120 DE ANI DE MĂRTURIE CREȘTINĂ ÎN TULCA (BIHOR)
Adăugată de sorinpetrache in 21/10/2013, citită de 2.623 ori
Autor: Sorin Petrache, Categorie: Diverse
120 DE ANI DE MĂRTURIE CREȘTINĂ ÎN TULCA (BIHOR)

„Eben-Ezer” („Până aici Domnul ne-a ajutat!”) a fost strigătul de mulțumire pornit din inima comunității creștine a Bisericii Baptiste Providența din Tulca, la aniversarea a 120 de ani de la primul Botez nou-testamentar. Duminică, 20 octombrie, peste 300 de suflete s-au adunat în părtășie la Serviciul divin al Sărbătorii Recunoștinței închinat lucrării biruitoare și eliberatoare a Jertfei Domnului Isus Hristos pornită de Dumnezeu în localitatea bihoreană Tulca, în anul 1893.

 

Marea familie a creștinilor Bisericii „Providența” din Tulca a continuat și în acest an șirul de aniversări dedicate mărturiei baptiste din această zonă a Bihorului după ce, în anul 2011, au sărbătorit Centenarul Fanfarei înființată în 1911 iar, anul trecut, au marcat 110 ani de la înființarea Corului mixt al bisericii sub bagheta fratelui Gheorghe Crișan. Începută încă din anul 1891 ca lucrare misionară creștină, din sânul familiei Mihai Mateaș, slujirea în ogorul evangheliei s-a dovedit o Binecuvântare revărsată de Dumnezeu peste localitatea Tulca prin mângâierea Sfântului Duh. Sărbătoarea Recunoștinței din acest an, adusă de bihoreni ca jertfă duhovnicească pe altarul dragostei pentru Dumnezeu, a vibrat prin amintirea celor 120 de ani îngăduiți de Domnul de la primul Borez nou-testamentar, când 28 de suflete L-au mărturisit pe Domnul Isus Hristos ca Mântuitor, formându-se astfel Biserica Creștină Baptistă Tulca. Printre cei botezați în apa canalului dintre Tulca și Batăr, în vara anului 1893, de către misionarul salontan Kornya Mihaly, s-au numărat Gheorghe Marișcaș, Alexandru Popa, familia Iovan (a lui Bergău), Dumitru Indrie (a Barcului), Evă Nuț, Floare Popa, Moise Mateaș (a Pilii), familia Olar, Saveta Dubere, Crăciun Vidican și alții. Trei ani mai târziu, în 1896, s-au mai botezat 42 de suflete din Tulca, Biserica ajungând în scurt timp la 100 de membri și aparținători.

Comunitatea Baptistă din Tulca a fost, de-a lungul anilor, o adevărată școală duhovnicească întărită în dragostea pentru lucrarea de predicare a Evangheliei Domnului Isus Hristos. Pastori și predicatori, diaconi și prezbiteri asemeni fraților în credință: Popa Alexandru (zis Șandor), Crăciun Vidican (zis Huci), Kiss Ferent, Teodor Bora (1936-1949), Ioan Bora (1927-1941), Ioan Bora jr. (1954-1958), Dumitru Panea, Pavel Hălmăgean, Nicolae Bejenaru, Gavril Colțea, Ioan Leric, Ioan Lăzău, Aurel Tanc, Petru Costea, Teodor Mihuț, Petru Dragu, Pavel Badea (1972-1991), Aurel Burtic, Mircea Oșvat, Ioan Cotrău, Cornel Iova, Gheorghiță Radu, Doru Hnatiuc, Emil Bartoș, Iulian Necea, Gheorghe Chișe și mulți alții au slujit cu responsabilitate și devotament Biserica Domnului, la Tulca, fiind mărturii de statornicie, hărnicie și perseverență pentru tinerii lucrători creștini.

Serviciul Divin de Duminică a fost o Sărbătoare a Recunoștinței pentru îndelunga răbdare și neasemuita binecuvântare pe care Dumnezeu le revarsă necontenit peste Biserica Sa din Tulca. Gazda evenimentului creștin, pastorul Gheorghe Chișe (intrat în cel de-al XV-lea an de slujire), i-a avut alături în laudă și închinare pe pastorii Ioan Marișcaș, Valer Iovan, Gheorghe Cioară, Ionică Cotrău, Teo Cotrău, Aurel Burtic, Daniel Burtic, Cristian Vidican, Dani Oșvat, susținuți în Cuvântul predicat de întreaga Adunare, prin cântări interpretate de Fanfară, corul și grupul de misiune al tinerilor din Biserica Baptistă Tulca. Mesajul pastorului Petrică Vidu, președintele Comunității Bisericilor Creștine Baptiste Oradea a întărit în inima Bisericii din Tulca învățătura Domnului Isus Hristos: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.  Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi Prorocii”. (Matei 22: 37-40)

Sorin Petrache, Ioan Fabian (foto)


Știre preluată de pe confluente.ro
Dumnezeu sa va binecuvinteze. Pe fratele Leric ioan l-am cunoscut personal si l-am auzit povestind despre lucrarea de la Tulca. Mult har de la Domnul Isus...
Adăugat în 29/10/2013 de ionelpas
Opțiuni