Zile de 25 de ore
Adăugată de user necunoscut in 19/04/2008, citită de 1.902 ori
Autor: Camelia Poruţ, Categorie: Anunțuri
Zile de 25 de ore
În viitorul apropiat zilele vor avea 25 de ore, conform unor cercetări efectuate de către geofizicienii britanici de la Universitatea Durham. „Imaginaţi-vă că Pământul ar fi un patinator care pentru a-şi încetini viteza întinde mâinile pe lângă corp. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul planetei noastre din cauza valurilor şi a mişcărilor scoarţei terestre. De aceea, în viitor zilele vor avea 25 de ore”, declară Richard Stephenson, cercetător la Universitatea din Durham, pentru Journal for the History of Astronomy. La aceeaşi concluzie au ajuns şi savanţii germani, în urma unui studiu pe care l-au publicat în jurnalul Suddeutsche Zeitung. Aceştia susţin că Luna este principala vinovată de încetinirea Terrei datorită atracţiei gravitaţionale pe care o exercită asupra acesteia.
Teoria britanicilor este susţinută şi de măsurătorile executate prin intermediul sateliţilor. Acestea au demonstrat că Pământul îşi încetineşte mişcarea de rotaţie în jurul propriei axe, dar şi că anumite evenimente pot grăbi mişcarea lui.
Cel mai elocvent exemplu este anul 2004, an în care cutremurul produs in zona insulei Sumatra, precum şi devastatorul tsunami care i-a urmat, au dus la scurtarea acelei zile cu 1/8 milioane părţi dintr-o secundă.


Știre preluată de pe www.bihon.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni