Mihnea se luptă cu realitatea. Ajută-l să o înțeleagă!
Adăugată de GabrielTudor in 16/05/2015, citită de 3.180 ori
Autor: Gabriel Tudor, Categorie: Audio
Mihnea se luptă cu realitatea. Ajută-l să o înțeleagă!

Cuvinte precum mama sau tata sunt firești în limbajul unui copil de cinci ani. Pentru Mihnea Chiriac din București însă, ele arată un progres remarcabil obținut după luni întregi de terapie zilnică.

Băiețelul suferă de autism infantil, afecțiune care îl face străin de lumea în care trăim și dependent de tratamentul foarte costisitor pe care părinții cu greu și-l permit.

Vorbim de 5.000 de lei lunar, prea mult pentru posibilitățile familiei Chiriac, dar fără de care șansele copilului de a se integra în societate scad pe zi ce trece.

Vă invit, în minutele următoare, să facem cunoștință cu Mihnea, să aflăm povestea lui, dar și modalitățile prin care îl putem ajuta.

<    AMBIANȚĂ
    Sunt lucruri simple pe care Mihnea i le spune mamei. Simple pentru noi, cei care nu știm cum e să crești un copil cu nevoi speciale. Pentru Simona Chiriac sunt adevărate succese obținute după îndelungi eforturi și sacrificii.

    Băiețelul de numai 5 ani a fost diagnosticat cu autism infantil, o afecțiune care îl înstrăinează de cei din jur, dar în același timp îl face dependent de ajutorul lor.

    Nu se dezvolta în ritmul celorlalți copii. Noi l-am crescut oarecum după o carte, știam ce trebuie să facă la 3 luni, 6 luni, 12 luni și el pur și simplu nu avansa. De la 1 an de zile n-a vorbit nimic, spunea doar „Ta-ta-ta” și „Ma-ma-ma”, dar fără să fie cuvinte cu adresă.
    Am mers la un psiholog pentru că ni s-a părut ceva îngrijorător. Domnul respectiv ne-a spus că n-are nicio problemă copilul, că cerem noi prea multe de la el - asta se întâmpla la un an și jumătate. La doi ani, am mers la un alt psiholog și atunci am aflat că are autism și am început imediat terapia.

    Pe lângă medicație, Mihnea are nevoie constantă de ajutorul unui specialist. Psihoterapeutul este cel care îl învață pe copilul autist cum să devină un adult independent.
    Fiecare progres se obține împreună, pas cu pas, după cum explică psihologul Nicoleta Burlacu.

    Dacă este aplicată de specialiști într-un mod nu foarte rigid, terapia ABA dă rezultate foarte bune pe termen lung.
    Principiile terapiei comportamental-aplicate se pun în aplicare din dezvoltarea tipică a copilului în niște programe făcute într-un mod organizat.

    Cu alte cuvinte, copilul autist învață aceleași lucruri ca un copil sănătos, dar mult mai lent și ajutat intens de psihoterapeuți.

    Drumul spre recuperare nu e doar lung, ci și foarte costisitor. În funcție de vârsta de începere a terapiei și de dificultățile întâmpinate, numărul ședințelor variază. Unii copii necesită 20, alții 40 sau chiar 80 de ore pe lună.

    Asta înseamnă mii de lei lunar, bani pe care tatăl lui Mihnea cu greu a reușit să-i strângă până acum. Din păcate, Șerban Chiriac mărturisește că nu știe cum se va descurca pe mai departe.

    În cel mai bun caz, cred că m-aș descurca la 2 ore pe zi.
    Ați apelat la ajutorul prietenilor sau rudelor?
    Da.
    Și ce răspuns ați primit?
    Pozitiv, că ne ajută, am strâns formulare 230 în principal de la rude, donații, tot ce s-a putut face pentru terapie.

    Donațiile și formularele pentru direcționarea a 2 la sută din impozitul pe venit nu au fost suficiente pentru a-l ajuta pe Mihnea să beneficieze de terapia completă de care are nevoie pentru a se recupera. Din acest motiv, familia băiețelului autist ne-a cerut ajutorul și speră că împreună îi putem da speranța unei vieți independente.

    Cei care vor să contribuie la viitorul lui Mihnea Chiriac pot afla detalii la numărul de telefon 0723-349-576 sau pot dona prin card, SMS sau PayPal pe site-ul salveazaoinima.ro.

    De asemenea, așteptăm să ne scrieți pe adresa de e-mail [email protected]. > 

    Am ascultat un reportaj realizat de Gabriel Tudor.

{Sursa: Asociația «Salvează o inimă»
Fundal sonor: Sean Beeson
Montaj: Gabriel Tudor}


Știre preluată de pe salveazaoinima.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni