Introducere
Avându-și geneza spre finele primului secol al Reformei, la nivel mondial, baptiștii sunt recunoscuți ca una dintre principalele confesiuni protestante. Spre deosebire de confrații lor, baptiștii români nu s-au bucurat de toleranță și acceptare în cea mai mare parte a celor peste 160 de ani de prezență pe aceste meleaguri. Au fost considerați mereu un element alogen, bănuiți a fi promotori ai unor interese străine. „Baptiștii din România - Pionerii” a fost scrisă pentru a încuraja o conlucrare pașnică cu toate confesiunile, atât pentru ajustarea mentalităților, cât și pentru eliminarea prejudecăților și a stereotipurilor trecutului.
Volumul 1 prezintă progresul mișcării baptiste spre meleagurile românești în Vechiul Regat şi în fostele regiuni austro-ungare din 1856-1918.
Volumul 2 prezintă influența baptismului maghiar din Ardeal și extinderea baptismului românesc în Transilvania, Banat, Bucovina și Basarabia. Cuprinde o analiză amplă privind consolidarea bisericilor germane și bisericilor ruse în regiunile fostului Imperiu Rus, încheind cu formarea Uniunii Baptiste Române după Primul Război Mondial.
Volumul 3 cuprinde colonizarea Dobrogei, Basarabiei și Bucovinei cu germani, în special istoria mișcării stundiștilor și misiunile menoniților și metodiștilor, abordează traducerea și răspândirea Bibliei în română și emigrarea românilor baptiști în SUA și se încheie cu o bogată colecție de documente traduse.
Recomandări carte
“Cartea aceasta are, fără îndoială, profilul unui magnum opus: un proiect amplu, extrem de complex în ceea ce privește suprapunerea planurilor istorice și geografice, însă surprinzător de precis și de competent. Erudiția istoricului baptist Mihai Ciucă este evidentă - volumul acesta reprezintă un punct de cotitură în istoriografia baptiștilor români. Contribuția semnificativă adusă de această lucrare încurajează la excelență în demersul generației acesteia de a cunoaște mai îndeaproape faptele înaintașilor săi, descoperind astfel urmele pașilor Domnului.”
Sorin Bădrăgan, Președintele Uniunii Bisericilor Baptiste din România
“Monumentala istorie în trei volume dedicată baptismului românesc de către regretatul istoric brăilean Mihai Ciucă reprezintă cea mai consistentă și provocatoare analiză a evoluției Bisericilor Protestante Evanghelice din spațiul românesc și est-european. Scrisă cu acribie științifică și aplomb, într-o manieră care reunește armonios în paginile ei atât vocea credinciosului, cât și cea a istoricului pasionat, această istorie a Bisericii Baptiste are toate premisele metodologice de a se constitui într-o sursă clasică pentru studiul istoriei multiplicității religioase a României contemporane și a Bisericii Baptiste in Europa de Est în particular. Debordantă ca abordare și verbiaj, complexă la nivelul surselor primare și secundare folosite, cartea postumă a lui Mihai Ciucă va constitui principala sursă pentru cei interesați în studiul expansiunii Bisericilor Baptiste în România și Estului Europei secolelor al XIX-lea și al XX-lea.”
Dr. Ionuț Biliuță, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” Tg. Mureș, Academia Română
“Sunt profund și plăcut impresionat de volumul și exactitatea detaliilor prezentate în istoria baptiștilor din România scrisă de Mihai Ciucă. Cred că aceasta este cea mai desfășurată și cea mai documentată istorie a baptiștilor din România din ce a fost scris până în prezent. Autorul a reușit cu o măiestrie deosebită să prezinte contextul social, politic, cultural și religios în care a apărut și s-a dezvoltat credința baptistă din România. Recomand această carte fiecărui slujitor și predicator baptist și evanghelic căci aceasta le va fi de mare folos în predicare, misiune, evanghelizare și plantarea de biserici. Fiecare credincios evanghelic din România va primi multă încurajare și va fi provocat la fapte mari de credință prin studierea acestor volume. Iar cititorul de altă confesiune, sau religie, sau ateu se va elibera de preconcepții și va cunoaște adevărul despre venirea, dezvoltarea și efectele credinței baptiste în România.”
Pastor Vasile Filat, autorul monografiei Istoria mișcărilor evanghelice din Basarabia în perioada țaristă (1812-1918)
“Lucrarea realizată de Mihai Ciucă este una care se remarcă prin profesionalism, multitudinea surselor folosite, dar și prin coerența redactării. Parcurgând această carte cititorul se va familiariza cu istoria baptiștilor din România, originea și evoluția instituțională a acestora. Doresc să remarc aici și efortul depus de autor pentru cercetarea originii baptiștilor, precum și a modului în care aceștia au ajuns pe teritoriile locuite de români.”
Marius Silvesan, Institutul Teologic Baptist din București
“Mihai Ciuca a îndeplinit o sarcină gigantică. Din păcate, nu este aici pentru a o vedea publicată, dar noi, istoricii, teologii, credincioșii baptiști, beneficiem enorm. Orice persoană interesată de istoria multietnică și transnațională, de istoria minorităților religioase din Europa de Est, va găsi în aceste volume un tezaur de referințe, noi descoperiri și interpretări istorice.”
Iemima Ploscariu, Dublin City University, Irlanda
Autor
Mihai Ciucă a fondat Asociația Creștină Prologos și a fost membru fondator al Fundației BIG Impact. De asemenea, el este autorul mai multor volume, precum:
„Istoria baptiștilor brăileni în imagini, date și documente”
„Pe urmele lui Robert Murray M'cheyne: Istoricul Misiunii Scoțiene pentru evreii din Iași”
Mihai și-a petrecut ultimii 17 ani din viață îngropat în documente şi mărturii, a colectat date, le-a comparat, le-a studiat şi le-a adus laolaltă într-o lucrare de-a dreptul maiestuoasă despre istoria baptiștilor din România. În 04.07.2021, România a pierdut un slujitor remarcabil, un împătimit al cronologiilor uitate, un căutător de comori istorice, de memorii care au trecut testul timpului şi-au devenit, peste ani, ziceri vii pentru posteritate. Am pierdut un erou salvator al cuvintelor şterse, uneori indescifrabile, dar am moştenit munca lui ca pe cea mai de preţ zestre, ca pe cea mai de dorit taină după care România tânjea deja de prea mult timp: Adevărul.
Pentru mai multe informații și resurse gratuite, vă recomandăm site-ul Istoria Baptiștilor și pagina de Facebook aferentă.