Celelalte aspecte ale "primăverii arabe"
Adăugată de Aurelian in 16/01/2012, citită de 3.426 ori
Autor: Zwi Lidar , Categorie: Știri din Israel
Celelalte aspecte ale "primăverii arabe"

Progrese interesante 

„Primăvara arabă” a început în urmă cu un an în Tunisia şi a adus schimbări la scară largă pentru multe state arabe. Totul este în schimbare, însă deja poate fi observată o deschidere tot mai mare a arabilor faţă de Israel.

               În ultimul an, în Orientul Apropiat s-au schimbat multe în domeniul politic. Nu se poate spune precis la ce va duce această schimbare. În timp ce în Siria armatele lui Başar el-Assad continuă să lupte împotriva cetăţenilor ţării, pentru prima dată de mai multe decenii, tunisienii au putut vota democratic. În urma acestor revolte politice, numeroşi cetăţeni ai statelor arabe au dovedit curaj şi tărie morală. Cei care s-au declarat prieteni ai Israelului vor avea însă nevoie în continuare de şi mai mult curaj.

               Ministerul israelian de Externe a publicat recent corespondenţa cu unii cetăţeni ai diferitelor state arabe. Schimbul de scrisori a fost realizat prin portalul de internet în limba arabă al Ministerului. Acest portal a fost creat în urmă cu jumătate de an pentru a-i informa mai bine cu privire la statul Israel pe cei interesaţi şi care sunt vorbitori de limbă arabă. Acest portal este interactiv şi îi provoacă pe utilizatori să caute dialogul, lucru care se şi întâmplă, ba încă într-o asemenea măsură încât Ministerul israelian de Externe aproape că nu mai face faţă în a da răspuns mesajelor. De data aceasta însă nu este vorba despre declaraţii negative ale unor arabi cu privire la statul Israel, ci, dimpotrivă, marea majoritate fac complimente Israelului fie în mod cu totul deschis şi exuberant, fie discret sau printre rânduri.

               De exemplu, Da’ud din Irak s-a adresat Ministerului cu o rugăminte neobişnuită. El a cerut azil politic în Israel, argumentând: „Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în ţara mea, voi apreciaţi libertatea individului”. O studentă din Iordania a informat colaboratorii Ministerului de Externe că dispune de şase brevete: „La mine în ţară nu le pot folosi. Cred că doar inteligenţa evreiască este capabilă să exploateze potenţialul brevetelor mele”.

               Un colaborator de limbă arabă din partea Departamentului pentru Comunicare a Ministerului de Externe a explicat: „ Momentan suntem copleşiţi cu mii de întrebări similare. În plus, primim tot mai multe solicitări cu privire la cooperări în cele mai diverse domenii de cercetare. Oameni de ştiinţă renumiţi, care altfel nici nu ar fi îndrăznit să rostească cu voce tare cuvântul Israel, se înregistrează public şi ne solicită sprijinul”.

               Potrivit informaţiilor Ministerului de Externe, majoritatea solicitărilor provin din Irak, Egipt, Arabia Saudită, Maroc, Algeria şi Tunisia. Unele dintre solicitări au chiar şi o cauză romantică. De exemplu, egipteanul Ahmed s-a îndrăgostit pe Facebook de o tânără din Israel. El a scris: „Ea m-a invitat în Israel. Am nevoie de ajutor pentru a da curs acestei invitaţii”. Totuşi, numeroase solicitări au o motivaţie cu totul diferită. La fel cu Musa din Algeria, mulţi tineri au declarat: „Mi-am oferit de mai multe ori serviciile Mossadului, dar nu am primit nici un răspuns”. Au apărut chiar şi cereri de trecere la iudaism.

               Numeroşi utilizatori arabi care transmit mesaje prin acest portal aduc laude la adresa Israelului, făcând complimente cu privire la perseverenţa şi forţa poporului evreu. În acelaşi timp, ei elogiază în mod repetat şi faptul că pentru Israel individul contează mult, astfel că i se oferă o mână de ajutor atunci când are nevoie. Homas din Maroc a scris: „ Ştiu că la voi este o poruncă să îi ajutaţi pe alţii, dar ştiu şi că o împliniţi cu plăcere, astfel că aş vrea să vă cer un împrumut pentru a putea plăti tratamentul pentru tatăl meu care este bolnav”.

               Ministerul de Externe încearcă să răspundă la toate cererile, dar nu este deloc uşor. Din păcate, la majoritatea solicitărilor trebuie să se răspundă cu un refuz politicos. Cu toate acestea există speranţă ca în unele ţări arabe să se contureze încet o imagine diferită a statului Israel şi a poporului evreu. Zwi Lidar

Luat din Revista Ştiri din Israel Nr. 12/2011 pag.11


Știre preluată de pe www.resursecrestine.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni