Mahinda Rajapaksa, -preşedintele Sri Lankăi, i-a spus următoarele omolog-ului său israelian Şimon Peres în timpul vizitei sale în Israel: «Când ne-am obţinut independenţa în anul 1948, statul evreu s-a numărat printre primele ţări cu care am început relaţiile diplomatice.» Pe lângă aceasta, el şi-a exprimat admiraţia pentru inovativitatea Israelului.
Viaţa culturală evreiască din Berlin s-a îmbogăţit printr-o bibliotecă publică cu literatură în limba ebraică. Membrii ”Sefriah” se întâlnesc o dată pe lună la cafea şi prăjituri şi au la dispoziţie pentru lectură un număr de aproximativ 2000 de cărţi.
După reluarea colaborării cu Consiliul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Israelul speră să aibă parte de un tratament imparţial, după cum a declarat ministrul de externe Liberman la Geneva, în faţa înaltului Comisar pentru drepturile omului, Navi Pillay.
Clubul olandez de fotbal din liga întâi Vitesse Arnhem şi-a cerut scuze de la jucătorul israelian Dan Mori, declarând că regretă că a plecat fără el în cantonamentul din Abu Dhabi. În urmă cu câteva săptămâni s-a declaşat o furtună de indignare nu pentru că statul arab i-a refuzat israelianului viza, ci pentru că echipa sa a acceptat situaţia în mod tacit şi nu şi-a schimbat planurile.
Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu i-a urat bun-venit premierului canadian Stephen Harper în Israel, declarând următoarele: «Sunteţi fără îndoială un mare prieten al Israelului şi al poporului evreu. Într-o lume atât de cinică şi de ipocrită aţi dovedit că sunteţi un lider de înaltă ţinută morală.» Lucrul acesta este valabil şi cu privire la lupta împotriva terorismului, Netanyahu continuând: «în ceea ce priveşte antisemitismul, aţi stat întotdeauna alături de Israel şi de poporul evreu. Vă apreciez pentru faptul că susţineţi echitatea şi imparţialitatea faţă de toţi oamenii — fie ei evrei, fie de alte naţionalităţi.»
Dealul Tel Qaeifa şi Valea Ela au fost declarate parcuri naţionale, motiv pentru care a fost anulată în această zonă construirea unui nou cartier de locuinţe pentru oraşul Beit Şemeş. În Valea Ela a avut loc lupta biblică dintre David şi Goliat. Pe acest deal, arheologii au descoperit un palat şi cetatea biblică Şaaraim.
Luna ianuarie a fost una tristă pentru Ierusalim, deoarece patru persoane au murit în urma unei explozii provocate de instalaţia de gaz dintr-o locuinţă, aceasta nefiind întreţinută în mod corespunzător. Puţin mai târziu, din cauza unei acţiuni inadecvate de combatere a dăunătorilor, două fetiţe şi-au pierdut viaţa în urma intoxicaţiilor. Şi viaţa fraţilor lor mai mari a fost pusă în pericol, dar aceştia sunt acum în curs de recuperare.
Rudele îndoliate ale teroriştilor palestinieni din Cisiordania au cerut Curţii Supreme de Justiţie a Israelului să aprobe cedarea corpurilor neînsufleţite ale acestora. După hotărârea judecătorească, Israelul a început imediat transferarea primelor cadavre din tota1u1 de 36.
În anul 2013, statul Israel a tratat fie direct la graniţă în spitale de campanie, fie în spitalele din nordul ţării aproximativ 700 de pacienţi din Siria.
Israelul a permis importarea mai multor materiale de construcţii pentru proiecte ONU în Fâşia Gaza, cu scopul de a promova construcţia clădirilor care au fost avariate în timpul unei furtuni de iarnă din decembrie 2013.
În discursul său cu privire la starea națiunii preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama a asigurat că va apăra securitatea Israelului ca stat evreu. În acelaşi timp, el a garantat continuarea tratativelor cu Iranul şi s-a declarat împotriva unor noi sancţiuni.
Conform datelor armatei israeliene, numărul femeilor religioase care s-au prezentat în anul 2013 pentru a se înrola în serviciul militar şi care nu au ales serviciile sociale alternative, s-a dublat în comparaţie cu anul 2010. Au fost recrutate 1616 femei faţă de un total precedent de 935. În plus s-a spus că tinerele au ales posturi tot mai dificile şi mai importante.
India şi Israelul vor să pună împreună la punct un sistem de apărare antirachetă care va proteja India împotriva rachetelor convenţionale şi de tip nuclear din China. De partea israeliană sunt implicate industria aviatică israeliană şi Rafael, care doresc să realizeze special pentru India sistemul mobil de radar C4I. Nu se ştie încă nimic cu privire la costurile proiectului.
Prim-ministrul Beniamin Netanyahu a suportat criticile venite din partea a numeroase asociaţii ultraortodoxe din cauza ştirii că fiul său Yair ar fi prieten cu o norvegiancă neevreică. Familia Netanyahu a comunicat că cei doi tineri «doar studiază împreună».
În prezent, în Israel trăiesc aproximativ 8 milioane de cetăţeni. Un studiu anticipativ al Institutului Naţional de Statistică indică pentru anul 2048 peste 13 milioane de cetăţeni. În special zona oraşului Tel Aviv se va dezvolta, motiv pentru care experţii cer încă de pe acum creşterea drastică a activităţilor de construcţie.
Cu ajutorul tehnologiei firmei «Objet Geometries», cu sediul la Rehovot, Israel, firma americană «Stratasys» a scos pe piaţă prima imprimantă color 3D de o înaltă calitate. «Objet500» are trei capete de imprimare şi acoperă o paletă de culori mai vastă decât imprimantele 3D de până acum, care dispun de doar două capete de imprimare.
Grădina zoologică biblică din Ierusalim are un nou rege. Leul Gir, în vârstă de doi ani, provine dintr-o grădină zoologică suedeză şi îi va ţine companie leoaicei Ileniya, a cărei pereche a murit recent. Pentru oraşul Ierusalim, a cărui stemă este împodobită de un leu, sosirea lui Gir a reprezentat un mare eveniment.
Ministerul israelian de Interne le-a pus la dispoziţie imigranţilor ilegali care provin în principal din state africane, o despăgubire financiară considerabilă în cazul întoarcerii de bună voie în ţările lor. Numai în luna ianuarie a acestui an, aproape 800 de persoane au acceptat oferta, părăsind benevol Israelul.
Chiar dacă iarna a început bine la Ierusalim, cu un front de furtună şi zăpadă, Israelul a trecut printr-una dintre cele mai uscate luni ianuarie din ultimele decenii. În multe locuri nu a căzut nici măcar o picătură de ploaie.
Potrivit unui raport al serviciului secret israelian de interne Şabak, în anul 2013 au avut loc cel puţin 1271 de atacuri asupra israelienilor din Cisiordania. În anul anterior, palestinienii au efectuat 578 de atacuri în această regiune. Şase israelieni (trei civili şi trei membri ai forţelor de securitate) au murit în urma atacurilor teroriste.
Iniţiativa guvernului «Un computer pentru fiecare copil» a fost schimbată de prim-ministrul Beniamin Netanyahu cu «O tabletă pentru fiecare copil», pentru a simboliza astfel progresul. Până acum în cadrul proiectului au fost distribuite 35.936 de computere copiilor săraci din 165 de comunităţi.
Deputatul canadian Mark Adler şi-a descoperit verişoara care a supravieţuit Holocaustului, în timpul vizitei sale în Israel la organizaţia «Yad Ezer LaHaver» (O mână de ajutor pentru un prieten, n.trad.), într-o fotografie făcută în gettoul Lodz.
Fathi Hammad, ministrul de interne al Hamasului, a profeţit în timpul unei parade militare din Fâşia Gaza următoarele: «Suntem pe urmele sioniştilor cu toţi liderii şi soldaţii noştri. Acestora le mai rămân de stat doar opt ani în ţara Palestina, apoi va urma marea lor decădere.» În acelasi timp s-a aflat că aproximativ 13.000 de elevi din clasele a X-a până în a XII-a şi-au încheiat instruirea ca «pionieri ai eliberării». Ei au participat la tabere paramilitare de antrenament ale Hamasului, care au fost organizate cu scopul «de a-i face pe elevi să calce pe urmele nobililor atentatori sinucigaşi». Antje Naujoks
Articol preluat din revista Știri din Israel.