Pentru credinciosii care isi marturisesc pacatele si sunt de acord sa se roage in plus sau sa faca pelerinaje si donatii, Biserica Catolica a reintrodus faimoasele ''indulgente'', care au rolul de a reduce partial sau total timpul petrecut in Purgatoriu inainte de a ajunge in Rai.
Cele partiale reduc timpul in Purgatoriu printr-un numar clar de zile sau ani, iar cele plenare elimina cu totul Purgatoriul, pana la comiterea unui alt pacat. Pacatosii nu au dreptul insa decat la o indulgenta plenara pe zi.
Controversatele indulgente au fost abandonate, teoretic, de catre Biserica, in 1567 si practic in 1960. Ultima schisma in sanul Bisericii a pornit tot de la vanzarea indulgentelor - Martin Luther si-a batut in cuie o lista cu cele 95 de teze pe usa bisericii din Wittenberg, prin care cerea interzicerea comertului cu indulgente pentru finantarea constructiei Basilicii Sf. Petru.
In ziua de astazi, indulgentele nu mai implica tranzactii monetare, insa au fost stigmatizate atat de mult timp incat generatiile actuale le asociaza cu Evul Mediu, chestiune care arunca o lumina sumbra asupra Bisericii Catolice.
"De ce le aducem inapoi? Pentru ca pacatul inca exista in lume" a explicat Episcopul Nicholas A. DiMarzio din Brooklyn, potrivit New York Times, citat de ziare.com.
Știre preluată de pe
www.9am.ro