Un proiect remarcabil și plin de semnificație a prins contur, în Banat – scrierea de mână a celei mai mari biblii din lume. Inițiativa a fost pusă în mișcare de către Ionel Tuțac, cel care deține și cea mai mare colecție de biblii din România și urmează să deschidă Muzeul al Bibliei, la Timișoara.
Procesul de creație a acestei Biblii impresionante nu se desfășoară zilnic, ci la diferite evenimente, desfășurate în diverse biserici sau școli.
„Suntem încă la începutul ei, în sensul că nu scriem zi de zi, scriem la diferite evenimente, atunci când merg în diferite biserici, în diferite școli. Ea a fost dusă deja în câteva școli, au scris, urmează să o ducem și în perioada următoare, deci proiectul continuă. Nu știu să spun acuma cât s-a scris, dar sunt probabil peste 1000 de persoane care au scris deja în ea și urmează să o ducem în perioada următoare în alte școli, iar în momentul în care se va încălzi, în primăvară, vrem să facem un proiect, ca ea să fie adusă undeva în zona centrală a orașului Timișoara și oricine, care vrea, să vină să scrie. Ultima dată am fost cu ea, La Sânnicolau Mare. Înainte de asta a fost dusă la Liceul Logos din Timișoara. Am avut o expoziție la Școala Gimnazială Eftimie Murgu din Lugoj, iar directorul mi-a zis că ar vrea să o duc la ei ca să poată copiii să scrie. Deci cam astea au fost ultimele acțiuni la finalul anului”, spune Ionel Tuțac, inițiatorul proiectului.
Cea de-a doua din lume ca dimensiune
Biblia are 1245 de pagini, cu dimensiuni de 90 cm lungime și 60 cm lățime. Când este deschisă, măsoară 120 cm în lățime. Aceasta plasează Banatul pe harta lumii, unde se mai găsesc doar două astfel de proiecte, o biblie scrisă, cu mult timp în urmă, în Chicago, Statele Unite, iar cealaltă în Seul, la Muzeul Calvinismului. Aceasta din urmă este, cel mai probabil, cea mai mare biblie din lume.
Scrierea acestei opere de artă și spiritualitate nu este doar un act individual, ci o experiență colectivă. Oamenii din Banat sunt entuziasmați să contribuie la această capodoperă, de la cei mai tineri la cei mai vârstnici. Procesul poate fi considerat laborios, necesitând supraveghere constantă pentru a evita greșelile, dar entuziasmul și dragostea pentru proiect fac ca fiecare pagină să fie specială.
Muzeul Bibliei ar putea să se deschidă Paști
Odată ce această operă monumentală va fi finalizată, ea nu va fi uitată. Planul este de a o expune într-un muzeu dedicat la Timișoara, la care se lucrează în prezent.
„La muzeu, pot să spun că, avem finalizat proiectul, randările, am făcut cât de cât igienizare acolo, am demolat ce a fost de demolat. Acuma urmează, săptămâna asta, să începem să lucrăm pe partea electrică și sanitară. Deja am primit câteva monitoare, am promisiunea că cineva o să mă ajute cu șapa. Cineva mi-a promis că îmi va pune la dispoziție toate corpurile de iluminat. Eu îmi doresc tare mult ca undeva înainte de Paște să putem face inaugurarea lui”, ne-a mai declarat Tuțac.
Cu fiecare pagină scrisă, această Biblie gigant devine nu doar un simbol al Banatului, ci și o mărturie vie a solidarității și a pasiunii pentru cultura și spiritualitatea autentică.
Titlul original: Una dintre cele mai mari Biblii din lume se scrie de mână, în Banat. Au contribuit și elevii unei școli din Lugoj. (sursă)
Foto: IONEL TUTAC/FACEBOOK