9 lucruri despre Conventia Baptista de Sud care s-a reunit la Maryland in zilele de 10-11 iunie 2014
Adăugată de DanaDobre in 12/06/2014, citită de 2.726 ori
Autor: Afirmativ.com, Categorie: Internațional
9 lucruri despre Conventia Baptista de Sud care s-a reunit la Maryland in zilele de 10-11 iunie 2014

Pe 10 si 11 iunie Conventia Baptista de Sud s-a intalnit in Baltimore, Maryland pentru cea de-a 156 reuniune anuala. Va facem cunoscute noua lucruri pe care trebuie sa le stiti despre cea mai mare confesiune protestanta din America.

1. Numele Conventiei Baptiste de Sud se refera atat la conventia anuala de doua zile, cat si la organizarea institutionala, formata din 46.034 de biserici locale autonome si 15,9 milioane de membri.

2. Conventia Baptista de Sud (SBC) este formata dintr-o retea de biserici autonome, organizate la nivel de stat, regional si national, angajate in mod voluntar in misiunile si activitatile concepute pentru a indeplini „Marea Trimitere” ( Matei 28:19-20 ). Fiecare biserica din SBC reprezinta o congregatie locala autonoma, formata din credinciosi botezati, care iau decizii in legatura cu personalul, bugetul, programele bisericii.

3. In 1814, bisericile baptiste din SUA s-au unit pentru a crea Conventia Generala Misionara a denominatiunii Baptiste . Bisericile din Sud s-au retras din aceasta Conventie in 1845, din cauza unor diferende legate de problema sclaviei. Miles Mullin, istoric al bisericii baptiste explica urmatoarele: „Baptistii din sud nu considerau sclavia o problema, in timp ce fortele abolitioniste din nord (si baptistii din Nord) solicitau Conventiei sa ia o pozitie morala impotriva sclaviei. In cele din urma, bisericile segregationiste din Sud, au creat Conventia Baptista de Sud (SBC)

4. In 1995, la cea de-a 150 aniversare, SBC a decis sa adopte o rezolutie privind reconcilierea rasiala si si-a cerut scuze pentru radacinile sale rasiste. Conventia si-a luat angajamentul de a eradica rasismul in toate formele sale de la Southern Baptist. La conventia anuala din 2012, SBC a ales presedinte pe Fred Luter Jr ., primul afro-american care detine aceasta pozitie de conducere.

5. Conventia SBC este formata din reprezentanti ai bisericilor baptiste de sud, numiti mesageri, care se intalnesc o data pe an, timp de doua zile, pentru a adopta bugetul organizatiei, numit buget de Cooperare, pentru a numi administratorii programelor care vor fi implementate, pentru citirea si rezolvarea rapoartelor trimise din teritoriu si pentru tranzactionarea contractelor pe care Conventia le-a incheiat cu alte organizatii.

6. Declaratia doctrinara de baza pentru SBC o reprezinta Credinta si Mesajul Baptist, care prezinta ceea ce denominatiunea crede despre optsprezece subiecte importante, inclusiv Scriptura, Dumnezeu, om, Isus, mantuirea, botezul si biserica.

7. Fondurile financiare principale ale bisericilor baptiste din sud, provin in cea mai mare parte din Programul de Cooperare (PC) . Infiintat in 1925, PC depinde de darurile anonime pe care bisericile le primesc de la diverse persoane fizice si private. Prin unificarea acestora, PC ofera o modalitate viabila prin care zeci de mii de biserici, pot coopera pentru dezvoltarea si aplicarea  Evangheliei.

8. SBC este formata din urmatoarele entitati: sase seminarii; departamentul Mission Board International, care trimite si sprijina misionari in toata lumea; o Comisia de etica si libertate religioasa; un departament GuideStone Financial Resource care se ocupa de planificarea financiara, asigurari, anuitati pentru biserica si membrii personalului de cult; departamentul North American Mission Board, cu rolul de sprijinire a conventiilor de stat al bisericilor in evanghelizare, misiuni si alte situatii (in caz de dezastre, de ex.); departamentul Uniunii Femeilor Misionare, care serveste ca auxiliar in promovarea misiunilor; departamentul editurii SBC – LifeWay Christian Resources; si un comitet executiv coordonator al activitatilor zilnice ale SBC.

9. O schimbare a numelui a fost propusa pentru prima data in 1903, dar nu a fost adoptat. In 2012, a fost numit un grup de lucru pentru a studia, din nou, o posibila schimbare de nume pentru a reflecta faptul ca denominatiunea este prezenta la nivel national si international si nu mai este doar „de Sud”.

ULTIMA ORA: Presedinte al Conventiei Southern Baptist Church 2014, a fost ales Pastorul Ronnie Floyd din Arkansas.

Sursa: TGC


Știre preluată de pe Afirmativ.com
Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Opțiuni