După opt ani pe lista condamnaților la moarte, Asia Bibi este în sfârșit liberă.
După șase luni de la achitarea ei în data de 31 octombrie 2018, Asia Bibi a părăsit Pakistanul și a ajuns în siguranță în Canada, unde locuiește acum familia ei. Familia ei a primit deja azil politic acolo.
Un purtător de cuvânt al organizației Open Doors și-a exprimat bucuria astfel: „Aceasta este o veste minunată. Și sperăm că nu vor exista repercusiuni pentru creștinii din Pakistan, ci că aceasta va deshide o cale spre schimbare, speranță și reconciliere.”
Soție și mamă a cinci copii, Asia a petrecut opt ani în închisoare, fiind condamnată la moarte sub acuzația de blasfemie. Când Curtea Supremă a Pakistanului a anulat condamnarea în octombrie anul trecut, era de așteptat ca ea să plece imediat din țara ei de origine.
Însă achitarea ei a provocat proteste masive și violente din partea extremiștilor musulmani, care au cerut ca ea să fie omorâtă. Acest lucru a determinat ținerea lui Asia Bibi în custodie de protecție într-o locație secretă din țară.
Anul trecut, înainte și după audierea în fața Curții Supreme, extremiștii islamici au amenințat judecătorii și au organizat proteste majore. De asemenea, au depus o petiție pentru a contesta decizia instanței. Așteptând o altă audiere, Asia nu avea voie să părăsească țara.
În ianuarie 2019, instanța a confirmat decizia de achitare, oferindu-i Asiei oportunitatea de a părăsi țara. Totuți, s-au raportat puține despre locația ei și despre planurile de plecare.
Asia a fost arestată în 2009, fiind acuzată că l-a insultat pe profetul Mahomed, după o dispută pe care a avut-o cu o colegă de muncă, cauzată de faptul că Asia a atins paharul cu apă pe care aceasta îl ținea în mână. În anul următor, a fost condamnată la moarte pentru blasfemie.
Cazul ei a atras atenția la nivel global asupra legilor din Pakistan privind blasfemia, legi pe care fundamentalistii islamici din țară se luptă să le susțină. De multe ori, musulmanii folosesc legile pentru a pune mâna pe terenuri sau pentru a se răzbuna pe cineva.
Creștinii din Pakistan (3,9 de milioane, dintr-o populație de 200 de milioane) s-au rugat cu stăruință pentru un rezultat pozitiv.