Persecutia, saracia si conflictul conduc multi crestini din Fasia Gaza si Cisiordania spre migratie, raporteaza surse apartinand "Release International", o organizatie britanica ce serveste biserica persecutata, pretutindeni in lume. "Din pricina presiunilor economice, multe familii crestine, ori de cate ori au posibilitatea, parasesc zona pentru o viata mai buna peste hotare", declara Jack Sara, pastor principal al bisericilor unite din Ierusalim.
Un raport al organizatiei "Release International" a aratat ca nu sunt mai mult de 5000 de crestini evanghelici in Gaza si Cisiordania, crestini care se confrunta cu presiuni din toate partile, inclusiv cultura musulmana ostila, tensiuni neintrerupte in teritoriu, ofensiva recenta din Gaza, precum si problemele economice presante. Sensul neputintei, al nesigurantei accentueaza migratia crestinilor evanghelici din teritoriile palestiniene ocupate. Conform Centrului European de Justitie (ECLJ), orasele Betleem si Nazaret au suferit un exod dramatic al crestinilor in ultimii ani, si recunoaste dificultatile majore cu care se confrunta ei in Tara Sfanta.
"Exodul acestora nu este numai o tragedie culturala si umana, dar si o pierdere pentru populatia palestiniana si pentru stabilitatea in zona", a mai adaugat ECLJ. Pentru crestinii palestinieni din Cisiordania, presiunile zilnice sunt adesea mai greu de suportat, decat violentele fizice ocazionale. "Am fost batut, dupa ce am predicat", spune Steve Khoury, un tanar slujitor arab, "dar durerile fizice, oricat de grele ar fi, se pot depasi, insa problemele cele mai grele sunt presiunile zilnice cu care se confrunta crestinii." Tatal acestui tanar, Naim, pastor al unei biserici baptiste a declarat ca 80% din membrii bisericii sunt someri si nu exista nici ajutor social si nici asigurare medicala, chiar daca unii din ei au nevoie de medicamente zilnice, pe care nu si le pot permite. Biserica, ea insasi intr-o criza financiara, trebuie sa sustina noii convertiti. O situatie dificila in zona, o reprezinta crestinii care provin din randul musulmanilor, dar si crestinii mesianici din Ierusalim: odata cu convertirea lor, sunt dezmosteniti si lasati fara nici o posesiune.
O familie, care provine dintr-un mediu ortodox grec, a declarat ca trecerea la crestinismul evanghelic a fost considerata ca o tradare si au suferit din pricina tensiunilor din familie si a problemelor de serviciu, toate acestea datorandu-se convertirii lor. Ei au mai adaugat ca biserica pe care o frecventeaza, i-a ajutat sa-si trimita copiii intr-o scoala independenta, deoarece scoala ortodoxa nu o mai pot frecventa, iar scolile de stat sunt musulmane. Musulmanii, in special suniti, reprezinta 83% dintr-o populatie de 4,1 milioane de locuitori, iudeii reprezinta 12%, iar crestinii si alte categorii reprezinta 5%.
Organizatia "Release International" sfatuieste crestinii sa se roage pentru unitatea bisericilor evanghelice, pentru o buna relationare intre diferitele denominatiuni, protectie pentru crestinii palestinieni din Gaza si Cisiordania si pentru iudeii mesianici din Ierusalim, precum si pentru recapatarea sperantelor pierdute pe fondul acestor probleme. Organizatia sfatuieste, de asemenea, credinciosii sa se roage pentru femeile care provin din medii musulmane, este vorba de cele care se convertesc la crestinism, deoarece nu li se permite schimbarea actelor de identitate care sa ateste noua lor credinta, in caz contrar posibilitatile de casatorie cu crestini sunt limitate.
Știre preluată de pe
www.christiantoday.com
Dumnezeu nu uita pe nimeni. Cand credem lucrul acesta, este doar o parere, una gresita.
Sa fii credincios cand nu ai servici, cand nu sunt bani pentru medicamente, cand este persecutie, cand e razboi...