Sfintire de Biserica la Uricani
Adăugată de user necunoscut in 17/08/2008, citită de 1.127 ori
Autor: Vasiloni Florin, protopop, Categorie: Anunțuri
Sfintire de Biserica la Uricani

Ziua de 17 august anul curent a fost o zi cu semnificatie deosebita pentru credinciosii greco-catolici hunedoreni din zona Vaii Jiului, jud. Hunedoara. Aici a avut loc Sfintirea noii Biserici Greco-catolice din orasul Uricani, de constructia careia s-a ocupat Pr. Protopop Naghy Adrian. Chiar daca lucrarile nu sunt finalizate si vor continua, bucuria credinciosilor a fost deosebita.
In dimineata acestei zile, PS Alexandru, Episcopul Lugojului, insotit de Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Diecezei de Lugoj, a sosit in Parohia Uricani, jud. Hunedoara, momentul avand insemnatate istorica, constituind prima liturghie intr-o Biserica Greco-catolica, a unui Episcop Greco-catolic in aceasta zona.dupa mai mult de 60 de ani. Inaltul ierarh a fost insotit de un sobor de preoti, printre care Pr. Protopop Naghy Adrian, Pr. Prot. Pavel Dragota, Prelat Papal; Pr. Prot. Florin Trandafir Vasiloni, Pr. Gabor Paul din Italia si altii.
Multimea de credinciosi l-a asteptat pe PS Parinte Alexandru cu flori, dar mai ales cu bucurie si speranta. La Sfanta Liturghie, multi credinciosi au primit Sfanta Euharistie din mainile Ierarhului de Lugoj. In predica sa, Inaltul Ierarh a amintit credinciosilor despre rolul Preacuratei Fecioara Maria in istoria mantuirii neamului omenesc. De asemenea, credinciosii au fost indemnati sa stea statornici, cu rabdare si umilinta, in credinta greco-catolica, a mosilor si stramosilor lor de pe aceste plaiuri.
In dupa-masa aceleiasi zile, PS Alexandru a mers cu credinciosii prezenti la Pelerinajul anual de la Campul lui Neag, jud. Hunedoara, care se efectueaza in preajma Sarbatorii Adormirii Maicii Domnului. Acolo exista intr-un cadru natural deosebit, o copie a statuii Maicii Domnului de la Lourdes. Aceasta a fost instalata inca din anul 1913 de catre Pr. Stefan Berinde si sotia Maria, pastrata ca prin minune si restaurata de catre fiul acestora, Stefan Danila in anul 1977. In acelasi loc, numit generic “Bradet”, se gaseste de asemenea o cruce monumentala, ridicata in anul 1895 de catre preotul greco-catolic Constantin Stanciu, in memoria eroilor locali cazuti in timpul Razboiului pentru Independenta (1877-1878)! De asemenea, prin grija fam. Motica si Chinga, de curand s-a ridicat in aceeasi zona, o grota care include o statuie a Mantuitorului cu Preasfanta Inima.
Pelerinajul, la care au participat multi credinciosi, a fost organizat de catre Pr. Nagy Adrian, Protopopul Vaii Jiului.
Aici, Ierarhul Lugojului si preotii participanti au oficiat o rugaciune de consfintire la Preasfanta Inima a lui Isus. La sfarsit, multimea de credinciosi au cantat cantece marine si au primit Binecuvantarea PS Alexandru. La ambele manifestari au participat oficialitati locale. Programul incarcat, unic pentru credinciosii Vaii Jiului, plin de semnificatie si bucurie spirituala a acestei zile s-a incheiat in jurul orelor 17:00.
Pr. Vasiloni Trandafir Florin
Protopop de Sarmisegetuza
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni