Un declin in donatii va forta Conventia Baptista de Sud (CBS) sa-si reduca numarul de misionari, ceea ce va conduce la scaderea numarului de oameni, barbati si femei, care sa duca Evanghelia pana la marginile pamantului. In 2008, CBS a donat 141 milioane dolari organizatiei Lotti Moon Christmas Offering, organizatie ce finanteaza aproximativ jumatate din fondurile necesare misionarilor sai. Aceasta inseamna o scadere cu 9 milioane fata de anul precedent, si cu 29 de milioane mai putin fata de scopul pe care Bordul International de Misiune si l-a propus. In Tennessee, donatiile Lotti Moon au scazut cu aproximativ 8 procente, de la 10.038.556 anul trecut la 9.174.973. "Problemele economice cu care ne confruntam sunt graitoare", a declarat James Porch, director executiv al Conventiei Baptiste din Tennessee. Bisericile, asociatiile si alte organizatii de stat lupta in aceasta privinta. CBS, cea mai mare denominatiune protestanta din Statele Unite, are misionari pe 6 continente. " Acestia impartasesc credinta crestina si planteaza biserici, dar nu numai atat, isi ofera ajutorul in zonele in care misioneaza, unii dintre ei fiind medici, contabili, profesori, etc.", a declarat W. Norvelle, purtator de cuvant al Bordului de Misiune. "Noi dezvoltam o multime de activitati in comunitate, sapam fantani si promovam proiecte agricole. Astfel, am trimis oameni cu abilitati in orice domeniu, de la contabilitate pana la zoologie." Unii sunt destinati sa fie misionari toata viata, altii servesc doar o perioada scurta. Anul trecut, CBS a trimis 979 misionari noi, anul acesta numarul lor va scadea la 600, iar anul viitor se asteapta sa scada si mai mult.
Bordul de Conducere nu-si propune sa renunte la misionari, dar atunci cand unii se retrag sau isi termina perioada de slujire, nu mai pot fi inlocuiti. Prin retragere, numarul misionarilor baptisti va scadea de la 5656 la aproximativ 5200, numarul acestora poate scadea pana in 2010, totul depinde de fonduri. "Noi suntem insarcinati sa trimitem misionari, atat cat se poate din punct de vedere financiar", a mai spus Norvelle. Tim Patterson, responsabil cu misiunea in biserica Lfe Point, a fost dezamagit de aceste stiri, el insusi misionar in Honduras, Mexic si India, inainte de a intra in Bordul de Conducere. "Lucrul acesta ma descurajeaza dar, totusi trimitem misionari inainte, nu ne putem opri." Bisericile mari, cum ar fi Life Point, pot trimite misionari pe cont propriu, fara a mai apela la Bordul de Misiune. Patterson a declarat ca schimbarea in tehnologie, face ca bisericile sa ia legatura mai usor cu alte tari si cu misionarii lor.
Bordul de Conducere si-a redus costurile cu personalul, folosind email-uri si video conferinte ori de cate ori se poate, dar cand trebuie sa predici Evanghelia oamenilor care nu au auzit-o niciodata, atunci este nevoie sa-ti pui bocancii si sa faci teren. Nu poti folosi un program de televiziune. E greu pentru americani sa inteleaga lucrul acesta, dar aproximativ 1,6 miliarde, nu au acces inca la Evanghelie. Ei nu au auzit niciodata numele Isus, si nu stiu ca exista un Dumnezeu caruia Ii pasa si este interesat de ei, in mod personal. Jerry Rankins, presedintele Bordului International de Misiune, a spus ca este recunoscator baptistilor care au donat in mod generos, in ciuda recesiunii curente, dar el spera ca aceste minusuri, ii vor determina sa doneze mai mult. In 2003, fondurile Lotti Moon au scazut cu 10 milioane, generand o scadere in ce priveste numarul de misionari pentru prima data din 1930, conform Baptist Press. Anul urmator, donatiile au crescut cu 21 milioane. Oficialii baptisti spera la un raspuns similar si in perioada urmatoare. "Imi frange inima faptul ca, Dumnezeu a chemat oameni sa slujeasca si milioane au nevoie sa auda mesajul lor, dar nu sunt fonduri pentru a-i trimite".
Rankin a spus intr-o declaratie: "Ma rog ca aceasta situatie sa convinga inimile noastre si poporul nostru sa faca ce ar fi mai potrivit, pentru ca Evanghelia sa inainteze." Porch a adaugat ca este dezamagit de faptul ca unii misionari sunt gata sa slujeasca, dar trebuie sa mai astepte. "Totusi, nu este chiar asa rau. Intarzierea in misiune nu e nimic nou, chiar si apostolul Pavel s-a confruntat cu aceasta si se poate invata mult de aici."
Știre preluată de pe
www.tennessean.com