indicii în acest sens, însă rămâne de stabilit“, a afirmat Alina Bălaş, ISU Alba.

Biserica Penticostală din Aiud era singurul lăcaş de cult pentru cei 150 de membrii ai comunităţii. Era în construcţie din 2006, iar serviciile religioase erau oficiate la demisol, în interior şi în exterior executându-se încă lucrări de finsare. 
 


Știre preluată de pe adevarul.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni