Conferinta Internationala “Problematica europeana in Bisericile din Romania”, Sibiu, 7-9 aprilie
Adăugată de user necunoscut in 09/04/2008, citită de 2.292 ori
Autor: Pr. Vasiloni Florin; protopop Greco-catolic, Categorie: Evenimente
Conferinta Internationala “Problematica europeana in Bisericile din Romania”, Sibiu, 7-9 aprilie
Conferinta Internationala “Problematica europeana in Bisericile din Romania”, Sibiu, 7-9 aprilie

Academia Evanghelica Transilvania din Sibiu, in colaborare cu Fundatia “Konrad Adenauer” din Germania, a organizat Sibiu, in zilele de 7-9 aprilie o Conferinta Internationala, cu larga participare, la care sa dezbattut problematica Bisericilor in Romania in noul context oferit de integrarea in Uniunea Europeana.
Este indeobste cunoscut ca Romania a devenit la 1 ianuarie 2007 membra cu drepturi depline a Uniunii Europene. Integrarea Romaniei in NATO si Uniunea Europeana a fost receptata in mod pozitiv de Biserici, in general. In acelasi timp, se manifesta si opinii critice venite din partea unor Biserici in privinta UE. Aceasta uniune este vazuta de unii doar ca o uniune vamala si o punte pentru lumea afacerilor, care neglijeaza dezbaterea adevaratelor valori promovate de Biserici, renuntand aparent la legatura cu Dumnezeu si excluzand orice referire la crestinism in Constitutia europeana.
Conferinta aceasta a incercat sa faca o inventariere a dezbaterilor actuale privind problematica europeana in cadrul Bisericilor din Romania.
Numerosi demnitari si politicieni au participat la aceasta conferinta. Printre ei, au fost prezenti Jean Pierre Rollin, Consul General al Germaniei in Romania; Catalin Buciumeanu, Administratia Prezidentiala; Florin Frunza, Director, Ministerul Culturii si Cultelor; Titus Corlatean, Secretar General PSD si Vicepresedinte al Comisiei Juridice din Parlamentul European; Doina Serban, Coordonator la reprezentanta Uniunii Europene in Romania; Dr. Gheorghe Anghelescu, fost Ministru Secretar de Stat- Culte; Dr. Holger Dix, Directorul Fundatiei Konrad Adenauer- Germania. s.a.
Numerosi rezentanti de varf ai Bisericilor din Romania si din alte state au participat la lucrarile Conferintei. Printre acestia s-au remarcat IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox al Europei Occidentale si Meridionale; ES Josef Homeyer, Episcop Romano-Catolic de Hildesheim; Dr. Jurgen Henkel, Director Academia Transilvania Sibiu; PS Cristoph Klein, Episcop Evanghelic. Din partea Bisericii Greco-Catolice din Romania, a participat PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, insotit de Pr. Vasiloni Trandafir Florin, Protopop de Sarmisegetuza si Responsabil Eparhial cu Pastoratia Laicilor.
In sesiunea de deschidere,s-a dat citire unui mesaj transmis de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. De asemenea, au mai participat Florian Bichir, jurnalist si filosof; Dr. Philipp Hildman, Director, Fundatia Hans Seidel Germania; Dr.Stefan Ragalie, Director, Academia Romana; Dr. Ibram Nuredin, reprezentant al Cultului Musulman precum si multi alti reprezentanti ai Mass-mediei si diferitelor denominatiuni si structuri bisericesti.
Toti acestia au prezentat referate care au dezbatut problematica europeana din prisma Bisericilor din Romania. Concluzia unanima a fost ca Uniunea Europeana nu are la baza doar interese de ordin politic si economic, ci si un profund fundament crestin. Europa are nevoie de o baza comuna de valori, fara care risca sa isi piarda identitatea.Chiar daca desacralizarea si relativismul sunt prezente in Europa, Bisericile se vor uni in efortul de prezervare si intarire a unei identitati crestine, promovand o politica a pacii, dialogului si demnitatii. Se doreste o apropiere intre Biserici, cu pastrarea intacta a identitatii, specificul si particularitatile fiecareia. Europa are nevoie de fiecare crestin in parte si de toti impreuna pentru depasirea tuturor obstacolelor in calea dezvoltarii noii societati europene.

Pr. Vasiloni Trandafir Florin
Protopop, Responsabil Eparhial cu Pastoratia Laicilor- Lugoj

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni