Kiroshi
Adăugată de user necunoscut in 10/06/2009, citită de 1.911 ori
Autor: Marius Badescu, Categorie: Editoriale
Kiroshi
Mircea Eliade a ajuns la concluzia ca miturile africane si, in general, toate miturile omului referitoare la epoca primordiala, paradisiaca, au in comun cateva elemente:
- in acele vremuri nu exista moarte
- intelegeau limbile animalelor si traiau in pace cu ele
- nu munceau deloc si aveau la indemana hrana din belsug

Ma opresc la ultima trasatura a Paradisului: Raiul - loc cu rata somasului de 100%, dar cu o groaza de lucruri de facut. Doua extreme intra in ecuatia acestui articol: lenesii si obsedatii de munca, ambele cu sanse mari sa se plictiseasca in Cer.
Workaholicii spun ca munca innobileaza. Lenesii ca nu e nevoie de nobili, ca doar suntem toti egali. Zelosii adora munca. Lenesii spun, precum Jerome K. Jerome, cum ca si ei o iubesc, doar ar putea s-o admire ore in sir, cand e prestata de altii. Si polemica poate continua. Dar despre lenesi atat, sunt prea prezenti in folclorul nostru, cu pofta de posmagi sau nu, ca sa mai scriu de ei.

Ati auzit de kiroshi? Este termenul japonez care desemneaza moartea prin stop cardiac datorita muncii obsesive, cronice. Cu alte cuvinte, daca muncesti prea mult, ramai fara inima. Pana in 2027, conform unui studiu prezentat de Parlamentul European, 60% dintre adulti vor fi hipertensivi, deci pasibili de infarct.
Lucrezi en-gros si non-stop pentru un viitor incert si nu mai ai prezent. Pentru familia de care nu mai ai timp. Sau esti hiper-activ in biserica si n-ai spatiu pentru Dumnezeu. Lucrezi ca sa iti cumperi o masina buna ca sa ai cu ce sa vii la lucru unde acum trebuie sa tragi mai tare ca doar ti-au crescut cheltuielile curente. Stai mai mult la birou dar nu dai randament tocmai pentru ca esti obosit de atata stat la lucru. Ai aflat tu undeva ca “un vis poate fi implinit doar prin sacrificarea tuturor celorlalte” si tragi tare la job, uitand ca visul tau e facut praf de visul corporatiei in care, de buna voie, ramai mai mult la lucru decat stateau sclavii pe plantatie.

Gandeste-te. Daca stai mai mult de 40 de ore la lucru. Daca nu ai nici un hobby de injectat cu pasiune. Daca ai prieteni pe care nu i-ai mai sunat de luni de zile. Nu ai timp de citit. De meditat. Daca ajungi acasa si vorbesti tot de lucru. Sau daca ai impresia ca mai multi bani vor rezolva problemele tale… s-ar putea sa fii victima kiroshi: om cu o inima care nu mai are pentru ce sa bata.

P.S.
Stiu, suntem blestemati sa ne castigam painea cu sudoare si in acest sens nu incurajez lenea. Dar nici nu pot sta impasibil in fata acestei noi specii crescute pe tulpina capitalismului voios: zombii workaholici.
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni