Lăsând copacii să vorbească
Adăugată de Aurelian in 30/12/2010, citită de 3.373 ori
Autor: Antje Naujoks, Categorie: Știri din Israel
Lăsând copacii să vorbească

“SUGESTIE DE CRĂCIUN”

Lăsând copacii să vorbească

 

         Cum ar fi dacă de data aceasta să alegem un cadou de Crăciun cu totul special? Putem planta un copac în Israel, de exemplu în “Pădurea ţărilor germane”, care se află în Deşertul Neghev. Prin aceasta facem un cadou deosebit şi în acelaşi timp ne exprimăm solidaritatea cu Israelul.

         În acest domeniu s-a specializat firma “Keren Kayemet LeIsrael” (KKL), a cărei filială germană se numeşte Organizaţia evreiască KKL. Această firmă a fost înfiinţată cu nu mai puţin de 106 ani în urmă. Mai demult ea era responsabilă exclusiv cu achiziţionarea de teren în Ereţ Israel şi cu împădurirea ţării. De câtva decenii, KKL se dedică şi altor proiecte ecologice valoroase: instalarea unor rezervoare de apă, crearea de zone naturale protejate cu diferite facilităţi pentru petrecerea timpului liber sau construirea de posturi ştiinţifice de observaţie. Datorită activităţii acestei organizaţii, în Israel au putu fi plantaţi peste 230 de milioane de copaci, ceea ce face din Israel singura ţară din lume care numără în secolul XXI-lea mai mulţi copaci decât la începutul secolului al XX-lea.

         După perioada nazistă, filiala germană a KKL a fost reînfiinţată în anul 1953, având sediul la Dusseldorf. Astăzi aceasta are birouri la Berlin, Frankfurt am Main şi Munchen. Pe pagina sa de internet este scris: “Diferitele proiecte pe care le desfăşurăm mărturisesc despre activitatea noastră şi despre prietenia dintre Germania şi Israel. Ştim cu toţii că au existat vremuri în care o astfel de prietenie era considerată imposibilă. Totuşi, ea înverzeşte astăzi în păduri şi parcuri, sclipeşte albăstruie în rezervoarele de apă, izvoare şi limanuri, străluceşte în tot felul de culori prin parcurile de joacă şi de picnic. Mulţumită donaţiilor prietenilor noştri din Germania, au putu fi construite deja patru rezervoare de apă şi au fost plantaţi 420.000 de copaci în pădurea din Israel a ţărilor germane”. “Pădurea ţărilor germane” a fost înfiinţată în anul 1991. Şi Elveţia a înfiinţat o “Pădure elveţiană Tiberiada”, iar în numele Austriei există mai multe păduri mici. Multe alte organizaţii umanitare, ţări şi persoane private au plantat copaci în Ereţ Israel.

         Pădurile Israelului sunt constituite mai ales din pini (pin de Ierusalim, pinus brutia şi pinus edulis). Cu scopul diversificării planificate prin măsurile de împădurire, în ultimii ani au fost plantaţi tot mai mulţi stejari, roşcovi şi terebinţi. Chiparoşii se găsesc în zone pustii de deal şi în câmpia de pe coastă, în timp ce eucalipţii, tamariscii şi acaciile albastre cresc mai bine în solurile saline ale Neghevului sau ale Aravei.

Puteţi face cadou un copac sau chiar mai mulţi, oferind o bucurie de Craciun şi marcând în acelaşi timp o legătură specială cu Ţara Sfântă. Achiziţionarea unui puiet costă zece euro. Veţi primi un certificat care poate fi oferit ulterior celui căruia îi faceţi cadoul. Cine doreşte să doneze sau să dăruiască ceva cu totul special, are posibilitatea ca, în schimbul a mai multor mii de euro, să planteze o mică pădurice, care poate fi numită după persoana căreia i s-a făcut acest cadou. Pagina de internet a Fondului Naţional Evreiesc: www.jnf-kkl.de. Antje Naujoks

Luat din Revista Ştiri din Israel Nr. 12/2010 pag.11


Știre preluată de pe resursecrestine.ro
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni