O nouă lege din statul Oklahoma (SUA) le obligă pe femeile care vor să facă un avort să îşi „cunoască" fătul. Astfel, înainte de avort, medicul are datoria să îi arate mamei monitorul pe care se vede fătul, să îi spună ce dimensiuni are acesta şi să îi prezinte diverse detalii, precum numărul degetelor sau activitatea cardiacă. Femeia este obligată prin lege să fie supusă unei investigaţii cu ultrasunete, informează AP.
Problema semnalată de diferite organizaţii este că această lege controversată nu le exclude de la această procedură pe femeile care au fost victime ale unor abuzuri sexuale şi care, în urma unui viol sau a unei relaţii incestuoase, au rămas însărcinate. Loelle Casteix, o tânără care a avortat după ce a fost abuzată sexual de profesorul de muzică, declară: „Legea nu ţine cont de trauma suferită de victimă. Nici nu-mi pot imagina ce-ar fi însemnat asta pentru mine."
Deja s-a raportat că femeile care sunt supuse acestei proceduri sunt traumatizate. Unele dintre ele refuză să privească monitorul, îşi întorc privirea şi plâng. Centrul pentru Drepturile Reproducerii a iniţiat un demers legal împotriva acestei legi care, conform reprezentanţilor săi, intervine în relaţia dintre medic şi pacient, şi le încalcă libertatea de exprimare. „Legea este printre cele mai stricte măsuri ale naţiunii împotriva avortului", scrie Susan James pentru abcnews.com.
Senatorul republican Todd Lamb a declarat că prin această lege se urmăreşte scăderea numărului de avorturi. „Republicanii au apărat sacralitatea vieţii timp de decenii, iar azi am văzut încă o dată cum eforturile noastre şi-au găsit împlinirea", a mai spus Lamb. În opinia sa, prin această lege, nu este protejată doar viaţa fătului, ci şi aceea a mamei care, înainte de avort, trebuie să fie informată.
Cei care susţin legea spun că, oricum, şi înainte de luarea acestei decizii, femeile care doreau să avorteze erau supuse unor teste preliminare, care implicau acelaşi gen de proceduri. „Scopul real este acela de a le oferi pacienţilor toate informaţiile relevante înainte de a lua o decizie care le schimbă viaţa" a declarat Lisa Johnson-Billy, una dintre susţinătoarele legii. Ea observa că numărul victimelor unor agresiuni sexuale, care decid să întrerupă sarcina, nu este atât de mare precum s-ar crede.
Tot în această lună, statul Nebraska a emis o lege care interzice procedura de avort în cazul în care fătul are deja 20 de săptămâni sau mai mult, considerându-se că, din această etapă a dezvoltării sale, fetusul poate simţi durerea.