Nu trebuie să ai cine ştie ce dimensiune teologică, pentru a sesiza (neputiincios), anual, dimensiunile de neegalat pe care le-a căpătat sărbătoarea Crăciunului, adică a Nativităţii - cum adevărat este ea în lumina biblică. Nu, nu vă gândiţi la vreo trezire spirituală a creştinului român, la faptul că urcă mai aproape de cer după ce a meditat la ieslea Prunclui născut în scutece sărace. Ci, la îmbulzeala de la cumpărături, în ciuda preţurilor plesnite, la banii aruncaţi pe lucruri pe care nu le-ar fi cumpărat cu altă ocazie, la consumerismul excesiv, la spitalele gemând de caraghioşi care au căzut în păcatul îmbuibării, la grătarele încinse în frigul de decembrie (probabil o răzbunare pentru anii comunişti când friptura era tabu pentru populaţia mioritică), la km de caltaboşi înfulecaţi, la bubuielile ca la Verdun, la chiotele ce răsună de la termopanele dintre blocuri până la ferestruicile caselor răsfirate printre vii şi livezi...
Privim atât de dezgustaţi la kitsch-urile care au sufocat nu numai pe mireni, ci chiar şi „feţele religioase” (până şi Papa Benedict s-a-mbrăcat în Moş Crăciun!). Suntem ofuscaţi de substitutele care-L ţin pe sărbătorit, pe Isus Hristos, afară, la uşă, chiar de ziua Sa! Pavoazarea de Crăciun a ajuns aproape asemănătoare cu Halloween-ul: brazi împodobiţi (uneori chiar în biserică!), beteală, globuleţe, lumini, leduri, vâsc, ho-ho-ho-ială, crăciuniţe (!) dezbrăcate, dar cu căciulă de „moş” pe cap, moşi din ciocolată, moşi de închiriat, felicitări aiurea, care n-au nimic în comun cu noaptea sfântă, reni cu nume de import sau autohtone, care trag la sănii... fără zăpadă. Brazi din metal în oraşe, copaci plini cu leduri, costume de moş pentru câini, ba chiar şi ficuşi împodobiţi cu beteală, (cum am văzut chiar azi într-o farmacie)!!! Ce e aia iesle, Prunc, sfinţi părinţi, magi? Afară cu actul nativităţii!
De unde vin toate obiceiurile? Cine le-a introdus, şi de ce?
În România, nici unul din textele religioase vechi nu menţionează cuvântul Crăciun până în secolul XVI-XVII, termenul fiind introdus abia după anii 1750, aşa cum aflăm din dicţionarul Academiei (care atribuie numai 3 referiri secolului repectiv, în documentele lui Anonymus Caransebiensis, Pravila lui Matei Basarab sau Crestomaţia lui Gaster, afirmaţii care însă nu s-au putut verifica), ori mai târziu de la istoricul Nicolae Iorga: „ziua Crăciunului care este la leat 25 decemvrie după călăndariul cel vechiu”. De ce au întârziat românii cu acest nume? Simplu: în spaţiul carpato-danubiano-pontic Moş Crăciun nu era cunoscut ca o zeitate a bisericii! Şi, mai logic, el nu era alăturat sărbătorii Naşterii Domnului (E bine sa nu uităm că în Cazania de la Govora din 1642, şi în Cazania lui Varlaam din 1643, întâlnim "Sărbătoarea Născutului").
Vâscul, care se vinde prin pieţe, are rădăcini la druizi ori celţi, păgâni care îl considerau plantă sacră (!?), capabilă să vindece bolile deoarece avea virtuţi magice (!). De la obiceiul lor de a umbla cu vâscul (cu crăcile), pe la casele oamenilor, a apărut mai târziu colindul cu sorcova (o cracă cu foi de hârtie colorate!), element care nu are nici o legătură cu creştinismul!
Bradul de Crăciun (sau „pomul de iarnă” cum e cunoscut de românii mai în vârstă), este de asemeni un elemnet păgân, originar din spaţiul germanic, apărut în jurul anului 1605. Deoarece este veşnic verde, catolicii l-au considerat un substitut al pomului veşniciei din grădina Edenului!!! La început el nu era împodobit decât cu mere sau nuci, apoi cu trandafiri de hârtie. Pentru prima dată „lumina în pom” a fost „pusă” de Martin Luther, care a aprins mai multe lumânări, dorind să arate copiilor pe întuneric cât de frumos este bradul său împodobit. De la lumânările lui Luther s-a ajuns la ledurile de azi, de la trandafiri de hârtie la globuleţele de aur, de la bradul veşnic verde la brazi sintetici! În ţara noastră bradul nu se împodobea niciodată în casele „de români” înainte de anul 1920, obiceiul fiind considerat o sărbătoare nemţească, prezentă doar în odăile saşilor din Transilvania.
Moş Crăciun, această persoană care „stie totul despre copiii cuminţi” şi vine cu sacul de daruri pe coşul sobei, este o invenţie pur americană, în 1931 Coca-Cola impunându-l pe piaţa de marketing. Dar Santa Klauss (numele american) este la rândul său un substitut al Moşului Nicolae, cel mai darnic dintre sfinţi, care umple ghetele cu bunătăţi! În zelul lor, de a fi „mai catolici decât papa”, unii atribuie acestui nume personajul soţului Crăciuniţei, om rău care a tăiat mâinile soţiei sale după ce a ascuns Pruncul într-un grajd! Oare, un moş simpatic care întruchipează bunătatea, cum este Santa, să fi fost la origini criminal şi maliţios?
Ca să fie parcă un paradox, dacă la catolici Crăciunul este o zi cu cel mai mare fast, în unele biserici, de altfel intitulate creştine neoprotestante, nu se sărbătoreşte deloc evenimentul! E corect să opreşti sărbătoarea? Nu! Pentru că noi, ca şi „lumina lumii”, trebuie să arătăm acesteia modul în care se sărbătoreşte corect, în care poate fi slăvit Dumnezeu. Altfel, de unde ar şti etalonul exact?
Nu mă consider un radiolog de moravuri, dar lejeritatea cu care obiceiurile lumeşti au luat cu asalt bisericile creştine mă îngrijorează. Am văzut brazi împodobiţi nu numai în casele fraţilor dar şi în bisericile lor, am văzut „moşi crăciuni” atârnaţi în perdele, coroane (cu/fără vâsc) atârnate la uşile de la intrare, crăci de brad cu beteală pe mese, brăduţi artificiali (mici) pe televizoare (!), instalaţii care luminau ca în Las Vegas, efecte, leduri, licurici, artificii „de milioane” trase în aer (degeaba), căciuli de moş şi sorcove la copii... Şi... mă opresc aici. De unde atâta degenerare, atâta gravă dezarticulare a sensului sărbătorii Crăciunului? Nu cumva din necunoştinţă, nu cumva din ignoranţă? Nu cumva, practicând obiceiurile lumeşti, ajungem ca la Crăciun să ne strângem în jurul sărbătorii şi nu al Sărbătoritului? Să ne strângem în jurul bradului şi nu al Pruncului Isus? Ai brad în casă, în biserică, ai atârnaţi „moşi crăciuni” la fereastră, fâlfâie „ledurile” în nopţile de decembrie la dumneata-n sufragerie? Te îmbraci în haine de „moş” pentru a face daruri micuţilor? Dacă-i aşa, te-ai întrebat vreodată dacă toate aceste „tradiţii” îi aduc slavă Pruncului din iesle? Dacă aceste „coji de nucă” îi plac şi Lui? Oare nu cumva, prin practicile noastre, ştirbim (inconştient) din semnificaţia sărbătoririi Nativităţii? Pentru că în spatele bradului de Crăciun, a globuleţelor, a betelei colorate şi a tuturor celorlalte pavoazări stă ascuns satana (aşa cum uneori „în dosul crucii stă diavolul”, cum afirma Cervantes), care nu doreşte decât să fure încă o sărbătoare. Încearcă să iei măsuri, astfel într-o zi, vom da socoteală, de toate zilele irosite cu ocazia acestei sărbători.
Sărbătoarea Crăciunului vine şi pleacă. Numai Pruncul din iesle va rămâne veşnic! Poţi să alegi bradul, Moşul sau pe Isus? Însă nu-i poţi avea pe toţi!
Craciunul a devenit atat de neinteles pentru unii ca il numesc ca sarbatoare si obiceiuri pagane,sunt crestina pocaita si am inteles ca acesta sarbatoare reprezinta cea mai mare bucurie a crestinilor a intregi omeniri,caci intr-o Noapte Sfanta s-a nascut Cel care ne-a rascumparat de la moarte si daca Domnului ISUS I s-au adus daruri,aur ,smirna si tamaie ,de ce nu am crea si noi oameni de rand ,o atmosfera de craciun cu brad cu un miros placut al vesniciei si verde ca crestini si de ce nu am darui si noi daruri celor dragi noua?de ce nu putem sa intelegem aceste simboluri pentru o sarbatoare deosebita a Nasteri Domnului Isus Cristos? de ce trebuie sa ne gandim la ceva pagan ? cand toate acestea sunt din creatia lui Dumnezeu ,natura, dragostea,respectul si le aducem in casele noastre,haideti sa nu mai judecam si daca in jurul unui brad putem sa il laudam pe Domnul simtind mirosul vesniciei si daca putem sa ne unim in rugaciune si sa ne iubim uni pe alti cred ca totul v-a fi foarte frumos, Dumnezeu nu ne v-a condamna pentru aceste lucruri ,El ne v-a condamna pentru ,ura,invidia,lacomia,mandria si dezbinarile care s-au facut in biserici,din pricina ca uni sunt mai destepti ca alti,baptisti,penticostali,ortoxsi,catolici,protestanti,neoprotestanti... etc.asa ceva nu ii place lui Dumnezeu,mai bine ne-am uni si ne-am ruga impreuna uni pentru alti si sa aratam lumii ca suntem pocaiti pentru faptele si credinta noastra nu pentru ca uni fac brad si alti nu fac brad,suntem toti la fel inaitea lui Dumnezeu,El ne v-a judeca pe toti,noi trebuie sa fim supusi Lui,nu judecatori si cercetatori a cea ce numai Dumnezeu stie,vremile si soroacele nu trebuie sa la stim noi acelea sunt numai pentru Dumnezeu,noi trebuie sa ne iubim si sa ne intelegem uni cu alti ,Doamne ajuta-ne sa ne iubim , sa ne intelegem si sa ne acceptam uni cu alti neconditionat cu brad sau fara brad de Craciun numai Tu Isus sa fi laudat in veci de veci.Amin
Iubeste si fa ce vrei (Augustin). Uita-te insa si in sus, nu numai sub brad. Apropos, daca cineva (cum e fratele), nu are brad de Craciun, inseamna ca e plin de ura?
Si eu, ca si fratele autor, impartaseam aceleasi ganduri dar nu aveam curajul sa le exprim. Stiam ca sunt multi credinciosi care, daca citesc sau aud aemenea principii, devin foarte jignitori. Felicitari acestui frate care a avut taria de caracter sa spuna lucrurilor pe nume.
Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa; ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute si isi vor da invatatori dupa poftele lor. (2Tim.4:
Domnul sa fie lăudat !
1. sunt absolut de acord cu mîhnirea autorului
atunci cand constată că Nasterea Domnului este
dizlocata pentru a face loc ”lunii cadourilor”. Totusi sa nu uitam ca de la an la an lumea este inrobita tot mai mult de tehnicile comerciale ....avem 12 luni ale cadourilor cu ”oferte”, ”reduceri”, ”bonusuri”, ”gratis” care ne agreseaza prin afise, emisiuni radio, TV, e mailuri si SMS uri. Cum ar fi putut ”baietii sa rateze tocmai Craciunul ? In fond Bibila ne previne ca asa se va intapla. De acord de asemenea - fara Mos Craciun si fara vasc - aberatii pagane .
2. Exista o teorie conform careia Craciun ar proveni in limba romana din cuvntul latin creatie - ”creationis”. Nu stiu ce argumente exista pentru
acesta teorie, dar din cate stiu in nici o alta limba nu exista un cuvant cu aceasta sonoritate si de aceea am putea accepta ipoteza ca termenul ”craciun” nu a fost inprumutat, ci face parte din mostenirea latina a limbii romane...ceea ce ar fi un argument ca poporul roman s-a format ca popr increstinat (in sensul larg al termenului)
Lipsa unor referinte istorice vechi nu ma convinge ca romanii nu ar fi sarbatorit din totdeauna Nasterea Domnului cu titulatura de Craciun.
Noi ca popor nu stam in general bine
cu dovezile scrise - noroc ca adversarii, fosti migratori ne mentioneaza in scrierile lor dar foarte foarte tarziu , pe la 1200 - 1300...
3. Atunci cand vrem sa facem comparatie cu cei 90% sau mai multi conationali ai nostri ortodixi afirmam ca ei se duc la biserica doar de Paste si de Craciun. Sunt de acord ca Domnul Isus trebuie onorat si sarbatorit in fiecare zi. Ma bucur insa ca exista si doua perioade anume ale anului cand sarbatorim - sau ar trebui sa sarbatorim - in mod special Nasterea si Invierea Lui. Sunt evenimente biblice de cea mai mare importanta, adica avem bază biblica , iar daca bucuria noastra e comuna, sau macar CONCOMITENTA cu aceea a ortodoxilor si catolicilor cu atat ai bine !
4. Iar daca ei se bucura pentru ca au taiat porcul si au impodobit bradul, e misiunea noastra primita expres de la Domnul Isus sa ii abordam si sa le citim primele capitole din Matei si Luca. Am constata personal ca oricui ii face placere sa ii citesti in perioada Craciunului aceste capitole. Adica nu iau atitudinea ai acra...gen ”ăsta e pocăit din ăia”. Tocmai pentru ca suntem altfel decat lumea trebuie sa facem acest lucru.
5.Intradevar apostolul Pavel nu vorbeste despre
o sarbatoare speciala dedicata Nasterii, iar despre impodobire bradului si asezarea lui in casa de rugaciune nici atat. Ca sa nu mai spun de leduri. Totusi ce ne facem cu Martin Luther care - asa scrie in articol - a pus un brad cu lumanari in biserica ?
O fi creat astfe un ”precedent periculos”.
6. Acum cand scriu, la un metru de mine sclipesc ledurile din bradul impodobit de intreaga familiei. Il vom dezpodobi dupa 1 ianuarie si il vom arde (nu jetfa , doar lemn de gratar). Asadar nu il considera nimeni din casa ca fiind un obiect de inchinare, decat cel mult pisicul care ii da tarcoale ....probabil fascinat de globurile care se tot leagana .
7. In ceea ce priveste darurile - nu sunt aduse de Mos Craciun - dar sunt facute. Pe temeiul că magii
au adus daruri Pruncului Sfant.
Sa fiu iertat daca am suparat pe cineva
cu vorbele mele .
Domnul sa ne aibă in paza Lui. Pace !
Binecuvantari la toti!Cu exceptia la popmonica45,vad ca mai toti aveti o atitudine de neclintit.Ca parere personala,cred ca autorul are dreptate partial si nu in totalitate.Originea Craciunului nu are o data clara,dar se stie ca exista.Dumnezeu nu se supara ca am reorientat o sarbatoare care candva era pagana,iar acum am facut din ea una crestina.Domnul ne cere un singur lucru!Sa-I dam Slava Lui in acea sarbatoare.Referitor la Sf.apostol Pavel si atitudinea fata de sarbatoarea Nasterii Domului,credeti ca in acea perioada atat de incercata a vietii sale,mai considera necesara comemorarea?Nu te opreste nimeni sa-i faci sarbatori Domnului,chiar si in fiecare zi,...dar sa le dedici Lui din toata inima.Sa transformi toate sarbatorile pagane si sa faci zile de inchinare lui Dumnezeu,...dar suntem noi oare in stare?Se vorbeste mereu de pocaiti si pocainta.Dar foarte multi nu cunosc,ca toate cultele au acea categorie de pocaiti,care respecta cuvantul Sfintei Scripturi.Trebuie sa privesti si mai peste,,gardul tau''ca sa te convingi,oare nu o iau pe cale gresita?Va asigur ca daca veti nimeri intr-o biserica ortodoxa,bine pastorita,veti gasi credinciosi la inchinare,care nu au curajul nici sa ridice ochii spre Dumnezeu in rugaciunea lor(adevarat ca ponderea lor este mica).Cunosc foarte bine mersul si in celelalte biserici evanghelice si m-am lamurit.Nu biserica te mantuieste!Adevarata Credinta in Dumnezeu si lucrarea LUI!Cu ce te lauzi care zici ca esti credincios,care mergi la serviciul Divin,lasi telefonl descis,filmezi evenimentul din biserica cu cel mai performant aparat,dar,,pasezi''cosuletul cu darul de bunavoie la batranica de langa tine,fara sa fi pus nimic,cand daja salutul de,,pace!''a devenit ceva echivalent cu,,ce mai faci?'',cand te pricepi numai sa critici?Asta ce inseamna!!har de la Domnul!?Ca o oaie ratacita ce sunt,nu as putea sa divinizez acel vasc,ori brad.Dar bradul de Craciun, nu face decat sa aduca bucurie copiilor,apropiindu-le sufletelele de Dumnezeu,iar pe cei mari sa-i faca cu bucurie de copil.In timp ce toti se ciorovaiesc pe teme care diferentiaza bisericile,satan lucreaza cu spor la orbirea noastra a tuturor.PACE IN INMA SI LUMINA IN MINTE!