Tim Kimmel, autorul cărţii Căsnicia plină de har, este mulţumit şi de-a dreptul încântat când bisericile şi familiile sunt sănătoase şi putenice. Fiind fondatorul şi directorul executiv al Family Matters, Tim are ca obiectiv transformarea familiilor prin harul lui Dumnezeu în instrumente de reformare şi restaurare. Astfel dezvoltă resurse pentru familii şi biserici, scrie cărţi şi conduce conferinţe cu privire la presiunile imense cu care se confruntă familiile din ziua de azi. Simpla citire a titlului acestei cărţi ridică imediat o întrebare: Ce legătură are harul cu căsnicia? Autorul susţine şi dezvoltă pe parcursul cărţii ideea că rolul harului în căsnicia creştină este unul definitoriu, în care efectele pezenţei sale sunt simţite la maximum de către familiile în cauză.
Când am spus: ,,Da!” ne-am imaginat că relaţia noastră de căsătorie va fi un parteneriat natural, în care ne vom simţi permanent preţuiţi, respectaţi şi apreciaţi. Afară de cazul că citeşti această carte în luna de miere, ai descoperit deja că relaţia de căsnicie seamănă mai mult cu o cursă cu obstacole în care te-ai împiedicat de multe lucruri dureroase. De fapt, fără veriga lipsă, fără har, dăm de necaz fiindcă majoritatea căsniciilor nu se frământă că le lipseşte iubirea; se frământă că le lipseşte harul. Tânjim să simţim harul prin tonul vocii partenerului nostru, prin expresia feţei, atingerea fizică sau gesturile simple de curtoazie şi bunătate. Şi totuşi, adesea arătăm mai mult har colegilor de muncă, prietenilor şi animalelor de companie, decât o facem faţă de persoana cu care am fost de acord, în faţa martorilor, să împărţim un sertar de lenjerie intimă, o oglindă de baie şi un card de credit. Căsniciile lipsite de har au un fel de a părea obosite şi îmbătrânite mult mai repede decât ne-am fi imaginat vreodată că se poate întâmpla. Fără har, ziua fastuoasă a nunţii poate deveni uvertura cântecului nostru de regret. Dorinţa lui Dumnezeu este să împletească speranţele şi visurile noastre unul pentru celălalt din ziua nunţii, cu planurile Lui. El totdeauna doreşte să Se strecoare între cei doi şi să înmiresmeze cu harul Său, povestea lor de dragoste. Astfel în prima parte a cărţii ne este prezentată acea verigă lipsă din multe căsnicii: harul. Cum descoperim harul într-o căsnicie? Autorul ne prezintă o sumedenie de definiţii ale harului regăsit în cadrul unei căsnicii pline de har.
Harul înseamnă să doreşti ce este mai bine pentru partenerul tău de viaţă, chiar şi atunci când nu merită. Harul este echilibrul pe care îl aplicăm tuturor condiţiilor şi provocărilor care permit iubirii maritale să evolueze odată cu vârsta. Harul este semnul pozitiv care anulează toate semnele negative inerente oricărei relaţii. Harul este cel care face posibil ţinerea legământului: ,,până când moartea ne va despărţi”. Harul se referă la Dumnezeul harului, izvorul harului, Cristos cel plin de har. Fără har suntem zdrobiţi de stânci şi scufundaţi în apele adânci ale căsniciei. Fără har ajungem rapid şi sigur la capătul resurselor noastre, neavând nicio şansă de supravieţuire. Există însă un loc unde harul lui Dumnezeu poate fi trăit în cadrul căsniciei, îl vom găsi acolo unde s-a aflat dintotdeauna; lângă inima lui Dumnezeu. Numai legătura inimii cu Mântuitorul ne poate oferi înclinaţia şi puterea pline de har, de a respinge sistemele noastre defecte care funcţionează împotriva relaţiilor sănătoase. Atunci când împletim har în povestea noastră de dragoste, de fapt un sâmbure ce va deveni trăsătura definitorie a familiei, va încolţi şi va consolida parcursul acesteia.
Vom descoperi în continuarea cărţii o nouă perspectivă asupra căsniciei, o perspectivă plină de har. Uneori în cadrul căsniciei nu ne putem abţine să nu ne luăm o dublă revanşă, dacă suntem păgubiţi în vreun fel. Vrem să fim corecţi, justiţie până la capăt, doar atât, nimic mai mult, dar nici mai puţin. Preferăm matematica simplă din spatele dinamicii cauză-efect dintr-o relaţie, reciprocitate fără a rămâne datori, aplicând nemilos legea talionului – ochi pentru ochi. Când aducem în discuţie aşezarea harului la temelia relaţiei în căsnicie, majoritatea ne sfiim, dacă nu suntem chiar reticenţi. Harul este o nouă modalitate de a ne privi reciproc, este o perspectivă care provine direct din inima lui Dumnezeu. Primind har divin în căsniciile noastre, vom putea învinge eul nostru absorbit de sine, vom putea renunţa la condiţionările egoiste şi vom putea depăşi falsa neprihănire plină de pietate. Harul este străin de comportamentul nostru obişnuit, harul este atât de... altruist. Dumnezeu, aplicând matematica divină, nu ne tratează aşa cum obişnuim să ne tratăm noi unii pe alţii, nu ţine scorul aşa cum facem noi. Dacă ar face-o, niciunul dintre noi nu am rămâne în picioare, am fi terminaţi, praf şi pulbere. Puterea lucrării lui Cristos de pe cruce ne oferă singura alternativă faţă de tendinţa noastră de a aşeza între noi şi persoana alături de care ne trezim în fiecare dimineaţă, orice altceva decât iubirea plină de har. Cum Dumnezeu ne priveşte prin lentila iubirii jertfitoare oferindu-ne necondiţionat harul Lui copleşitor, tot aşa, noi ca soţi avem responsabilitatea să ne privim partenerul, oferind necondiţionat din harul primit.
Partea a doua a cărţii ne prezintă un tablou al căsniciei pline de har, ce oferă practic harul, care sunt efectele lui în viaţa de familie... cum harul chiar dă rezultate. În primul rând harul clădeşte o iubire trainică în partenerul de căsătorie prin folosirea unor cuvinte alese cu atenţie şi prin acţiuni întreprinse în mod deliberat. Aici autorul, împreună cu soţia sa Darcy, ne prezintă definiţia iubirii aşa cum au gândit-o ei pentru căsnicia lor. ,,Iubirea este legământul voinţei mele de a împlini nevoile tale şi de a face tot ce este mai bun pentru tine, indiferent cât m-ar costa.” Această definiţie o putem considera ca o prelungire directă a iubirii lui Dumnezeu pentru noi, unde ,,nevoile” şi ,,binele” cuprind aspecte emoţionale, intelectuale şi spirituale ale iubirii care ar trebui să fie destul de evidente.
Dincolo de cuvintele frumoase adresate partenerului nostru, trebuie să îi oferim siguranţa acceptării lui aşa cum este. A-ţi accepta partenerul aşa cum este, înseamnă a-L onora pe Dumnezeu pentru cadoul minunat oferit. Unde există acceptare, există siguranţă. Harul ne leagă indestructibil atât de inima lui Dumnezeu cât şi de inima partenerului de căsnicie şi tot ce întreprindem în aceste două direcţii menţine un climat al siguranţei şi al sincerităţii. Pe de altă parte, o altă dimensiune a harului este libertatea pe care o oferă celuilalt de a face greşeli şi acest fapt este pentru cele mai multe cupluri un obstacol greu de trecut. Greşelile trecute sau prezente, îi afectează pe amândoi partenerii şi fiecare păcat este îndreptat înspre cei doi în mod egal. Din natura noastră suntem tentaţi imediat să reacţionăm acuzatori. Avem o înclinaţie pe cât de mare, pe atât de greşită să-l condamnăm pe celălalt, când pierdem din vedere iertarea uriaşă pe care am primit-o din partea lui Dumnezeu. Vestea bună este că putem să depăşim această condiţie într-o căsnicie plină de har. Autorul ţine la acest punct să clarifice faptul că deşi harul trebuie să fie lentila prin care să privim păcatul partenerului de viaţă, e nevoie ca persoana care a păcătuit să dea dovadă de o pocăinţă sinceră. Pocăinţa este primul pas către Dumnezeu şi trebuie să fie primul pas către partenerul nostru atunci când îl dezamăgim.
La final, autorul Tim Kimmel ţine să-i felicite pe cititorii care au făcut această incursiune citind cartea Căsnicia plină de har, adăugând că beneficiile sunt incomensurabile atunci când parcurgând maratonul căsniciei, cei doi parteneri adaugă dincolo de orice altceva... har din plin. Dumnezeu a ales căsnicia ca exemplul Lui cel mai înalt pentru lumea creaţiei Sale, aşezând-o în vârful civilizaţiei cu un motiv anume. A dorit ceva care să reziste în faţa cerinţelor extreme ale culturii decadente şi să îndure atacurile radicale din partea forţelor răului. ,,Fericiţi până la adânci bătrâneţi”, da aşa ne dorim, însă asta cuprinzând toate provocările şi cizelările de care Dumnezeu hotărăşte să avem parte – lucruri care ne ţin aproape de El şi unul de celălalt. Începutul unei căsnicii pline de har are loc în momentul în care Dumnezeu ia doi oameni cu Sine în barcă, într-o aventură pe viaţă care conduce în cele din urmă în veşnicie. Ultimul paragraf al cărţii ilustrează perfect această fascinantă poveste.
,,Porniţi în povestea voastră de iubire plini de visuri; o încheiaţi cu amintiri. Dar dacă L-aţi invitat pe Isus de-a lungul călătoriei voastre şi aţi lăsat ca harul Lui să pătrundă în toate amintirile voastre, El vă va ajuta să o încheiaţi cu bine. Veţi şti pe deplin că promisiunea Bibliei este adevărată: harul Lui este îndeajuns. Şi harul Lui se va dovedi îndeajuns până la sfârşitul poveştii voastre de iubire... când unul dintre voi îl va aşeza tandru pe celălalt în braţele lui Dumnezeu.”
Perfect adevărat, absolut sigur: avem nevoie imperios de harul divin pentru a crea căsnicia după care am tânjit dintotdeauna. Citind cartea Căsnicia plină de har, scrisă de Tim Kimmel, vom explora realitatea cotidiană de a pune în practică legământul de a-l trata pe partenerul nostru de căsătorie aşa cum ne tratează Dumnezeu – cu har.