Un om de stiinta de la Universitate Reading a devenit prima persoana din lume contaminata cu un virus de calculator. Dr. Mark Gasson de la Scoala Ingineriei Sistemelor, a contaminat un cip pe care si l-a inserat in mana sa, operatia de implantare a cipului fiind parte a unor studii de cercetare cu privire la dezvoltarea umana si la riscurile potentiale pe care le implica dispozitivele implantabile asupra omului. Aceste rezultate ar putea avea implicatii enorme asupra tehnologiei implanturilor folosite in medicina pentru imbunatatirea sanatatii umane, cum ar fi stimulatoarele cardiace si implanturile cochleare, sau la noile aplicatii care contribuie la cresterea numarului de oameni sanatosi.
Dr. Gasson a afirmat faptul ca, cu cat tehnologia de fabricare a acestor implanturi se dezvolta cu atat ele devin mai vulnerabile la virusii de calculator. „Cercetarile noastre arata ca tehnologia implantabila s-a dezvoltat pana la punctul in care implanturile sunt capabile sa comunice, sa stocheze si sa utilizeze date. Dispozitivele implantabile sunt, in fond, niste mini -computere. Asta inseamna ca, la fel ca si computerele , ele pot fi infectate cu virusi iar tehnologia va trebui sa tina pasul cu ei, asa incat implanturile, inclusiv dispozitivele medicale, sa poata fi folosite fara riscuri in viitor.”
Rezultatele acestor cercetari au fost prezentate la Simpozionul International pentru Tehnologie si Societate al Institutului de Inginerie Electrica si Electronica care a avut loc in Australia, intre 7- 9 Iunie 2010.
Microcipul din clasa dispozitivelor de identificare cu ajutorul frecvenţelor radio (RFID – Radio Frequency Identification Device) a fost implantat anul trecut in mana stanga a Dr. Gasson. Cipul i-a permis accesul securizat in cladirea Universitatii si la telefonul sau mobil. De asemenea, i s-a permis sa fie urmarit si sa ii fie realizat profilul. O data infectat cu un virus, chipul a corupt intreg sistemul pricipal care comunica cu el. In cazul in care alte aparate ar fi fost conectate la sistem, virusul ar fi fost transmis si acestora. O tehnologie de identificare cu unde radio (RFID) mai putin sofisticata este folosita in magazine la etichetarea produselor pentru a preveni furturile acestora si la identificarea animalele de casa pierdute sau disparute
Dr. Gasson a afirmat ca: „ Prin infectarea cu un virus a propriului meu cip implantat am demonstrat cat de avansate devin aceste tehnologii. La fel ca si majoritatea oamenilor cu implanturi medicale, dupa un an de la implantare, simt foarte mult cum el este parte a corpului meu. Desi este emotionant sa fiu prima persoana al carei dispozitiv implantat a fost contaminat cu un virus, gasesc ca este o experienta surprinzator de .profana deoarece cipul este atat de intim conectat cu mine dar situatia este potential in afara controlului meu. Cred ca este necesar sa recunoastem ca urmatorul nostru pas evolutionist poate foarte bine sa insemne ca, toti vom devenim partial masini. Intr-adevar aflam ca sunt presiuni sociale semnificative de a avea tehnologii implantabile, fie pentru ca devin precum un standard social ca si telefoanele mobile, fie pentru ca vom fi dezavantajati daca nu le vom avea. Totusi trebuie sa fim atenti la noile amenintari pe care acesti pasi le aduc.”