Peste 90% din satele din Africa nu sunt conectate la reţeaua de drumuri, nu au apă curentă şi nici curent electric. O organizaţie înfiinţată de patru ani a decis să îmbunătăţească aceste condiţii.
Istoria acestei organizaţii are legătură cu o firmă americană care produce blugi şi pentru care a lucrat o israeliancă numită Sivan Ya'ari. În urmă cu 13 ani, ea a călătorit la sucursalele firmei ei din Madagascar, fiind şocată de sărăcia de acolo. Mai mult, când a ajuns să cunoască şi alte ţări africane, consternarea ei nu a dispărut, ci dimpotrivă a crescut. ”Pur şi simplu nu puteam să înţeleg cum mai pot exista astfel de condiţii la începutul secolului al XXI-lea”, a spus ea privind retrospectiv. Ya'ari şi-a propus să nu stea fără să facă nimic. Astfel ea a adus lumina în nenumărate sate africane, realizând o legătură între donatori, tehnologia israeliană şi cei aflaţi în nevoie, reuşind să îi convingă pe mulţi alţii de principiul «Tikun Olam» (pentru o lume mai bună, n.trad.) susţinut puternic în iudaism.
După întoarcerea în Statele Unite ale Americii, iniţial ea s-a alăturat unui proiect al Naţiunilor Unite, fiind trimisă în Senegal. Acolo a ajutat la verificarea pompelor de apă care fuseseră instalate în sate în cadrul unor proiecte umanitare pentru a asigura aprovizionarea cu apă potabilă curată a aşezărilor respective. Deoarece astfel de pompe de apă funcţionează cu motorină, proiectul a eşuat deplorabil. Ea a declarat: «Multe pompe nici măcar nu au fost puse în funcţiune, deoarece fie nu se putea cumpăra motorina, fie locuitorii satului erau prea săraci pentru a întreţine pompele odată puse în funcţiune. Proiectul a fost aşadar un fiasco total. Am înţeles atunci că multe dintre problemele Africii nu pot fi soluţionate decât cu ajutorul energiei solare. Generarea de energie solară nu costă nimic după achiziţionare şi, pe lângă aceasta, pentru mine a fost importantă implicarea israeliană. În definitiv, Israelul este considerat lider în domeniul energiei solare.»
Astfel ea a înfiinţat organizaţia «Innovation Africa», care aduce pe continentul negru tehnologie pentru generarea energiei solare. Între timp au fost instalate numeroase panouri solare pe case private, şcoli, orfelinate şi spitale. Ya'ari nu s-a mulţumit numai cu atât, astfel că o echipă de colegi de-ai ei au instruit la faţa locului populaţia, pentru ca oamenii să ştie cum trebuie întreţinute instalaţiile. «Innovation Africa» propune în fiecare sat înfiinţarea unei comisii de cetăţeni care să se ocupe de toate problemele legate de energia solară, păstrând în acelaşi timp legătura cu organizaţia. Se doreşte susţinerea acestora prin sfaturi şi acţiuni atât înainte, cât şi după instalarea şi instruirea de bază.
Până acum organizaţia a facilitat obţinerea curentului pentru aproximativ jumătate de milion de oameni care trăiesc în Uganda, Tanzania, Etiopia şi Malawi. Astfel au fost salvate numeroase vieţi omeneşti. Pe lângă faptul că acum au lumină seara, aceşti oameni au apă potabilă mai curată, instalaţiile frigorifice din spitale corespund standardelor şi astfel medicamentele vitale nu se alterează, iar pompele de apă pot funcţiona în mod corespunzător. În multe sate, energia solară reprezintă prima sursă de curent de care au avut parte aceşti oameni vreodată. Un bec aprins este aproape o minune pentru ei.
Acum organizaţia îşi îndreaptă atenţia spre un domeniu în care este important curentul, şi anume inovaţia israeliană a irigării prin picurare, care ajută la economisirea apei şi care totuşi duce la obţinerea de recolte bune. Multe firme israeliene participă la această acţiune. Iniţiatoarea acestor proiecte nu face un secret din faptul că, prin ajutorul din Africa, vrea ca în acelaşi timp să contribuie la o îmbunătăţire a imaginii internaţionale a statului Israel: «Spunem peste tot că această tehnologie progresistă provine din Israel. Şi sponsorii noştri ştiu acest lucru.»
Recent organizaţia aceasta a fost distinsă cu un premiu al Naţiunilor Unite, primind un loc de consultant în forumul economic şi social al acestei comisii internaţionale. Zwi Lydar
Articol preluat din revista Știri din Israel.