Un dictator din Sudan cunoscut pentru politici brutale împotriva creștinilor a fost nevoit să demisioneze.
După 30 de ani de când a ajuns la putere, președintele sudanez Omar al-Bashir nu mai este în funcție. Au fost luni de proteste împotriva lui Bashir, pe care mulți cetățeni îl învinuiesc pentru economia slabă și condițiile de viață care par să se înrăutățească tot mai mult. Bashir a supravegheat genocidul și crimele împotriva umanității care au avut loc în Darfur la începutul anilor 2000, care au ucis sute de mii de oameni.
El a fost președinte în timpul unui război civil cauzat de efortul său de a stabili legea șaria în tot Sudanul; guvernul său a impus de asemenea legi care au permis omorârea cu pietre și amputarea ca și pedepse. Armata lui Bashir este, de asemenea, responsabilă pentru bombardarea civililor din Munții Nuba din Sudan, o regiune a țării în care trăiește o minoritate creștină semnificativă.
Sudanul ocupă locul 6 în Indexul Mondial de Persecuție din anul 2019 și se află în primele 10 locuri din 2015. Guvernul lui Bashir, cu devotamentul său față de extremismul islamic, a fost în mare parte responsabil pentru acest clasament.
Creștinii sunt adesea supuși unui tratament brutal din partea culturii înconjurătoare și din partea autorităților; convertirea de la islam la creștinism se pedepsește cu moartea. Chiar și în Munții Nuba, unde creștinii se pot închina puțin mai deschis, se confruntă cu bombardamente și atacuri din partea armatei conduse de Bashir, care îi țintește și îi ucide. Mărturiile din Sudan sunt înfiorătoare, arătând cât de periculos este să fi creștin în această țară.
Comunitatea creștină din Sudan așteaptă și urmărește evenimentel împreună cu restul lumii. Cu toate că Bashir era, fără îndoială, un dictator vinovat de crime teribile, nu există nicio siguranță că înlocuitorul său va fi mai bun.
Așadar, deși este greu să spunem ce înseamnă acest eveniment pentru Sudan – și pentru creștinii sudanezi – poporul lui Dumnezeu poate face ceea ce trebuie să facă întotdeauna în momente nesigure: să se roage.
Organizația Open Doors a luat legătura cu prezbiterii bisericilor, care în momentul de față vă cer să vă rugați împreună cu ei pentru Sudan. Ei ne cer:
Sursa: www.opendoorsusa.org