Cel mai scump cer din lume
Adăugată de Aurelian in 22/02/2013, citită de 5.567 ori
Autor: Zwi Lidar , Categorie: Știri din Israel
Cel mai scump cer din lume

În urmă cu câteva săptămâni, 3000 de soldaţi din cadrul armatei americane şi câteva zeci de mii din cadrul armatei israeliene s-au antrenat pentru a apăra cu forţe unite statul evreu de atacurile cu rachete.

Israel — Cele două armate aliate au executat o manevră la scară largă. Sol­daţii implicaţi în exerciţiu au rulat un scenariu în care ar fi atacate cu rachete marile oraşe ale Israelului, precum obiective strategice importante, cum ar fi reactorul atomic de la Dimona. Inami­cii din jurul Israelului, dar şi cei aflaţi la distanţă mai mare, cum e cazul Ira­nului, dispun de zeci de mii de rachete, care în caz de război ar fi cu siguranţă îndreptate spre Israel. Astfel exerciţiul a pornit de la premiza unui atac cu cel puţin 15.000 de rachete cu rază medie de acţiune. La acestea se adaugă alte zeci de mii de rachete “primitive”, care au o rază de acţiune şi de precizie mai redusă, dar care totuşi deţin o forţă de distrugere enormă. Pentru un astfel de război a încercat Matan Vilnai, fostul ministru al apărării frontului civil, să pregătească armata şi cetăţenii ţării. El a afirmat pentru prima oară public: “Ne vor ataca zilnic cu mii de rachete. Aces­tea vor cădea asupra centrului dens populat al ţării. Aşa va arăta următorul război cu care se va confrunta Israelul.”

Statul evreu a început în urmă cu mai mulţi ani să se pregătească pentru un astfel de scenariu. Ministerul Apărării a spus despre această pregătire că este “ca o um­brelă protectoare pentru apărarea faţă de atacurile cu rachete”. Sunt prevăzute patru măsuri de protecţie: 1) sistemul anti-rachetă “Domul de fier”, care este deja folosit cu succes în sudul ţării pentru intercep­tarea rachetelor cu o rază de acţiune între 4 şi 70 de kilometri; 2) sistemul “Ma­gica stea căzătoare”, care respinge rachetele cu o rază de acţiune de la 70 până la 250 de kilometri şi care mo­mentan se află în curs de dezvoltare; 3) «Heţ-2», aşa ­numitul sistem anti-rachetă săgeată, care a fost produs recent şi care doboară ra­chete cu o rază de acţiune de la 600 pană la 1000 de kilometri (două baterii de apărare sunt operaţionale); 4) «Heţ-3», care de asemenea este încă în curs de dezvoltare şi care va doborî de pe cer rachete cu o rază de acţiune şi mai mare. Următoarele faze de dezvoltare vor fi încheiate în anul 2015. Ministerul Apărării a estimat costuri de producţie în valoare de 20 de miliarde de şekeli (4 miliarde de euro). Costurile de producţie sunt într-adevăr astronomice, dar şi costurile de operare sunt pe măsură. Lansarea unei singure rachete de apărare a sistemului “Domul de fier” costă aproape 60.000 de euro. Se estimează că lansarea pe viitor a unei rachete de apărare a siste­rnului “Magica stea căzătoare” va costa aproximativ 450.000 de euro. Sumele se multiplică la celelalte sisteme.

Conform informaţiilor furnizate de generalul maior în rezervă Zvi Şor, care în trecut a fost directorul departamentu­lui financiar al Ministerului Apărării, un război cu rachete care să ţină o lună ar putea costa Israelul aproximativ 38 de miliarde de euro. Aceasta este o sumă inimaginabilă şi aproape imposibil de strâns pentru protecţia cerului israeli­an. Zwi Lidar

Artocol preluat din revista Ştiri din Israel Nr. 12.2012 Pag 12.


Știre preluată de pe israel-el-elohe-israel.blogspot.ro
"Aceasta este o sumă inimaginabilă şi aproape imposibil de strâns pentru protecţia cerului israeli­an."
"Este oare ceva prea greu pentru Domnul? "
"Ce este cu neputinta la oameni este cu putinta la Dumnezeu."
Adăugat în 09/02/2014 de un_necarturar
Opțiuni