Rugăciune catolică
Adăugată de user necunoscut in 07/02/2008, citită de 5.086 ori
Autor: Florin Iosif, Categorie: Diverse
Rugăciune catolică
O rugăciune "pentru convertirea iudeilor", care face parte din slujba oficiată în Vinerea Sfântă, a fost criticată aspru de mai multe asociaţii de evrei din Italia, chiar şi după ce a fost modificată de papa Benedict al XVI-lea, informează presa italiană.

Ziarul oficial al Vaticanului, L'Osservatore Romano, a publicat, marţi, fragmente dintr-o notă a secretariatului de stat al Vaticanului în care se prezintă modificările aduse textului rugăciunii, rostită în Vinerea Sfântă, care anul acesta se sărbătoreşte pe 21 martie.

Potrivit textului precedent, credincioşii se rugau "pentru convertirea iudeilor", pentru ca Dumnezeu "să le ia vălul de pe inimi" şi să le dea dreptul să fie eliberaţi din "obscuritate" şi "orbire".

Versiunea corectată de Benedict al XVI-lea elimină referirea la "obscuritate", credincioşii rugându-se pentru ca Dumnezeu "să le ilumineze inimile" iudeilor.

Mai multe organizaţii evreieşti, printre care şi centrul Simon Wiesenthal, şi-au manifestat îngrijorarea pentru faptul că rugăciunea a fost inclusă din nou în slujba din Vinerea Sfântă, pe 7 iulie 2007, printr-un decret papal. Textul fusese eliminat de Biserica catolică după Conciliul Vatican II, după ce, în 1962, fusese eliminată din text expresia "iudei perfizi".

Marele rabin al Romei şi-a manifestat, miercuri, nemulţumirea faţă de noua versiune a rugăciunii, care, chiar dacă nu mai deplânge "orbirea" evreilor, face în continuare apel la convertirea acestora.

Rugăciunea "constituie un obstacol în menţinerea dialogului dintre evrei şi creştini", a declarat marele rabin Riccardo Di Segni pentru cotidianul Corriere della Sera. Potrivit acestuia, menţinerea acestei formulări "explicite" în ceea ce priveşte convertirea evreilor "pune din nou în discuţie deceniile de progres".

Noua versiune cere lui Dumnezeu să "ilumineze inimile iudeilor" pentru ca aceştia "să-l cunoască pe Iisus Cristos, salvatorul tuturor oamenilor". Ea mai cere lui Dumnezeu să permită "Israelului să fie salvat prin intrarea poporului în Biserica sa".

Şi rabinul oraşului Milano, Giuseppe Laras, preşedinte al asociaţiei rabinilor din Italia, a deplâns menţinerea acestei rugăciuni care, potrivit lui, "va sfârşi prin a întări în rândul evrilor curentul care se opune dialogului cu Biserica catolică".

Știre preluată de pe www.mediafax.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni