Ce înseamnă pentru Israel realegerea lui Obama?
Adăugată de Aurelian in 22/02/2013, citită de 5.141 ori
Autor: Antje Naujoks, Categorie: Știri din Israel
Ce înseamnă pentru Israel realegerea lui Obama?

Rezultatul alegerilor din Statele Unite ale Americii ridică multe semne de întrebare în Israel. Toţi specialiştii au căzut de acord asupra faptului că realegerea lui Barack Obama nu va aduce vremuri uşoare pentru Israel.

Ierusalim — Oficial Israelul l-a felici­tat politicos pe Barack Obama cu ocazia realegerii sale în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Unii au făcut-o probabil scraşnind din dinţi; cel puţin unul cu siguranţă nu a fost entu­ziasmat, iar acesta este chiar prim-mi­nistrul Beniamin Netanyahu. El ar fi preferat să îl felicite pentru obţinerea funcţiei de preşedinte pe bunul lui pri­eten Mitt Romney. Se înţelege desigur că Netanyahu ar fi dorit să vadă în cea mai înaltă funcţie a celui mai puternic aliat al Israelului un bărbat care să îi fie mult mai apropiat din punct de vedere politico-ideologic. Netanyahu a declarat aceasta chiar şi public. Mulţi au văzut acest gest un amestec necuvenit în poli­tica internă americană. Alţii merg şi mai departe afirmând că, prin faptul că Netanya­hu a luat poziţie atât de clar pro-Romney, el a pus în primejdie buna relaţie a Israelului cu Statele Unite, ba chiar a distrus-o. Pe acest fond, în comentariile din pre­sa israeliană s-a subliniat că Netanyahu a făcut o alegere greşită, depăşind chiar limita bunului simţ. În acest context s-a amintit şi cererea pe care a prezentat-o Ne­tanyahu în modul de a acţiona împotriva Iranu­lui. Potrivit prim-minis­trului israelian, Obama ar trebui să îi pună limi­te clare Iranului. Reac­ţia părţii americane nu a întârziat să apară: „Nici un om de stat nu îşi lasă mainile să fie legate.” Astfel a început o nouă perioadă glaciară între cei doi aliaţi.
Şi după rezultatul alegerilor, mulţi comentatori au încercat să găsească un răspuns la întrebarea: cine este de fapt vinovat de climatul politic nefavorabil? În timp ce mulţi consideră linia politi­că a premierului israelian ca fiind res­ponsabilă pentru această deteriorare a relaţiilor dintre cele două state, alţii o consideră ca fiind irelevantă. Ei cred că indiferent ce ar fi făcut Netanyahu sau ar fi omis să facă, rezultatul ar fi fost acelaşi, deoarece Obama este cel care consideră Israelul o povară şi o greuta­te pentru economia americană. Într-un comentariu publicat pe Ynet s-a reamin­tit: „În cele din urmă Obama a fost cel care a efectuat o vizită la Cairo, ocolind voit Ierusalimul. El l-a obligat pe Ne­tanyahu să oprească construcţiile din colonii şi tot el nu şi-a făcut timp pentru o întalnire cu ocazia ultimei vizite a lui Netanyahu în SUA. Barack Obama se va răzbuna pentru faptul că Beniamin Netanyahu a depăşit anumite limite pentru favorizarea clară a lui Mitt Rom­ney. Cu siguranţă pentru Israel umează vremuri grele, mai ales dacă Netanyahu va câştiga alegerile viitoare din Israel.”
Făcând abstracţie de aceasta, Is­raelul a observat din experienţele sale trecute că un preşedinte american re­ales ţine de obicei mai din scurt statul evreu în cursul celui de-al doilea man­dat al său. Într-adevăr politica externă a Statelor Unite ale Americii este rela­tiv statică — indiferent dacă funcţia de preşedinte este ocupată de un republi­can sau de un democrat — însă în ceea ce priveşte Israelul sunt evidenţiate în permanenţă alte aspecte. În cursul celui de-al doilea mandat, când preşedintele american nu mai trebuie să atragă vo­turile alegătorilor evrei din SUA (pentru că nu mai poate candida din nou la alte alegeri), el poate acţiona „imparţial” faţă de statul evreu. Realitatea este că acum pe ordinea de zi se află două su­biecte centrale şi decisive pentru Israel, şi anume tratativele cu palestinienii şi cursa contra-timp în ceea ce priveşte eforturile atomice ale Iranului.
Dacă Obama este bun sau rău pentru Israel depinde şi de atitudinea ideologi­că a politicienilor evrei. Aripa conser­vatoare de dreapta a politicii israeliene nu este foarte entuziastă, deoarece con­sideră că Obama va exercita presiuni asupra Israelului din cauza coloniilor, cerând mai multe concesii faţă de palestinieni.
Aripa orientată spre stânga vede în schimb în realegerea lui Obama şansa ca în sfârşit tratativele cu palestinienii să fie revitalizate, opinie împărtăşită şi când se pune problema cum poate fi împiedicat Iranul de a ajunge să deţină arme nucleare.
   Indiferent care este poziţia pe care o susţin politicienii israelieni şi felul care se raportează la preşedintele ame­rican, este clar că pentru Israelurmea­ză vremuri deosebit de grele. Obama se va preocupa în primul rând de economia Statelor Unite ale Americii, dar în ace­laşi timp va încerca să îşi merite laudele premature pe care le-a primit când i-a fost acordat Premiul Nobel pentru pace. Cu alte cuvinte, el ar putea ţine din scurt Israelul în ceea ce priveşte conce­siile faţă de palestinieni. În acelaşi timp trebuie să ne gândim însă că lui Obama — şi lui Netanyahu — i se datorează fap­tul că în sfarşit au fost impuse sancţiuni mai aspre impotriva Iranului. Viitorul va arăta dacă ele au fost suficiente. Să ne amintim că, la un moment dat un preşedinte republican a redus ajutorul financiar al Statelor Unite pentru Israel. Barack Obama în schimb l-a mărit. Din acest punct de vedere, una dintre declaraţiile lui Beniamin Netanyahu de după realegerea lui Obama este cât se poate de adevărată: „Alianţa strategică dintre Israel şi Statele Unite este mai puter­nică decat oricand.” Acest lucru este valabil chiar dacă relaţiile dintre Obama şi premierul încă in funcţie al Israelului nu sunt caracterizate de simpatie i cor­dialitate. Antje Naujoks
Artocol preluat din revista Ştiri din Israel Nr. 12.2012 Pag 8.

Știre preluată de pe israel-el-elohe-israel.blogspot.ro
numai Domnul stie ce va fi, restul, speculatii politice!
Adăugat în 24/02/2013 de sanda_tulics
Poate, dar e bine sa urmarim si ce se intampla polititc mai ales in cazul Israelului.
Eu unul personal, nu ma prea framant cu politica, dar cand e vorba de Israel, e altceva...
Adăugat în 25/02/2013 de Aurelian
Domnul stie dar stim si noi : avem Sfanta Scriptura .
Traim zilele de pe urma si toate avanseaza catre uniune modiala : atat fortele militare, economice, etc iar chipul cu numarul fiarei " 666 " are deja forma unui proiect de lege, ceea ce impiedica deplina ei aplicare este partidul conservator / republican din USA , dar va avea loc pentru ca este scris .
Cat despre Israel , deja e un stat si dupa cum a zis Domnul e cap si nu coada ( de exemplu Iron Dome-ul pe care il au doar ei si care intercepteaza rachetele dusmanilor ),intr-un final ii vor intoarce spatele aliatii Israelului printre care si USA . Se accentuaza pe zi ce trece cu tema constructiilor din Cis-iordania , etc .
Ceea ce trebuie sa facem e sa stam in asteptare si tot ce pot sa spun la aceasta e "Maranata!"
(va rog sa treceti cu vederea greselile ortografice / gramaticale)
Adăugat în 27/05/2013 de tsra831
Opțiuni