PROVOCAREA ISLAMULUI PENTRU BISERICĂ ȘI PENTRU MISIUNEA EI
de Patrick Sookhdeo
Format 138 x 200 mm; 212 pagini.
ISBN 978-606-8247-04-5
Volum publicat în colaborare cu Editura Universităţii EMANUEL
Traducere din limba engleză de Daniel SUCIU
Editor coordonator: Dr. Paul NEGRUŢ
Impactul tot mai sporit al islamului asupra societăților apusene ridică multe problematici care reprezintă o provocare, directă sau indirectă, pentru biserică și pentru misiunea ei. Cartea aceasta este scrisă pentru creștinii din lumea de Vest, ca unii care încearcă să cumpănească aceste problematici și să răspundă provocării într-un mod înțelept, iubitor, biblic, eficient și asemenea lui Cristos.
În vremurile actuale, islamul este religia care crește cel mai rapid. Prin urmare, pe parcursul următoarei generații biserica va avea de întâmpinat nevoia tot mai acută de a înțelege islamul și de a învăța cum să-i confrunte pe musulmani cu adevărul Evangheliei lui Isus Cristos. Într-o analiză clară și directă, dr. Patrick Sookhdeo – el însuși un fost musulman convertit la Isus Cristos pe când era un tânăr adult – oferă bisericii un ghid deosebit de util pentru ca aceasta să poată înțelege şi să răspundă islamului. Caracterizat deopotrivă de profunzime teologică și politică, Sookhdeo explică modul în care islamul se diferențiază de creștinism, îi descrie locul în lumea actuală și oferă sfaturi practice în legătură cu modalitatea în care creștinii se pot împrieteni cu musulmanii și le pot vorbi despre Evanghelie. Dat fiind faptul că islamul devine tot mai mult un obiect al atenției și preocupării noastre, creștinii trebuie să cumpănească bine provocarea pe care acesta o aduce credinței creștine. Dr. Sookhdeo ne ajută să facem exact asta.
R. Albert Mohler, Jr.
Rector, The Southern Baptist Theological Seminary, Louisville, Kentucky
În pofida tot mai multor discuții și dezbateri privitoare la amenințarea reprezentată de islam pentru lumea apuseană, mulți creștini din America au o înțelegere rudimentară cu privire la ceea cred musulmanii și la modul în care diferă convingerile acestora de „credința dată sfinților o dată pentru totdeauna.” În timpul pe care l-am petrecut cu dr. Sookhdeo de-a lungul anilor, am fost extrem de impresionat de vasta lui cunoaștere a doctrinei și istoriei islamice, a inimii sale pentru Evanghelie și a preocupării sale pentru biserica persecutată. Veleitățile dr. Sookhdeo din domeniile amintite ies la iveală pe tot cuprinsul acestei cărți – le va fi dificil creștinilor să găsească o resursă despre islam mai bine documentată cu Scriptura.
James D. Daly
Președinte și CEO, Focus on the Family
Patrick Sookhdeo a studiat la London Bible College (în prezent London School of Theology), iar mai apoi și-a obținut doctoratul de la London University’s School of Oriental and African Studies. De asemenea, a primit doctorate de la Western Seminary, Portland, Oregon și de la Nashotah House Episcopal Seminary, Wisconsin.
Printre funcțiile deținute se numără şi cea de coordonator internațional pe domeniul islamului pentru Lausanne Committee for World Evangelization și pentru World Evangelical Fellowship. A fost conducător al Track 2 of the Wheaton 83 International Missions Conference și coordonator internațional pentru Two-Thirds World Mission Association. A conferențiat la diferite colegii teologice din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.
Dr. Sookhdeo este laureat al 2001 Coventry Cathedral International Prize for Peace and Reconciliation și al Spring 1990 Templeton UK, premiu acordat unei persoane pentru munca din cadrul comunității.
În prezent este director internațional la Barnabas Aid și Barnabas Fund.
O notă personală din partea autorului
Prefaţă
1. Introducere
2. Înţelegerea islamului
Teologia de bază
Problematici sociale
Spiritualitate, moralitate şi cultură
Diversitate in islam
Tendinţe în islamul contemporan
3. Comparație între islam și creştinism
Înţelegerea teologică a islamului
4. Problematici
Protecţia legală
Educaţia
Tratarea femeilor
Implementarea Shari’ei
Mass-media şi libertatea de exprimare
Politica
Pedepsele aspre ale Shari’ei
Dhimmi
Apostazia
Jihadul şi extinderea teritoriului islamic
5. Relaţiile dintre creştini şi musulmani
Clădirea unor prietenii
Locurile de închinare
Participarea la închinarea islamică
„Dialogul"
Cooperarea dintre creştini şi musulmani în proiecte
nereligioase
Cooperarea dintre creştini şi musulmani în proiecte
de ajutorare, îngrijire şi dezvoltare de peste hotare
Cooperarea dintre creştini şi musulmani în proiecte religioase
Reconcilierea
Misiunea şi evanghelizarea
Îngrijirea convertiţilor
Implicarea în societate
Justiţia
Concluzii
Răspunsul dat de Fundaţia Barnabas la Declaraţia emisă de Centrul Yale Pentru Credinţă şi Cultură
Diferenţe între conceptul musulman şi cel creştin al dragostei divine – Dr. Murad Wilfried Hofmann
Conceptul de dragoste în islam – un articol aparţinând Fundaţiei Barnabas
ANEXE
Glosar