Bihor. Oamenii cu suflet mare din cartierul „Colonie” al municipiului Salonta pregătesc săptămâna aceasta sania lui Moș Crăciun. Devenit deja tradiție pentru sute de salontani, evenimentul caritabil este pregătit cu minuțiozitate și multă dăruire de inimoșii Ioan, Rodica, Răzvan Sala, alături de Ramona și Ovidiu Buz. Acțiunea umanitară este dedicată copiilor orfani din Centrul special de la Cighid. Organizatorii fac un apel la toți cei care poartă în suflet dorința de a-i ajuta pe orfanii de la Cighid și îi așteaptă pe salontanii darnici cu hăinuțe, alimente de bază, dulciuri și jucării în Parcul „Regina Maria”, Duminică, 17 decembrie, de la ora 13:00.
Ziua de Duminică, 17 decembrie, va purta și anul acesta amprenta dărniciei tuturor salontanilor care vor răspunde apelului umanitar lansat de familiile Sala și Buz: după Sfânta Liturghie a Bisericii Ortodoxe Mari „Înălțarea Domnului” din Salonta, mai mulți tineri studenți, absolvenți și masteranzi ai Facultății de Teologie Ortodoxă, alături de preotul paroh Nicolae Marian, vor colinda Nașterea Domnului enoriașilor Parohiei Ortodoxe „Înălțarea Domnului”; de la ora 13:00, în Parcul „Regina Maria” din cartierul salontan „Colonie”, se va organiza colectarea cadourilor pentru caravana caritabilă „De Crăciun fii mai bun!” destinată copiilor orfani de la Cighid, prilej pentru fapte bune materializate în donarea de pachete cu hăinuțe, alimente de bază, dulciuri și jucării; în jurul orei 13:30, peste zece autoturisme încărcate cu daruri, la care sunt așteptați și alți susținători, vor pleca la Centrul special pentru orfani de la Cighid; în jurul orei 15:00, Parcul „Regina Maria” va deveni „Punctul Zero” al întâlnirii cu Moș Crăciun, locul feeric unde sunt așteptați cu daruri minunate copiii din Salonta; ajutoarele Moșului - Ramona, Rodica, Nelu, Ovidiu, Răzvan - promit o după-amiază magică binecuvântată de grupurile de colindători printre care se vor număra și tinerii studenți, absolvenți și masteranzi ai Facultății de Teologie Ortodoxă.
„Sfântul Apostol Iacov ne descoperă faptul că religia curată şi neîntinată, înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor. Fiindcă de Crăciun ești mai bun, dorim ca această bunătate să fie urmată de fapte plăcute lui Dumnezeu și binecuvântate în bucuria Sărbătorilor Nașterii Pruncului Iisus Hristos din casele noastre, alături de sufletele nevinovate ale copiilor orfani de la Cighid. Duminică, 17 decembrie, de la ora 13:00, îi așteptăm pe toți salontanii cu suflet mare să se alăture proiectului nostru umanitar de ajutorare a copiilor orfani de la Cighid. Mulțumim și primarului comunei Mădăras, Dan Alexandru Tiurbe, care ni s-a alăturat în susținerea acestui eveniment caritabil”, ne-a declarat Ioan Sala.
Potrivit gândul.info, în vara acestui an, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a înaintat un denunţ către Parchetul General cu privire la săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflaţi în Căminele-spital pentru minorii nerecuperabili din Cighid şi Păstrăveni şi cei din Căminul pentru minori deficienţi nerecuperabili din Sighetu Marmaţiei. Acolo, în perioada 1966-1990 au murit în total 771 de copii, mulţi dintre ei din cauze medicale care puteau fi tratate sau prevenite, dar şi, conform legiştilor şi experţilor IICMER, din cauze care denotă agresiunile şi tratamentele inumane la care erau supuşi. Reprezentanţii IICCMER estimează însă că, la nivel național, în centrele de plasament din perioada comunistă s-au înregistrat peste 10.000 de victime. La căminul-spital pentru minori nerecuperabili din Cighid, judeţul Bihor, au murit 138 de minori în perioada 1 octombrie 1987 - 26 martie 1990.
Sorin PETRACHE