Creştinii păstrează moştenirea evreiască şi în Polonia
Adăugată de Aurelian in 02/01/2011, citită de 2.961 ori
Autor: Conno Malgo şi Zwi Lidar, Categorie: Știri din Israel
Creştinii păstrează moştenirea evreiască şi în Polonia

Creştinii oferă un exemplu: ajutor pentru Israel în Polonia

       În Polonia, o ţară care a rămas antisemită şi în ziua de azi, există creştini care au un alt duh. Următorul articol vorbeşte despre faptul că Dumnezeu nu uită niciodată binele pe care îl facem pentru poporul Său ales. La judecata popoarelor din Matei 25,31 găsim scris că lucrurile pe care le-au făcut oamenii pentru sau împotriva evreilor au importanţă la hotărârea privind intrarea lor în viaţa sau în moartea veşnică. În calitatea noastră de creştini avem datoria să susţinem Israelul. Citiţi un articol impresionant pe această tema. Conno Malgo

 

“PĂSTRAREA TRADIŢIEI”

 Creştinii păstrează moştenirea evreiască şi în Polonia


       Înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, în Polonia trăiau aproximativ 3,5 milioane de evrei. Din această comunitate evreiască înfloritoare nu a mai rămas aproape nimic, însă creştinii din ţară respectă tradiţiile şi se dedică menţinerii moştenirii evreieşti a ţării lor.

 

         Din păcate, Polonia este o ţară în care, cu mult înainte de al Doilea Război Mondial, viaţa evreilor care trăiau acolo era marcată de un puternic antisemitism. În acea vreme, evreii reprezentau aproximativ 10% din populaţia statului polonez. Ei aveau o comunitate înfloritoare, condusă de rabini distinşi şi compusă din oameni harnici şi plini de entuziasm. Naziştii au distrus însă această comunitate, beneficiind şi de ajutorul polonezilor. Din acest motiv, evreii din întreaga lume asociază Polonia cu lagărele de concentrare din cel mai întunecat capitol al istoriei evreieşti în Europa şi cu un antisemitism adânc înrădăcinat în societate. Astăzi în Polonia aproape că nu mai trăiesc evrei. Doar aproximativ 100 000 au supravieţuit Holocaustului. De atunci, comunitatea evreiască a scăzut continuu, ajungând acum la doar câteva mii de membri. Cu toate acestea, şi acum în ţară au loc acţiuni infame, motivate antisemit.

         Acest antisemitism care caracterizează Polonia nu îi atinge însă pe toţi cetăţenii ţării. Mărturie în acest sens stă o ceremonie emoţionantă care a avut loc la Muzeul Evreiesc din oraşul Cracovia. În cadrul acestei acţiuni festive, zece polonezi creştini au fost distinşi cu un certificat de recunoaştere din partea statului Israel. Ei s-au implicat în păstrarea moştenirii iudaismului în Polonia. Această ceremonie se află la a 13-a ediţie. În fiecare an, statul Israel onorează cetăţeni polonezi deosebiţi, care se implică în păstrarea fostelor locuri evreieşti din ţară.

         Malgorzata Ploszaj este în vârstă de 48 de ani şi a fost distinsă în numele statului Israel împreună cu fiica sa Magda de către ambasadorul israelian în Polonia, Israel Zvi. Ploszaj a început să se intereseze în urmă cu şase ani de istoria evreilor din ţara sa. În timpul unei plimbări cu fiica ei, atunci în vârstă de 17 ani, au ajuns din întâmplare la un cimitir evreiesc părăsit. Magda a fost şocată de starea mormintelor şi a monumentelor funerare şi a hotărât că oamenii care se odihnesc acolo merită să aibă morminte mai decente. Astfel, cu ajutorul mamei sale, tânăra poloneză a reuşit să schimbe mult în bine aspectul acelui cimitir. În timpul lor liber, cele două se ocupă cu găsirea altor cimitire evreieşti neîngrijite, pentru a atesta documentar aceste ultime locuri de odihnă şi a le îngriji.

         Mama fetei a relatat: “Magda a filmat una dintre primele noastre vizite la un cimitir neîngrijit. Am pus filmuleţul pe YouTube şi am fost surprinse să primim atât de multe reacţii. Ne-au contactat numeroşi evrei care cândva au trăit în Polonia şi ne-au mulţumit pentru acţiunea noastră. Aceste reacţii ne-au arătat cât de important este ca astfel de locuri să fie păstrate şi îngrijite cu atenţie”.

         Tomasz Zbierskiego este doar cu câţiva ani mai în vârstă decât Malgorzata Ploszaj şi face la rândul lui parte din generaţia de polonezi care s-au născut după cel de-al Doilea Război Mondial. El este în prezent directorul unei şcoli generale din oraşul Danzig. Şi el a fost distins de statul Israel pentru acţiunea sa voluntară. Încă de mic copil, Tomasz s-a interesat de iudaism şi obiceiurile evreieşti, despre care a primit primele informaţii de la un evreu apropiat al părinţilor lui.

           Zbierskiego este un catolic foarte credincios şi în acelaşi timp un sionist entuziast. În poziţia sa de director de şcoală, el promovează de mult timp în instituţia sa cunoştinţele elevilor în legătură cu iudaismul polonez înfloritor odinioară, dar şi cu dispariţia acestuia. În şcoala sa, elevii pot să aleagă printre materiile opţionale şi învăţarea limbii ebraice. Şcoala lui Zbierskiego este singura din întreaga Polonie care le oferă elevilor o astfel de opţiune. În plus, el promovează şi susţine o seria de proiecte care se ocupă, aidoma celui iniţiat de Malgorzata şi Magda Ploszaj, de îngrijirea cimitirelor evreieşti părăsite.  Zbierskiego a avut grijă ca şcoala lui să fie implicată şi într-un program de schimb de elevi cu Israelul.

         Ambasada israeliană din Polonia subliniază în mod repetat importanţa acţiunilor voluntare în favoarea păstrării istoriei iudaismului polonez. Ambasadorul israelian de la Varşovia a declarat: “Unii oameni acţionează dintr-o inimă sinceră şi fac aceste lucruri minunate într-un mod cu totul altruist şi voluntar. Prin acordarea certificatelor onorifice în numele statului Israel vrem să ne exprimăm aprecierea faţă de devotamentul acestor oameni şi să atragem atenţia şi altor polonezi asupra acestui subiect”. Zwi Lidar

Luat din Revista Ştiri din Israel Nr. 12/2010 pag.18


Știre preluată de pe resursecrestine.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni