Peste 50 de Oameni Legați și Executați în Timpul Masacrelor din Republica Centrafricană
Adăugată de AgentiaKairos in 10/06/2019, citită de 1.112 ori
Autor: Kairos Media, Categorie: Misiune
Peste 50 de Oameni Legați și Executați în Timpul Masacrelor din Republica Centrafricană

Un atac armat din nord-vestul Republicii Centrafricane (RC) s-a soldat cu peste 50 de morți și mai mulți răniți. Masacrele au avut loc în câteva sate din apropierea orașului Paoua, nu departe de granița cu Ciadul.

Aceasta este singura cea mai mare pierdere de vieți omenești din RC, întrucât guvernul țării a semnat un acord de pace cu 14 grupări armate la începutul acestui an, în februarie.

În toată Africa sub-sahariană, biserica se află în focul persecuției. În timp ce impactul asupra creștinilor în aceste atacuri nu este cunoscut, creștinii sunt majoritatea în țară. Dintr-o populație de 4,7 milioane, credincioșii reprezintă mai mult de jumătate (3,5 milioane). În întreaga țară, creștinii se confruntă cu o intensificare a presiunii exercitate de către extremiștii musulmani. RC, aflată pe locul 21 în Indexul Mondial de Persecuție, continuă să fie dominată de anarhie.

Ploaie de gloanțe

La sfârșitul lunii mai, grupul dominat de musulmani 3R (care militează pentru Reîntoarcere, Recuperare și Reconciliere) a atacat o serie de sate din regiunea nord-vestică a Pahoua, căutând să răzbune uciderea unui bărbat din grupul etnic Peul. Grupul 3R s-a format la sfârșitul anului 2015 pentru a proteja populația grupului Peul, care este alcătuit în mare parte din păstori musulmani. Grupul este condus de Sidiki Abass, unul dintre cei trei consilieri militari speciali ai prim-ministrului RC Simplice Sarandji.

Într-o declarație publicată de organizația medicală de caritate „Medici fără Frontiere” (cunoscuți prin inițialele franceze MSF), supraviețuitorii au împărtășit detaliile acestui teribil atac.

„Mai mulți bărbați, purtând uniforme militare și fiind înarmați cu câte un Kalashnikov (pușcă automată) au sosit în satul meu și au cerut ca liderii comunității să organizeze o adunare generală”, spune Alphonse, un supraviețuitor care a fost rănit de focuri de armă și tratat de echipele MSF.

„Oamenii s-au adunat sub un arbore de mango”, a spus el.

„Apoi au început să ne lege. Mi-au rupt cămașa ca să-mi lege brațele”, a continuat Alphonse. „Ne-au legat strâns unul deasupra celuilalt, apoi au început să tragă. Se simțea ca și cum ar fi plouat cu gloanțe.”

Încălcare majoră a acordului de pace

Acest atac încalcă flagrant acordul de pace semnat în 5 februarie de guvernul RC și de către cele 14 grupări armate, cu sprijinul Uniunii Africane, al ONU și al țărilor din regiune.

Acordul a fost menit să aducă stabilitate în RC, care este dominată de violență din anul 2013 când, în special rebelii musulmani din Selaka, l-au demis pe președintele din acea vreme, David Dacko, provocând represalii din partea majorității militare creștine.

În ultimii șase ani, atacurile repetate și violența împotriva civililor au lăsat 2,9 milioane de persoane, sau jumătate din țară, în nevoie de asistență umanitară. Mii de oameni au murit datorită tulburărilor din țara producătoare de diamante și de aur, iar o cincime din cei 4,5 milioane de locuitori au fugit din locuințele lor.

Rugăciune pentru biserica din RC

  • - Rugați-vă ca aceste incidente să nu conducă la represalii care ar împiedica eforturile de pace de până acum.
  • - Rugați-vă ca Domnul să lucreze în aceste circumstanțe, atrăgând tot mai mulți oameni la Sine.
  • - Rugați-vă ca biserica să aibă curajul și înțelepciunea de a răspunde acestor provocări într-un mod care îl onorează pe Domnul.

Sursa: www.opendoorsusa.org


Știre preluată de pe www.agentiakairos.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni