CONCURS Psalmi
Adăugată de Lenore in 25/02/2013, citită de 2.781 ori
Autor: Lenora Leivi, Categorie: Concurs
CONCURS Psalmi

un concurs initiat de mediacbee.ro

Lansăm o nouă provocare, de această dată pentru timpul tău devoţional. Scrie un PSALM pe care să ni-l trimiţi pe adresa [email protected] până în data de 07.03.2013 împreună cu datele de contact. Premiul pus în joc este un abonament la site-ul Christianity Today.

Mai jos am scris un scurt istoric şi îndrumător care să te ajute în pregătirea psalmului. Mult succes!

Psalmul este în primul rând văzut în totalitatea sa ca un ghid pentru o faţetă uimitoare de experienţă. Măsura succesului se va determina în funcţie de abilitatea comentatorului de a aplica mesajul etern la viaţă, cu toate că imperfect, aşa cum o experimentează.

Personificând psalmii scrişi sub inspiraţie divină de autori atât de diferiţi, fiecare dintre noi se va regăsi în “fiinţa” unor asemenea poeme: cu tristeţile şi bucuriile, cu înfrângerile şi victoriile, cu falimentele şi speranţele, cu temerile şi certitudinile sale. Aceştia se citesc sub forma unor meditaţii zilnice. Psalmii sunt poeme făcute pentru a fi cântate.

Ei sunt bogaţi în experienţe omeneşti: uneori ei fac să se audă larma şi zgomotul luptei, alteori ne poartă cu inimi liniştite înăuntrul Sfântului Lăcaş, în prezenţa lui Dumnezeu. Uneori, psalmii ne înflăcărează inima şi picioarele să tresăltăm de bucurie, alteori ne îndreptăm faţa spre ei când ochii noştri sunt plini de lacrimi. Ei ating orice notă din claviatura emoţiilor omeneşti: dragoste-ură, bucurii-necaz, speranţă-frică, pace-conflict, credinţă-disperare; adică din ce e făcută viaţa.

LIMBAJUL

Este general şi universal, adresările sunt scrise la persoana a III-a, ceea ce le conferă un caracter editorial distinct faţă de limbajul persoanei a I-a, ceea ce este tipic formei psalmilor.

În multe cazuri însă, TITLURILE psalmilor sunt formate din cuvinte sau expresii prefixate la începutul psalmilor, cu excepţia a 34 de psalmi (psalmi orfani). În perioada patristică titlurile psalmilor au fost în general considerate ca având aproape aceeaşi valoare ca textul psalmului, adică având valoare canonică. Totuşi, ele sunt de o importantă mare pentru a fi înţeles rolul anumitor psalmi în contextul Psaltirii şi în contextul istoric al închinării Israelului, decât să fie înţeleşi la adevărata semnificaţie a contextului psalmilor luaţi individual. Ei oferă un indiciu ilustrativ pentru interpretare.

POEZIA

Sunt scrisi în versuri, deoarece arta poetică este mai potrivită decât proza pentru îndeplinirea scopului pe care îl au psalmii. Limbajul poetic este o încercare de transcenere a limitelor limbajului uman şi oferă expresiile pe care nu le putem descrie în cuvinte cu uşurinţă.

Poezia exploatează întregul potenţial lexical al cuvintelor. Poetul valorifică la maximum potenţialul lexical al cuvintelor şi se foloseşte de aspecte neobişnuite ale gamei semantice a cuvintelor.

Poezia, în mai multe limbi, este construită pe metru sau rimă. Baza poeziei ebraice, inclusiv a psalmilor, este paralelismul.

STRUCTURA

Este dificil să se determine un proces precis după care au fost alcătuiţi psalmii, individual. “Cartea Psalmilor este o colecţie de colecţii”.

TIPURI

Psalmii pot fi imnuri, cântări de laudă, psalmi de înţelepciune sau psalmi regali. Nu forţa un psalm să aibă o formă rigidă într-o lume generică. Priveşte înspre unicitatea individuală a fiecărui psalm în parte.

TEOLOGIA

Cântecele făcute să laude sunt centrate pe personajul lui Yahweh. Ele descoperă toate sentimentele religioase ale credinciosului ce trece prin stările de credinţă-frică, îndoieli, tragedie, triumf, bucurie, speranţă. Psalmiştii se bazau deseori pe experienţele personale, pe nevoile altor oameni dar şi pe bunătatea şi milostenia lui Dumnezeu.

Psalmii nu prezintă un sistem de filozofie teologică abstractă, ci o teologie concretă şi raţională, exact aşa cum este trăită în timpul vieţii. Ei sunt învăluiţi de nevoia profundă de conştientizare a sensului vieţii în prezenţa lui Yahweh, care este o “expresie intimă de dialog personal cu însuşi Dumnezeu”. Ca rezultat, toată gama de experienţe trăite de-a lungul vieţii, de la cele mai dureroase la cele mai frumoase, sunt exprimate în aceste versuri.

Fundaţia teologică pe care sunt construiţi psalmii este faptul că Yahweh, dumnezeul lui Israel este Suveranul Universal, cel care conduce cu dreptate peste întregul Pământ.

Ca POETICĂ, psalmii vorbesc minţii prin inimă. Folosirea excesivă a imaginii forţează cititorul să încetinească şi  să savureze semnificaţia lor.

Psalmii funcţionează şi ca laitmotiv repetitiv pentru credincios. În contrast cu Legile şi Profeţii, cărora Dumnezeu le vorbeşte oamenilor, Psalmii sunt compuşi de oameni, care vorbesc cu şi despre Dumnezeu.

CITEŞTE psalmii în mod devoţional şi practică. Aceasta înseamnă să meditezi la adevărul lor şi la sentimentele exprimate, cerând lui Dumnezeu să te înveţe iar apoi să încerci să asculţi ceea ce ai învăţat.

Cerem concurenţilor să se relaţioneze la cărţile Noului Testament şi să aibă în centru pe Isus Cristos. Cântările de laudă si poeziile să reflecte trăirile, învăţăturile, experienţele Mântuitorului Isus Cristos.


Știre preluată de pe mediacbee.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni