Masurile de austeritate, cauza unei noi recesiuni globale?
Adăugată de cst179 in 03/06/2010, citită de 3.222 ori
Autor: Anonim, Categorie: Semnele sfârșitului
Masurile de austeritate, cauza unei noi recesiuni globale?

 

Instabilitatea pietelor financiare si criza deficitelor bugetare din Europa ar putea periclita revenirea economiei globale. Totodata, experienta crizelor din America Latina si din Asia lasa de inteles ca masurile de austeritate adoptate de majoritatea statelor europene ar putea afecta stabilitatea sociala si provoca o noua recesiune globala, se arata in raportul prezentat de directorul general al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), agentie afiliata ONU.

Desi economia globala are parte de o revenire firava, criza deficitelor bugetare din Europa si masurile fiscale radicale adoptate de multe state, pun in pericol stabilitatea sistemului financiar si monetar international si cresc riscul unei evolutii in "W" a economiei globale, avertizeaza Juan Somavia (foto), directorul general al OIM. Astfel, datoriile publice ale tarilor europene trebuie reduse intr-o maniera ordonata, scrie Realitatea.net, citand Reuters.

Stim ca redresarea economica ca nu poate fi una sustenabila, daca in prealabil, piata muncii nu si-a revenit", cu toate acestea, actori importanti din scena globala si-au stabilit ca scop principal al planurilor de redresare economica reducerea deficitelor bugetare, a declarat Somavia, in cadrul unei discutii privind ultimul raport al organizatiei, “Redresare si Crestere cu locuri de munca decente”.

"De ce acum, in aceasta perioada atat de nesigura, caracterizata de o relansare economica slaba, trebuie ca chestiunea datoriilor de stat sa devina, intr-un fel care aminteste de o furtuna in formare, cea mai importanta, urgenta, coplesitoare prioritate pentru piete?", s-a intrebat apoi oficialul ONU.

Experientele istorice ale crizelor din America Latina, din anii '80, si din Asia, din anii '90, arata cum o astfel de abordare ar putea afecta stabilitatea sociala, a adaugat seful OIM, citat de Realitatea.net.

Raportul OIM, care urmeaza sa fie prezentat la Conferinta Internationala a Muncii de la Geneva, arata ca, desi produsul intern brut din multe state da semne de revenire, rata somajului a continuat sa creasca in multe din aceste tari in 2010. Astfel, rata somajului la nivel global ar putea ramane ridicata si in acest an (6,5% sau 210 milioane de someri in intreaga lume)

Pentru multe persoane aflate in campul muncii, pentru multe intreprinteri redresarea economiei reale nu a inceput inca, […] multe tari vor fi bantuite de o revenire economica fara de locuri de munca”, a spus Somavia. Acesta a adaugat ca numarul angajatilor “vulnerabili” (n.r. care isi pot pierde usor locul de munca) a crescut de la 49,5% la 52,8% numai in 2009, adica cu peste 100 de milioane de oameni in plus fata de 2008. Astfel, situatia creata in prezent in pietele multor tari, ar putea fi in final contraproductiva, Somavia asemanand cadrul economic mondial actual cu cel care a cotribuit la declansarea Marii Depresiuni din anii '30.

Conferinta Internationala a Muncii, un eveniment anual organizat de OIM la care participa sindicate, angajatori si guvernanti din intreaga lume pentru a discuta probleme legate de piata muncii, a inceput astazi (n.r. 2 iunie 2010) si va dura trei saptamani.

Autor: Ileana Ciutacu


Știre preluată de pe www.9am.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni