Doi din trei oameni de pe glob trăiesc în ţări cu nivel înalt de restricţii religioase, a aflat Centrul Pew Research.
64 de ţări din 198 de ţări şi teritorii – cam două treimi din ţările lumii – au restricţii religioase mari sau foarte mari. Deşi o minoritate de ţări sunt restrictive, aceste ţări au o populaţie mare. Aceasta înseamnă că aproape 70% din cei 6,8 miliarde de oameni ai lumii trăiesc în restricţii religioase, afectând cel mai mult minorităţile religioase.
Conform analizei Centrului, nivelele cele mai înalte de restricţii se întâmplă în Arabia Saudită şi Iran, unde guvernul cât şi ostilitatea socială rezultă în nivele mari de restricţii cu privire la credinţe şi practici religioase.
Totuşi, în alte ţări cum ar fi Vietnam şi China, există un nivel mare de restricţii ale guvernului cu ostilităţi sociale moderate sau slabe. Un nivel slab de restricţii guvernamentale şi puternice ostilităţi sociale există în Nigeria şi Bangladeş.
Dintre toate regiunile, regiunea Estul Mijlociu – Africa de Nord are cele mai mari restricţii religioase guvernamentale şi sociale, în timp ce ţările din America sunt regiunile cu cele mai mici restricţii din ambele părţi.
Privind la primele 25 de ţări cele mai populate, cele mai restrictive sunt Iran, Egipt, Indonezia, Pakistan şi India. Cele mai puţin restrictive sunt Brazilia, Japonia, Statele Unite, Italia, Africa de Sud şi Regatul Unit al Marii Britanii.
În 75 de ţări (38%), guvernul limitează libertatea grupurilor sau a persoanelor religioase de a-şi împărtăşi credinţa cu scopul de a-i convinge pe oameni să le urmeze religia. În 178 de ţări (90%), grupurile religioase trebuie să se înregistreze la govern cu diferite scopuri. Totuşi, în 117 ţări (59%), aceste cerinţe de inregistrare rezultă în probleme majore pentru grupurile care-şi exprimă credinţa.
Studiul a mai găsit şi faptul că cele mai multe ţări promit libertate religioasă în constituţiile sau legile lor de bază, dar doar un sfert din ele respectă acest drept legal în practicare.
Concluziile raportului se bazează pe analiza informaţiei valabilă public din partea a 16 organizaţii guvernamentale şi nonguvernamentale – inclusive Naţiunile Unite, Departamentul de Stat al Statelor Unite, Comisia US a Libertăţii Religioase Internaţionale, Amnistiţia Internaţională, Rapporteur-ul Special al Naţiunilor Unite cu privire la Liberatea Credinţei şi a Drepturilor Umane. Studiul afirmă restricţii în 198 de ţări şi teritorii, reprezentând mai mult de 99,5% din populaţia globului.
“Restricţiile Religioase Globale” este o parte a unui efort mai mare numit Global Religious Futures Project, fondat de The Pew Charitable Trusts şi Fondaţia John Templeton, care are ca scop creşterea cunoaşterii şi a înţelegerii religiei din lume.
Știre preluată de pe
www.christiantoday.com